OBNOVLJIVI IZVORI

Energetska tranzicija: Grupa Petrol ulaže 100 milijuna eura u razvoj i projekte zelene energije

Orijentaciju na održivost Petrol gradi na tri strateška usmjerenja: niskougljičnom energetskom društvu, partnerstvu s radnicima i društvenom okolinom

Vjetroelektrana Ljubac kod Knina
 

 Niksa Stipanicev/Cropix

U zemljama jugoistočne Europe Petrol je preuzeo aktivnu ulogu u povećanju energetske neovisnosti i učinkovitosti te u povećanju udjela obnovljivih izvora. U svim aktivnostima u središtu Petrolova poslovanja ostaje usredotočenost na kupca. Za daljnji će razvoj ove godine u Petrolu izdvojiti 100 milijuna eura, od toga više od polovice za projekte energetske tranzicije. Petrolov je cilj povećavati udio zelene energije uspješnim projektima obnovljivih izvora energije u regiji.

Šibenik i BiH

Najveći rast Grupe Petrol za ovu godinu predviđen je upravo u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Ona želi postati ključna karika koja povezuje aktere šireg ekosustava ponudom energetskih izvora koji su prilagođeni tržištu i sudjeluju u njegovu oblikovanju.

Odluka je Petrola da postane suvremeno održivo energetsko društvo, stoga stratešku ulogu u tome ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj Grupe. Obveza prelaska na zelenu energiju znači da će Grupa Petrol u strateškom razdoblju od 2021. do 2025. ulaganjima u energetsku tranziciju namijeniti 35 posto ukupnog investicijskog potencijala. Riječ je o iznosu od 698 milijuna eura, od čega je najveći dio baš za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.U okviru Grupe Petrol trenutačno rade dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana.

U okolici Šibenika 2017. je započela s radom prva vjetroelektrana Glunča (tvrtka Vjetroelektrane Glunča.), koja s devet turbina ukupne nazivne snage 20,7 MW godišnje proizvede 45 do 50 GWh električne energije, što je dovoljno za 15.000 kućanstava.

Grupa Petrol prisutna je i u proizvodnji električne energije u pet malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Mala hidroelektrana Jeleč (tvrtka Petrol Hidroenergija, Teslić) nalazi se na rijeci Govzi u općini Foča, a s radom je počela 2017. Ukupno postiže nominalnu snagu od 5 MW, što je dovoljno za proizvodnju 14 do 18 GWh električne energije i potrebe 4000 kućanstava. Petrol Power d.o.o. bavi se proizvodnjom i distribucijom električne energije u četiri male hidroelektrane na rijekama Jezernica (MHE Jezernica i MHE Mujakovići) i Kozica (MHE Majdan i MHE Botun), a ukupna instalirana snaga iznosi 6,9 MW i očekivana godišnja proizvodnja 15 GWh.

Osim toga, Grupa Petrol prisutna je i u proizvodnji električne energije u manjim fotonaponskim elektranama na krovovima benzinskih servisa i drugim objektima.

Grupacija je svjesna sve većih potreba za električnom energijom, a istodobno želi pridonositi smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, zbog čega je u 2021. godini intenzivno razvijala i ulagala u proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana i malih hidroelektrana.

Sve veće potrebe

Godine 2021. električnu je energiju počela proizvoditi vjetroelektrana Ljubač (tvrtka Vjetroelektrana Ljubač) u Hrvatskoj, s instaliranom snagom od 32,4 MW, devet vjetroagregata i predviđenom godišnjom proizvodnjom od 96 GWh, čime osigurava zelenu energiju više od 30.000 prosječnih kućanstava. Krajem 2021. proradila je i mala hidroelektrana Grajići (STH Energy d.o.o.) u Srbiji, koja će godišnje proizvesti 3,2 GWh električne energije, što je dovoljno za 1000 prosječnih kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:48