PREDSTAVILI REZULTATE

Europske tvornice AD Plastik Grupe rade po planu, one u Rusiji čekaju nastavak proizvodnje

Poslovni prihodi Grupe bilježe pad u odnosu na isto razdoblje 2021. godine od 23 posto
 Goran Mehkek/Cropix

AD Plastik Grupa je objavila rezultate za prvo tromjesečje 2022. godine, obilježeno utjecajima rusko-ukrajinske krize. Poslovni prihodi Grupe bilježe pad u odnosu na isto razdoblje 2021. godine od 23 posto i iznose 251,8 milijuna kuna. EBITDA iznosi 24,7 milijuna kuna i niža je za 52,9 posto, dok je neto dobit niža za 97,9 posto i iznosi 0,6 milijuna kuna.

„Izazovi s nedostatkom poluvodiča nastavili su se i u ovoj godini, a nove okolnosti i izazovi direktno utječu na realizaciju naših tvornica u Rusiji. Proizvođači automobila na tom tržištu zaustavili su svoje proizvodne aktivnosti, a iako su naše tvornice spremne za nastavak proizvodnje, u ovom je trenutku nemoguće točno predvidjeti kada će se proizvodnja u Rusiji pokrenuti. Istovremeno, naše europske tvornice rade u skladu s planovima, iako su zbog nedostatka poluvodiča još uvijek nešto smanjeni kapaciteti proizvodnje pojedinih kupaca“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Došen napominje da unatoč neizvjesnostima i vrlo zahtjevnim okolnostima na tržištu, razvojne aktivnosti proizvođača automobila se nesmetano odvijaju, s očekivanim zastojima na tržištu Rusije. Koa dobar pokazatelj na europskom tržištu navodi vrlo intenzivne komercijalne aktivnosti, čemu u prilog govori i 91,7 milijuna eura novih poslova AD Plastik Grupe ugovorenih u prva tri mjeseca 2022. godine, od čega 73,6 milijuna na EU tržištu.

„Naša je primarna zadaća u narednom razdoblju očuvati financijsku stabilnost i održivosti poslovanja te smanjiti negativne utjecaje. Usmjereni smo na realizaciju postojećih projekata i proširenje portfelja razvojnih i proizvodnih projekata, kako bismo ojačali svoju poziciju razvojnog dobavljača na europskom tržištu. Intenzivno pratimo razvoj situacije i spremni smo na različite scenarije, ovisno o njezinom daljnjem razvoju i okolnostima. Svjesni smo kako je pred nama vrlo zahtjevno razdoblje, ali i sigurni kako ćemo još jednom pokazati i potvrditi svoju otpornost te dugoročno nastaviti stabilno poslovanje.“, rekao je Marinko Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:06