Analiza tržišta

Godina završila višim cijenama nego što su bile početkom pandemije covida

Kako je nezapamćena kriza zbog korone utjecala na tržište prirodnog plina te na kretanja u odnosu između ponude i potražnje za tim strateški važnim energentom
 Matija Djanjesic/Cropix

Proteklu će godinu energetski sektor zasigurno dugo pamtiti, ne samo zbog pandemije virusa COVID 19 koja je pogodila gotovo sve sektore poslovanja diljem svijeta već i zbog posljedično povijesno niskih cijena energenata.

Europska plinska čvorišta i burze su iz godine u godinu sve likvidnije, zbog politike liberalizacije novih tržišta kao i diverzifikacije opskrbe, osiguravajući Europi plin sa svih krajeva svijeta izgradnjom novih transportnih ruta putem novih plinovoda i LNG terminala.

Upravo ta povećana likvidnost i dobra povezanost različitih tržišta utječe na sličnu razinu cijena u cijeloj Europi, ali i stvara nove prilike za trgovce prirodnim plinom. Kada je riječ o cijenama prirodnoga plina možemo govoriti o zajedničkom trendu na razini cijele Europe.

Rekordno niske cijene

Već početkom prošle godine cijene prirodnog plina su bile na nižim razinama nego godinu ranije zbog slabije potražnje uzrokovane nadprosječnim temperaturama u zimskom periodu. Paralelno sa širenjem pandemije i mjera koje su se zbog nje poduzimale gasile su se i mnoge energetske kompanije.

Usporavanje gospodarskih i tranzitnih aktivnosti diljem svijeta dovelo je do smanjenja potražnje do te mjere da je u jedom trenutku bilo viška roba na tržištu koja se prodavala s negativnom cijenom. Kriza je najviše pogodila tržište nafte. Cijene prirodnog plina su zbog nešto sretnijeg načina transporta u jeku globalne zatvorenosti uspjele zadržati pozitivne predznake, ali su posljedice pandemije bile itekako vidljive.

Tijekom prošloga ljeta cijene prirodnoga plina počinju rasti zbog kombinacije privremenog oporavka industrije nakon prvog vala pandemije, pojačane potražnje za plinom radi utiskivanja u skladišta, ali i kalkulacija na futures tržištima. Gospodarstva su se postupno otvarala, a početni pad cijena ustupio je mjesto smanjenoj proizvodnji i određenoj obnovi potražnje.

Preokret u rujnu

Ono što je malo tko očekivao, dogodilo se u rujnu i vratilo je cijene prirodnog plina na razinu s početka godine. Situacija povećane potražnje za LNG-em u Aziji dovela je do rekordnog uvoza ukapljenog prirodnog plina iz Amerike u Aziju, smanjenog uvoza u Europu te rasta cijena LNG-a na globalnom tržištu. Sve fleksibilne LNG isporuke su gravitirale k Aziji zbog boljeg plasmana na tom tržištu, dok je Europa ostala bez dijela predviđene dobave na samom početku zimske sezone. Opskrba LNG-em za europske terminale pala je 40% u odnosu na godinu prije.

Drugi val pandemije

Spletom navedenih okolnosti kraj godine smo dočekali s cijenama višim od onih prije pandemije. Iako je tijekom zadnjeg kvartala prošle godine došlo do ponovnog zatvaranja dobrog dijela svjetskih ekonomija, utjecaj na cijene prirodnog plina nije bio isti kao šest mjeseci ranije. Plinskim tržištima je i dalje dominirala povećana potražnja za ukapljenim prirodnim plinom što je u nedostatku istog zadržalo na visokim razinama cijene plina koji se transportira kroz plinovode.

Tendencija razvoja globalnog tržišta LNG-a uz povećanu potražnju za ukapljenim i prirodnim plinom u svim sektorima govori u prilog sličnim scenarijima i u budućnosti. Predviđa se da će Azija i dalje zbog prebacivanja s ugljena na plin ostati dominanto tržište, što za Europu znači daljnja ulaganja u diverzifikaciju opskrbe kako bi se zadovoljile rastuće potrebe.

Izgradnja LNG terminala na Krku još je jedan pokazatelj kako se trend diverzifikacije počeo širiti i na tržišta koja su puno manja i nelikvidnija, ali ne manje bitna za ispunjenje krajnjega cilja tj. sigurne opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:50