PILOT PROJEKT

Gideon ima novog robota: Viličar Trey, koji sam utovaruje palete, testira se u SAD-u

Trey pomaže tvrtkama ublažiti nedostatak radne snage, povećati propusnost te stabilnost i učinkovitost procesa, kaže Kopić
 Gideon

Hrvatski robotički as Gideon, domaći scaleup u koji su lani investirali najveći europski logističar DB Schenker i najveća američka privatna tvrtka Koch Industries, predstavio je svog novog robota - Treya. Riječ je o autonomnom viličaru za utovar i istovar kamionskih prikolica.

Trey je prvi robot na svijetu koji samostalno utovaruje i istovaruje palete, rame uz rame s radnicima. Pri tome štedi preko 80 posto radnog vremena radnika u logistici, a Gideon ga je počeo razvijati u jeku pandemije 2020. godine.

Matija Kopić, suosnivač i izvršni direktor Gideona, kaže da Treya trenutačno testiraju u SAD-u, u tvrtki Georgia-Pacific kroz pilot-projekt, a neki naši ključni partneri, poput DB Schenkera, imali su priliku pratiti tijek razvoja. Inače, čak je i pilot-projekt velik jer je Georgia-Pacific najveći proizvođač papira na svijetu.

Rješavanje izazova

- Ukupno imamo nekoliko projekata s našim prvim robotom, uključujući Atlantic grupu i DB Schenker, no više detalja u ovom trenutku ne možemo otkriti - kaže Kopić.

Navodi da svijet treba nove načine rješavanja izazova.

- Mi smo tome pristupili tako da dajemo supermoći milijunima ključnih radnika koji održavaju naše lance opskrbe, a uz pomoć naših kupaca, partnera i investitora izgradili smo autonomnog, mobilnog robota (AMR) posebno za zadatak utovara i istovara kamionskih prikolica, povećavajući ljudski talent - kaže Matija Kopić.

Dodaje da treba voditi računa o tome da je Trey tek na početku proizvodnog ciklusa. Pojašnjava da su ga razvili za utovarivanje i istovarivanje robe na paletama iz standardnih kamionskih prikolica na standardnim utovarno-istovarnim rampama.

- Druge vrste prijevoza, poput transportnih kontejnera koji se koriste u željezničkom i brodskom prijevozu, su bitno drugačije okruženje - kaže Kopić.

Annant Patel, direktor Koch Disruptive Technologiesa, investicijske jedinice Koch Industriesa, i član uprave Gideona kaže da novo Gideonovo rješenje donosi uzbudljiv potencijal za optimizaciju, stvaranje nove učinkovitosti i nove načine rada.

- Kako nove tehnologije postaju dostupne, izazovi u lancu opskrbe djeluju kao katalizator za poticanje inoviranja u tvrtkama, pri čemu je Gideon jedan od tih katalizatora. Možemo se suočiti s neizvjesnostima, ali inovatori poput Gideona dokazuju da je budućnost ovdje i sada - kaže Patel.

Xavier Garijo, član Upravnog odbora za ugovornu logistiku DB Schenkera i član Uprave Gideona kaže da se oslanjaju na 150 godina logističkog iskustva, ali da to iskustvo ukazuje na važnost inoviranja, podizanja učinkovitosti i izvrsnosti.

- Zbog toga smo uzbuđeni vidjeti novog Gideonova robota. Naši projekti za sada su obećavajući i pomažu nam u transformaciji ulaznih i odlaznih logističkih operacija - kaže Garijo.

Pametna orkestracija

Novo rješenje za utovar i istovar prikolica kombinira Gideonovu tehnologiju autonomije koju pokreće umjetna inteligencija i 3D računalni vid u kombinaciji sa softverom prilagođenim korisniku za pametnu orkestraciju tijeka rada i robusno, namjenski izrađeno kućište Infinity Machine & Engineering Corp.

- Trey pomaže tvrtkama ublažiti nedostatak radne snage, povećati propusnost te stabilnost i učinkovitost procesa- zaključuje Kopić.

Trey na jednom punjenju radi cijelu smjenu

Gideonu je ovo drugi robot za podršku radu u logistici. Prvi robot razvio je za prijevoz paleta unutar skladišta, a ovaj drugi, Trey, nadopunjuje njegove mogućnosti u utovaru i istovaru tereta. Trey također radi na struju i zahvaljujući veličini može samostalno raditi cijelu jednu smjenu.

- Trey ima snažnu bateriju koja mu omogućava do osam sati autonomije, a svaki će svoj slobodni trenutak iskoristiti za nadopunjavanje baterije pa je razdoblje rada bez prekida za punjenje znatno dulje - pojašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:38