Drugi u Istri

FOTO Rovinj će prije početka ljeta dobiti novi gradski bazen vrijedan 57 milijuna kuna

Kako nam kaže rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga nakon provedene javne nabave i izbora izvođača kreću radovi koji će trajati 17 mjeseci
Novi gradski bazen u Rovinju
 Barbara Ban

Rovinj će prije ljeta početi s gradnjom zatvorenog gradskog bazena, a trenutno je u tijeku javna nabava za izvođača radova teških 57 milijuna kuna. Rok za dostavu je 27. siječnja, a gradnjom ovog javnog bazena u okrugu kompleksa Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Prim. Dr. Martin Horvat' Istra će nakon Pule dobiti drugi takav objekt iduće godine u proljeće. Kako nam kaže rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga nakon provedene javne nabave i izbora izvođača kreću radovi koji će trajati 17 mjeseci, a kako se odvijaju unutar bolničkog kompleksa, sezona ih neće prekinuti.

Barbara Ban
Novi gradski bazen u Rovinju

- Bazen će se graditi na mjestu sadašnjeg starog bazena koji će se u potpunosti ukloniti te će se na njegovom mjestu sagraditi bazen koji će biti i za sportaše, rekreativce, ali i pacijente ortopedske bolnice. Za pacijente će se urediti manji rehabilitacijski bazen veličine 12,60 puta 6 metra i on će imati poseban ulaz tako da će biti odvojeni od sportaša i rekreativaca za koji će se izgraditi bazen veličine 25 puta 33,33 metra. Po tome je ovaj bazen specifičan. Odlučili smo se investiciju u gradski bazen na tom području jer je naša bolnica otvorena za javnost, ali i zbog uštede na zemljištu. To je bila najisplativija i najefikasnija lokacija, istaknuo je Paliaga. Dodao je i da će se arhitektura samog bazenskog kompleksa na površini od 3.637 kvadrata te na tri etaže uskladiti s okolnim zgradama koje su pod konzervatorskom zaštitom. Inače, veliki bazen za sportaše i rekreativce imat će pomično dno u širini od 7,5 x 25 metara, odnosno tri plivačke staze s mogućnošću reguliranja dubine od 0 do -2 metra te će imati slatku vodu.

Barbara Ban
Zgrada novog gradskog bazena u Rovinju

Rehabilitacijski će pak imati morsku vodu, a uredit će se uz bazen i dvorane za vježbanje, hidroterapiju i elektroterapiju. Bazenski će kompleks s bolnicom biti povezan toplom vezom, a između će biti uređen vrt s mediteranskim biljem. Tu će se moći odvijati vježbe na otvorenom.

Barbara Ban
Novi gradski bazen u Rovinju

Ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Marinko Rade kaže da će ova investicija podignuti i ponudu same bolnice.

- Radi se, zapravo, o novom bazenskom kompleksu u kojem se nalazi sportski bazen klasičnih dimenzija pogodan za zimska natjecanja te terapijski bazen koji će biti odvojen, dodatno grijan, a koji će koristiti morsku vodu. Također, gradi se i cijeli novi odjel fizikalne terapije i hidroterapije, koji će omogućavati širok spektar terapija osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kazao je. Dodao je da izgradnjom novog kompleksa, uz postojeću terapijsku plažu, bolnica dobiva bespresedansku razvojnu mogućnost, kojom se može pozicionirati kao lider na tržištu talasoterapijskih lječilišta, u kojima se, među ostalom, iskorištava blagotvoran učinka mora u svrhe liječenja i rehabilitacije pacijenata.

Barbara Ban
Zgrada novog gradskog bazena u Rovinju

Financijski će ovu veliku investiciju pokriti gradska tvrtka Valbruna Sport koja je u 100-postotnom vlasništvu Grada Rovinja, i to kroz kredit za koji će jamčiti Grad. No, kako kaže Paliaga, tražit će i financiranje od Središnjeg ureda za šport i Ministarstva zdravstva.

Barbara Ban
Zgrada novog gradskog bazena u Rovinju

- Ovom investicijom bit će u potpunosti pokrivena izgradnja i opremanje velikog bazena, dok će se za rehabilitacijski bazen dodatno morati dobaviti otprema i vjerujemo da će nam tu pomoći Ministarstvo zdravstva, kazao je Paliaga. Tim je potezom Grada itekako zadovoljan ravnatelj bolnice jer kaže da bolnica ne bi bila uspjela izdvojiti toliki novac.

Barbara Ban
Zgrada novog gradskog bazena u Rovinju

- Kako je trenutno postojeći bazen izuzetno dotrajao te bismo za tri do pet godina bili prisiljeni ga trajno zatvoriti, a bolnica nema novaca za izgradnju novog, možemo reći da izgradnja ovog bazenskog kompleksa znači preživljavanje bolnice, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:02