JESMO LI SPREMNI?

Elon Musk izašao s uznemirujućim predviđanjem: Do kraja 2025. umjetna inteligencija će nadvladati ljudsku

Ova njegova izjava nadmašuje i razmišljanja najnadobudnijih futurologa i inženjera

Elon Musk

 Muhammed SelimKorkutata/Afp/Profimedia

- Pretpostavljam da ćemo vjerojatno krajem sljedeće godine imati sustav umjetne inteligencije koja je pametniji od bilo kojeg čovjeka - poručio je Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi svijeta i vlasnik Tesle i SpaceX-a, tijekom intervjua s Nicolaiem Tangenom, izvršnim direktorom Norges Bank Investment Managementa.

Musk je dosljedno optimističan po pitanju razvoja takozvane opće umjetne inteligencije. Ali predviđanje koje je iznio u ponedjeljak nadmašuje i razmišljanja najnadobudnijih futurologa i inženjera.

Muskove izjave prije svega treba promatrati u kontekstu tržišta kapitala, odnosno rasta vrijednosti dionica tvrtki s kojima je povezan.

Tako je ranije najavljivao i samovozeće Tesle, kao i da će slijetanje rakete na Mars. Niti jedno od toga nije se ostvarilo u roku koje je Musk predvidio.

U proteklih 18 mjeseci u sektoru umjetne inteligencije dogodila su se mnoga nova otkrića koja su pomaknula granice AI-ja, i to brže no što se očekivalo. Demis Hassabis, suosnivač Googleovog DeepMinda, predvidio je ranije ove godine da bi se AGI, odnosno napredniji sustav umjetne inteligencije od onog kakvog danas imamo, mogao pojaviti do 2030.

Tempo razvoja usporili su problemi u opskrbi mikročipovima, posebice onih koje proizvodi američka tvrtka Nvidia, a koji su ključni za obuku i pokretanje AI modela.

Problemi s opskrbom sada su prošlost, rekao je Musk, ali novi modeli upravo testiraju drugu opremu podatkovnog centra i električnu mrežu.

-Prošle godine nismo mogli dobiti dovoljno Nvidijinih čipova. Ove godine prelazi se na napajanje naponskim transformatorom. Za godinu ili dvije jedino ograničenje bit će u samom potencijalu opskrbe električnom energijom”, rekao je.

Svakako valja podsjetiti kako je Muskova u samo godinu dana promijenio mišljenje o umjetnoj inteligenciji. Ne tako davno, upozoravao je na "duboke rizike za društvo i čovječanstvo" koje predstavljaju super-moćni AI alati i pozvao na trenutnu pauzu u obuci bilo kojeg sustava moćnijeg od OpenAI-jevog GPT-4, vodećeg modela na tržištu.

Musk je u ponedjeljak rekao da njegov vlastiti AI start-up, xAI, trenira drugu verziju svog modela Grok "za koji misli da bi trebao biti bolji od GPT-4".

-Trebalo bi sve biti dovršeno do svibnja, a uskoro nakon toga pojavit će se novi model koji će biti moćniji - zaključio je Elon Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:50