IZ TEORIJE U PRAKSU

ENNA Opskrba uspješnim nadmetanjem za certifikate čiste energije dala novi zamah zelenoj tranziciji

Sredinom svibnja postignute su rekordne cijene jamstava otkako Cropex organizira ovu vrstu trgovanja energijom

Ilustrativna fotografija

Nakon što je u travnju ove godine ENNA Opskrba s Hrvatskom burzom električne energije (Cropex) potpisala ugovor o organiziranju dražbi za prodaju jamstava podrijetla, na prvoj dražbi priređenoj 17. svibnja postignute su rekordne cijene jamstava otkako Cropex organizira ovu vrstu trgovanja energijom. "Potražnja na dražbi i postignute cijene evidentno pokazuju povećani interes europskog tržišta za jamstvima podrijetla. Aktivno pripremamo i nove dražbe koje će se održati ove godine i radujemo se nastavku suradnje s Cropexom", kaže za Svijet energije Nenad Ukropina, član Uprave ENNA Opskrbe. Ova tvrtka u sastavu ENNA Grupe osnovana je u veljači 2021., a od svibnja iste godine ima dozvole Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za opskrbu plinom i električnom energijom. "Partner smo poduzetnicima za opskrbu plinom i električnom energijom, kao i za razvoj i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije za kupce s vlastitom proizvodnjom i druga tehnološka rješenja kao što su virtualne elektrane i baterije. U skladu s europskim smjerom poticanja zelene energije, dogovorena je suradnja s Cropexom o prodaji jamstava podrijetla u vlasništvu naše tvrtke", ističu u ENNA Opskrbi.

image

Nenad Ukropina

Transparentnost sustava

Jamstvo podrijetla, podsjetimo, elektronička je isprava koja krajnjem kupcu dokazuje da je određeni udio ili količina električne energije proizvedena iz OIE. Jedna garancija podrijetla je ekvivalentna megavatsatu proizvedene električne energije, a izdaje se za struju proizvedenu iz postrojenja koja koriste obnovljivi izvor energije ili iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja. Prema Zakonu o tržištu električne energije, Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) odgovoran je za izdavanje jamstva podrijetla električne energije te za uspostavu i vođenje registra jamstava podrijetla. Registar je uveden kako bi se osigurala transparentnost sustava, praćenje podrijetla primarnog izvora električne energije i dao poticaj korištenju OIE. Kupnjom električne energije certificirane s jamstvom podrijetla tvrtke ili pojedinci mogu smanjiti svoje ugljične otiske i ispuniti ciljeve održivosti, kao i pokazati klijentima, financijskim partnerima, investitorima, potrošačima i općoj javnosti da su odgovorni prema klimi, ulažu u zaštitu okoliša i postizanje CO2 neutralnosti.

