VISOKA CIJENA NAPRETKA

EU odobrila kontroverzna pravila: Moćnici ih godinama stopirali, bit će velikih udaraca za gospodarstvo

Nova pravila će od tvrtki zahtijevati da nadziru svoje lance opskrbe

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

U petak je u Bruxellesu uklonjena velika prepreka planu Europske unije da i u međunarodnim poslovima slijedi zeleniju politiku, i politiku koja bi vodila računa o poštivanju ljudskih prava. Naravno, svi očekuju da će na tom putu biti velikih udaraca po gospodarstvo EU.

Nakon dugotrajnih odbijanja iz pojedinih zemalja članica, piše Politico, veleposlanici EU-a dali su zeleno svjetlo predloženim pravilima nadzora lanca opskrbe oslovanja. Ova nova pravila će od tvrtki zahtijevati da nadziru svoje lance opskrbe, i ne posluju s onima koji krše ljudka prava ili štete okolišu.

Nizozemska zastupnica Lara Wolters iz Socijalista i demokrata, koja vodi rad na dosjeu u Europskom parlamentu, pozdravila je odobrenje zemalja članica kao dugo očekivanu "pobjedu u borbi da se tvrtke drže odgovornima za ljude i okoliš".

Unatoč "ciničnim igrama" koje igraju europski čelnici poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, talijanske premijerke Giorgie Meloni i njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, "belgijsko predsjedanje Vijećem uspješno je nadvladalo blokadu država članica", dodao je Wolters.

image

Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen i Charles Michel

/Aa/abaca/abaca Press/profimedia/aa/abaca/abaca Press/profimedia

Belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a uspjelo je u posljednji trenutak spriječiti pokušaj zemalja — koje su isprva predvodili njemački liberali — da potpuno zakopaju tu mjeru. Ali kompromis je imao visoku cijenu.

Predsjedništvo je ovaj tjedan predložilo niz izmjena kako bi ublažilo tekst i pridobilo zemlje koje su bile neodlučne.

Prema konačnom tekstu dogovorenom u petak, pravila će se primjenjivati ​​na tvrtke koje zapošljavaju više od 1000 ljudi s godišnjom prodajom od 450 milijuna eura. To je više od tvrtki s najmanje 500 zaposlenika i prometom od 150 milijuna eura, kao što je prvobitno predloženo u dogovoru koji su EU pregovarači postigli u prosincu.

"Trgovina u zadnji čas znači da će zakon sada obuhvatiti samo mali broj tvrtki, što nije u skladu s njegovim početnim ciljem da se uhvati u koštac sa cjelokupnim utjecajem tvrtki na okoliš", rekla je Anaïs Berthier, voditeljica ureda nevladine organizacije ClientEarth u Bruxellesu.

U tekstu se također predlaže brisanje svih referenci na visokorizične sektore koji bi u prethodnim verzijama teksta bili podložni strožim obvezama dubinske analize. Obveze nadzora opskrbnog lanca više se ne bi primjenjivale na zbrinjavanje proizvoda, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Svojim izmjenama predsjedništvo je uspjelo umiriti ključne protivnike, uključujući Italiju i Francusku. Njemačka je, zajedno s manjim zemljama, uključujući Bugarsku i Švedsku, bila suzdržana pri glasovanju.

Rim je povezao svoju potporu pravilima sa zahtjevima za zakon o odvojenom pakiranju, koji je odobren ranije u petak . Nakon što je dobio daljnje ustupke u vezi s pravilima pakiranja, Rim je glasovao za revidirano pravilo opskrbnog lanca.

“Pokazali smo u Bruxellesu da postoji Italija koja ne popušta pred rješenjima koja kažnjavaju našu industriju, već je sposobna nastaviti pregovarati do kraja na odlučan način, zalažući se za dobrotu svojih argumenata, cijeneći naše izvrsnost i uspjeli bitno promijeniti konačni rezultat,” rekla je Meloni u izjavi.

Kamenita cesta

Zeleno svjetlo od petka slijedi nakon niza godina trnovitih razgovora, radi se o kontroverznom dosjeu u kojem su se sukobljavali moćni lobisti.

Kada je Europska komisija prvobitno izradila tekst, piše Politico, korporativni lobisti postigli su prvu veliku pobjedu kada je izvršna vlast EU bila prisiljena odgoditi svoj početni prijedlog.

Nakon što je Komisija konačno predstavila tekst u veljači 2022., uslijedile su gotovo dvije godine pregovora. Pregovarači EU-a konačno su zaključili dogovor u prosincu — i, baš kad je dogovor prešao ciljnu crtu, Francuska je dobila izuzeće za financijske institucije.

Veliki poduzetnici brzo su ustvrdili da zakon nije primjenjiv.

"Odobravanje zakona o opskrbnom lancu EU-a dodatno je nazadovanje konkurentnosti Europe i stvara nove prepreke sigurnosti opskrbe i diverzifikaciji europskog gospodarstva", rekao je Siegfried Russwurm, predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) nakon glasovanja u petak.

To je unatoč činjenici da je Njemačka već usvojila vlastiti zakon o opskrbnom lancu, a njegovo stupanje na snagu na razini EU-a izjednačilo bi uvjete za tvrtke koje pokreću najveće europsko gospodarstvo.

Pravila opskrbnog lanca još trebaju odobrenje Europskog parlamenta prije nego što mogu stupiti na snagu. Zastupnici u odboru za pravna pitanja trebali bi glasovati o dosjeu sljedeći tjedan, dok se na plenarnoj sjednici parlamenta očekuje potpisivanje u travnju.

Ranije ovog tjedna, zemlje su potpisale europsku zabranu proizvoda proizvedenih prisilnim radom, mjeru koja ide ruku pod ruku s pravilima opskrbnog lanca, a koja nastoji konkretnije ciljati na zlostavljanje rada u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:02