PUZAJUĆ‘ OPORAVAK

Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope, očekuje visoku temeljnu inflaciju

Inflacija popušta, ali će ostati previše visoka kroz predugo vremensko razdoblje

Frankfurtn/Main - Zgrada Europske središnje banke

 Daniel Roland/Afp

Europska središnja banka (ECB) ponovo je u četvrtak podigla ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, unatoč slabom gospodarstvu, prognoziravši visoku stopu temeljne inflacije koja isključuje hranu i energiju.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka tako će od 21. lipnja iznositi četiri posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,5 posto.

Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 4,25 posto.

Od srpnja prošle godine ECB je podigao kamatne stope u eurozoni za četiri postotna boda.

Inflacija popušta, ali će ostati previše visoka kroz predugo vremensko razdoblje, ponovili su u ECB-u u obrazloženju kontinuiranog zaoštravanja monetarne politike, za razliku američke središnje banke koja je u srijedu napravila pauzu u ciklusu podizanja troškova zaduživanja.

ECB je u najnovijim makroekonomskim prognozama osjetno podigao procjene temeljne inflacije koja isključuje cijene i energije i sada očekuje da će ove godine iznositi u prosjeku 5,1 posto i tri posto u 2024. U ožujku prognozirali da će iznositi 4,6 posto u 2023. i 2,5 posto u 2024.

Razlog su neočekivane više vrijednosti u prethodnom razdoblju i snažno tržište rada, objašnjavaju.

Neznatno su podigli i procjene ukupne inflacije u ovoj i idućoj godini, za 0,1 postotni bod, na 5,4 odnosno tri posto.

Inflaciju i dalje potiče poskupljenje energije u prethodnom razdoblju, ali i oslobađanje potražnje suspregnute u pandemiji, posebno u sektoru usluga.

Sve su važniji izvor inflacije i pritisci plaća, iako dijelom odražavaju jednokratne potpore, i činjenica da su kompanije u nekim sektorima uspjele zadržati dobit na relativno visokoj razini, posebno tamo gdje je potražnja nadmašila ponudu, dodaju.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi u ovoj godini po njihovim novim procjenama porasti 0,9 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su procijenili u ožujku.

Za isto toliko snizili su i procjenu za 2024., na 1,5 posto.

Upravno vijeće potvrdilo je da od srpnja više neće provoditi reinvestiranje u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira (APP), stoji u priopćenju ECB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:14