Ubrzanje rasta

Spomenuta dražba jamstava ENNA Opskrbe prva je u kojoj su ponuđena jamstva neke tvrtke izvan sustava državnih poticaja za proizvođače struje iz OIE. Putem Cropexove IT trgovačke platforme na dražbama su se prodavala jamstva podrijetla za ENNA Opskrbu iz postrojenja koja koriste vjetar, biomasu i bioplin. Ukupno je prodano 35.455 jamstava, a pritom je postignuta najviša cijena jamstva podrijetla od početka organiziranja dražbi u kolovozu 2019. Na spomenutoj dražbi ENNA Opskrbe trgovalo se jamstvima za električnu energiju proizvedenu u četvrtom kvartalu 2022. i prvom kvartalu ove godine. Prema izvješću Cropexa, na dražbi jamstava podrijetla iz vjetroelektrana prodala su se ukupno 2494 jamstva podrijetla po cijeni od 7,51 eura za jamstvo. Na dražbi za jamstva podrijetla energije proizvedene iz bioplina u prvom kvartalu ove godine čija je instalirana snaga manja od tri megavata prodalo se ukupno 19.476 jamstava podrijetla po cijeni od 8,01 euro za jamstvo. Dodatnih 4188 jamstava energije iz bioplina, po cijeni od 8,01 euro za jamstvo, prodano je za energiju proizvedenu u posljednjem kvartalu prošle godine. Kada je u pitanju prodaja jamstava za električnu energiju proizvedenu iz biomase, prodano je ukupno 9287 jamstava po prosječnoj cijeni od 7,3 eura za jamstvo. U tim dražbama sudjelovalo je između pet i osam ponuđača, ovisno o vrsti dražbe (vjetar, bioplin, biomasa), a najveći raspon cijene postignut je kod jamstava za struju proizvedenu iz biomase u posljednjem kvartalu prošle godine – minimalna ponuđena cijena iznosila je 4,11 eura, a zaključna 7,15 eura za jamstvo. Od prve dražbe jamstava podrijetla energije, koja je na Cropexu priređena u kolovozu 2019., do spomenute dražbe na kojoj su ponuđena jamstva ENNA Opskrbe cijene jamstava stalno rastu uz izraženo ubrzanje rasta u proteklih godinu dana. Naime, na prvoj dražbi, prema podacima Cropexa, ponuđeno je 263.889 jamstava po početnoj cijeni od 0,3 eura po jamstvu, a postignuta je cijena od 0,31 euro. Na dražbama koje su, primjerice, uslijedile 2021. početak trgovanja odvijao se po cijeni od 0,45 eura za jamstvo, da bi ujesen prošle godine (5,7 eura za jamstvo) počeo snažan rast cijena na sadašnje razine. Prema podacima HROTE-a, od 2019. do 2022. na dražbama jamstava podrijetla energije iz OIE protrgovano je milijun i 56.000 jamstava. Budući da se dio novca koji se okrene u tim dražbama uplaćuje u fond sustava za poticanje proizvodnje iz "obnovljivaca", HROTE donosi i podatak da je samo lani prihod države po toj osnovi iznosio 29,6 milijuna kuna.

Poticaj ulaganjima

U ENNA Opskrbi skreću pozornost i na kontekst u kojem se događa pojačani interes za jamstvima podrijetla. Energetsko tržište Europske unije, ističu, u protekle tri godine prolazi turbulentno razdoblje. Ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza koja je rezultirala rekordnim cijenama električne energije i plina dovele su do donošenja niza uredbi i direktiva kojima je cilj, uz smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, zaštita potrošača, sigurnost opskrbe i poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE). "Zajednički napori u svladavanju energetske krize nastavak su djelovanja na uspostavi unutarnjeg energetskog tržišta koju su u EU započeli još devedesetih godina prošloga stoljeća. Prve direktive o liberalizaciji donesene su 1996., za električnu energiju, i 1998. za plin. Proces liberalizacije energetskog tržišta nastavljen je dvijetisućitih nakon čega su industrijski i privatni potrošači u EU mogli birati svoje dobavljače plina i električne energije po tržišnim osnovama", napominju u ENNA Opskrbi. U proteklih 15 godina, dodaju u ENNA Opskrbi, direktivama i uredbama naglasak se sve više stavlja na poticanje OIE-a i energetsku učinkovitost. Takva nastojanja doživjela su vrhunac objavom energetskog paketa Spremni za 55 posto koji sadrži niz prijedloga s ciljem da EU smanji neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s 1990. Dodatni poticaj ulaganjima u OIE dali su energetska kriza, odnosno ruska invazija na Ukrajinu, uslijed čega je zelena energija postala još privlačnija, jer može donijeti energetsku neovisnost, uz relativno brz povrat investicije. U takvim okolnostima, na hrvatskom energetskom tržištu nametnula se ENNA Opskrba, ističu u tvrtki u sastavu Grupe poduzetnika Pavla Vujnovca. Trgovanje jamstvima podrijetla pokazuje da se koncept održivosti, usmjeren europskim zakonodavnim okvirom koji promovira ulaganja u OIE, može provesti u praksu uz stručne i snažne partnere te donijeti korist pojedincu, zajednici i u konačnici planetu, zaključuju u ENNA Opskrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:47