potvrda ulaganja

Forbes: Mobilna mreža Hrvatskog telekoma deseta najbrža na svijetu

Prvu potvrdu dali korisnici preko Speedtesta, a zatim i Ookla
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatski telekom ima desetu najbržu mobilnu mrežu na svijetu, objavio je Forbes u svojem izdanju za Bliski istok, pozivajući se na podatke Speedtesta. To je najbolji rang nekog telekoma iz Hrvatske na globalnim ljestvicama. Forbes navodi da je neposredno ispred HT-a mobilna mreža Chinea Mobilea, zatim Vodafone u Albaniji, Telenor u Norveškoj, Telus u Kanadi, T-Mobile u Nizozemskoj i Vivacom u Bugarskoj. Tri su najbrže mobilne mreže na svijetu, prema Speedtestu, Etisalatova mreža u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - otud i objava bliskoistočnog Forbesa - zatim SK Telecom, mobilna mreža u Južnoj Koreji, i Ooredoo, mobilna mreža u Kataru. Brzine su od 64,97 Mbps u HT-u od 98,87 Mbps u Etisalatu.

Podaci koje je iznio Forbes dodatno su zanimljivi i stoga što Speedtestovo mjerenje, za razliku od različitih koja operateri u Hrvatskoj naručuju, nije bilo naručeno, nego su ga korisnici radili sami preko istoimene internetske stranice. Speedtest je u vlasništvu Ookle, globalnog lidera u testiranju kvalitete telekom mreža. Na naš upit iz HT-a su odgovorili da je to potvrda da su ulaganja u nove mreže, uključujući u 5G, išla u pravom smjeru. Usto su podsjetili da je HT ove godine već osvojio dvije Ookla nagrade za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj i najbolju mobilnu pokrivenost, kao i dvije Ulautove nagrade (bivši P3), za najbolju mobilnu mrežu i najbolju pokrivenost brzim internetom. Nedugo zatim HT je poslao i priopćenje u kojem navodi da je Ookla njegovu mobilnu mrežu za 2020. proglasila desetom najbržom na svijetu.

Prije mjesec i pol United grupa, vlasnik Tele2, pohvalila se da ima najbrži mobilni internet u Europi. United je tada naveo da, prema Speedtestu, u Europi najbrži internet ima njegova mreža Vivacom u Bugarskoj. Sada znamo i da je četvrta na svijetu. Lani je A1, prema istraživanju P3, sada Umlauta, imao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:06