Veliki uspjeh

Europska komisija nagradila hub koji umjesto jednoroga potiče održivost

Dvije trećine startupa u zagrebačkom ZICER-u postigli održivost, a samo startupi-stanari lani imali prihod veći od 60 milijuna eura

Frane Šesnić, šef Zagrebačkog inovacijskog centra Zicer.
 

 CROPIX

Dok se brojni startupi u Hrvatskoj takmiče za status jednoroga, Europska komisija dodijelila je ove godine nagradu za hrvatskog prvaka u poticanju poduzetništva zagrebačkom ZICER-u. Najveći startup hub u Hrvatskoj, koji u svakom trenutku ugošćuje između 80 i 100 startupa, nije fokusiran na brzo rastuće startupe koji streme postati jednorozi već prema onima koji žele postati samoodrživi.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a kaže da su osvojili Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) na hrvatskom nivou. Finale na europskoj razini, ističe, održat će se za mjesec dana.

Cilj samoodrživost

- Mi provodimo cjelovit pristup razvoju tehnoloških startupa, takozvani Startup Value Chain, gdje je cilj zatvoriti startup priču od ideje od održivosti - kaže Šesnić.

Navodi da to znači da nije nužno cilj da startupi koji uđu u ZICER dobiju investiciju, odnosno da se oni uopće ne fokusiraju na vlasničku strukturu startupa već na sve one izazove koje startup ima u svom skaliranju. Šesnić kaže da stoga pristup može biti i organskim rastom do samoodrživosti. Ističe da stoga imaju i prilično drugačije rezultate.

- Drugdje, startup programe prođe trećina startupa, a kod nas dvije trećine startupa postane samoodrživo - kaže Šesnić.

Dodaje da je dosad kroz ZICER prošlo više od 260 startupa, a samo njihovi startupi-stanari lani su imali prihod veći od 60 milijuna eura. Ukupno, kad se pogledaju svi njihovi startupi, kaže Šesnić, prihod im je bio oko 100 milijuna eura.

- Pomažemo graditi jedan poticajan poduzetnički ekosustav i u tome surađujemo sa svim dionicima - kaže Šesnić.

Novi kvart

Frane Šesnić kaže da Grad Zagreb razgovara sa Sveučilištem u Zagrebu o smještaju ZICER-a na kampusu Borongaj, jer postojeći prostor ZICER-a u vlasništvu je Zagrebačkog Velesajma u čijem okviru nema trenutno potencijala širenja.

- Ima mnogo ideja što bi se moglo napraviti sa ZICER-om i dobro je da se o tome razmišlja. ZICER je postao žarište tehnološkog razvoja i mislim da je dobro da ga se promatra kao nukleus jednog novog tehnološkog parka u Zagrebu - kaže Šesnić.

Navodi da bi, u skladu s recentnim planiranjem rezidencijalne četvrti u Brezovici, bilo dobro strateški planirati i pozicionirati novi poslovno tehnološki centar grada koji bi bio tome komplementaran kao novo gradsko središte. Za postojeća takva središta kaže da su točkasto raspoređena po gradu.

- ZICER bi mogao poslužiti Zagrebu kao nukleus za stvaranje jednog tehnološkog kvarta koji bi efektivno funkcionirao kao gradski tehnološki park. Logično je da u tome bude i sveučilište i svi drugi važni čimbenici - zaključuje Šesnić.

okvir

U Hrvatskoj je aktivno više od 900 startupa, prema podacima magazina Startup Report. U posljednje dvije godine, otkako su Infobip i Rimac Automobili postali jednorozi, broj mladih tehnoloških tvrtki hrvatskih osnivača značajno se povećao. Dosad je u hrvatske startupe investirano više od 2,5 milijardi dolara. Najveće investicije u domaće startupe bile su 2021. godine, kada su primili 1,21 milijardu dolara investicija. Godinu kasnije primili su 985,8 milijuna dolara investicija. Prve značajnije investicije u domaće startupe započele su u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Tada je u domaće startupe uloženo 100 milijuna dolara. Već 2019. na godišnjoj razini u hrvatske startupe uloženo je 120 milijuna dolara. Zbog takvog priljeva investicija, u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj je pokrenut niz VC fondova i jača infrastruktura za razvoj startupa. ZICER je uveo i prvi globalni program.

- Surađujemo s partnerom iz Kanade za širenje na Kanadu i SAD, a cilj nam je otvoriti suradnju i prema Indiji i drugima - zaključio je Šesnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:23