prestižno natjecanje

Dubrovnik od Zagreba pokušava vratiti primat u kvaliteti života

U završnicu izbora za najbolji veliki grad po kvaliteti života, osim dosadašnjih pobjednika, ušli su i Samobor, koji je već dvaput bio u finalu, te "metropole sjevera" Varaždin i Čakovec
 Zvonimir Barisin/Cropix

Najbolji veliki grad u kvaliteti života unutar izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos tražit će se između Čakovca, Dubrovnika, Samobora, Varaždina i Zagreba, koji je aktualni pobjednik u ovoj konkurenciji. Riječ je o najprestižnijoj kategoriji izbora najboljih gradova, a u pripadajući izračun uključeno je čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenja stanovništva.

Lepeza mjera

Aduti su Zagreba za obranu naslova najboljeg velikog grada u zemlji po kvaliteti života, među ostalim, najveći prosječni dohodak po stanovniku i bruta plaća zaposlenog, najviša prosječna zaposlenost per capita, niska stopa nezaposlenosti i siromaštva, najbolja efikasnost gradske uprave, najveći iznos stipendija i školarina po stanovniku te najizdašnije sufinanciranje cijene prijevoza.

- U lepezi mjera i programa što ih provodimo u cilju podizanja kvalitete života svih dobnih skupina je i mjera roditelji odgojitelji, kao i subvencioniranje vrtića u kojima ima mjesta za svako zagrebačko dijete, a tu su i mreže biciklističkih staza i čak 630 dječjih igrališta opremljenih za sigurnu igru - ističu u gradskoj upravi hrvatske metropole. Čakovec je u završnicu izbora najboljih velikih gradova u kvaliteti života ušao zahvaljujući pokazateljima o tome da je drugi grad u državi po zaposlenosti (radi 53 posto ukupnog stanovništva) i da ima najveći udio studenata među mladim stanovništvom, kao i zbog pozitivnog vitalnog indeksa (veći je broj rođenih od umrlih) u sjedištu Međimurske županije.

- Prema pokazateljima koje dobivamo od nadležnih službi, unatoč iseljavanju u Čakovcu se broj stanovnika povećava te će sigurno nakon obavljenog popisa stanovništva biti veći od danas službenih 27.820 stanovnika, koliko ih ima prema popisu iz 2011. - ističu u čakovečkoj gradskoj upravi. Dubrovnik je u ovoj kategoriji trijumfirao 2018., a sada će taj pothvat pokušati ponoviti lepezom pokrenutih projekata i ulaganja u školstvu, predškolskom odgoju, prometu, komunalnoj infrastrukturi i stanogradnji.

- Prvih 108 stanova po modelu dubrovačke stanogradnje u suradnji s Ministarstvom branitelja gradi se u Novoj Mokošici, uz dogovor da će 43 stana pripasti Gradu, koji će ih prema kriterijima dodijeliti u najam s mogućnošću otkupa nakon deset godina - najavljuju iz dubrovačke gradske uprave. Iz niza poduzetih investicija iz uprave grada pod Srđem izdvajaju gradnju sustava vodoopskrbe u Štikovici, Malom Zatonu i Mokošici u okviru ulaganja od 44 milijuna kuna. Aduti Varaždina u nastojanju da postane najbolji veliki grad u kvaliteti života su, među ostalim, uređenje komunalne infrastrukture, subvencije energetske obnove zgrada i uređenje šetnice iz Dravu. Samo u projekt aglomeracije sjedište Varaždinske županije uložit će 800 milijuna kuna.

Infrastrukturne investicije

- Svim vlasnicima obiteljskih kuća koji će pokrenuti energetsku obnovu nudimo sufinanciranje do 15.000 kuna po projektu - ističu u varaždinskoj gradskoj upravi. Samobor se u završnicu izbora plasirao nizom infrastrukturnih investicija kojima se podiže ionako visoka kvaliteta života u tom središtu Zagrebačke županije. Visinom investicije i značenjem izdvajaju se gradnja dječjeg vrtića Paučnjak, vrijedna 4,2 milijuna kuna, te ulaganje od 35 milijuna kuna u prometnice. - Na odgojno-obrazovnim ustanovama s područja Samobora izvršeno je devet značajnih građevinskih projekata, a nadograđena je, među ostalim, i OŠ Samobor - navode u gradskoj upravi Samobora, koji se i u dva prethodna izbora najboljih gradova plasirao u završnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:07