IVO MILATIĆ

Državni tajnik uvjerava: ‘Bojazan hrvatskih građana da nećemo imati plina je totalno deplasirana‘

U slučaju uvođenja embarga na rusku naftu, Hrvatska bi morala u potpunosti promijeniti dobavne pravce sirove nafte

Ivo Milatić

 

 Nika Vilic/Cropix

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, komentirao je za N1 mogući embargo na uvoz ruske nafte.

Kazao je da vlada ne namjerava limitirati cijene goriva “jer bi na taj način uništili distributere goriva u RH i doveli se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo jer bi te kompanije bile u problemu”.

U slučaju uvođenja embarga na rusku naftu, Hrvatska bi morala u potpunosti promijeniti dobavne pravce sirove nafte, pojasnio je.

- To bi bilo isključivo azijska nafta, nafta iz Irana i ostalih dijelova svijeta. Za Hrvatsku u tom dijelu nema problema jer mi, za razliku od onih zemalja koje nemaju more, imamo kopneni terminal. Dobra je stvar što naša rafinerija radi. Mi bismo imali urednu rafineriju koja radi, sirovu naftu koju dobavljamo, eventualno derivate koje kupujemo. Eventualno bi se nama i drugima moglo dogoditi da bi možda derivati bili malo skuplji - kazao je Milatić.

Kaže da Hrvatska ne bi trebala imati značajnijih problema u slučaju uvođenja embarga.

- Imamo dovoljno zaliha tako da ne očekujemo probleme - dodao je.

Na upit koliko nafte dolazi iz Rusije u Hrvatsku, Milatić je rekao da je riječ o maloj količini.

- Jako malo, možda četvrtina ukupne potrošnje.

Odgovorio je i na pitanje tko bi trebao napuniti skladište plina u Okoli.

- Skladiše je u kompletnom zakupu od strane privatnih i javnih stakeholdera, odnosno distributera i korisnika plina. Morali smo dobiti odgovor žele li oni puniti skladište u tijeku kampanje punjenja. Dobili smo dogovor da će trećina kapaciteta biti napunjena i ne sumnjamo da to zakupci neće napraviti jer ćemo ih pratiti svakih mjesec dana - istaknuo je Milatić.

Rekao je da je kampanja punjenja plina već počela.

- Tržište neće napuniti skladište, nego za trećinu, a mi kao odgovorna država ćemo poduzeti sve u da se u svibnju definira model kako će se isfinancirati punjenje skladišta i da se u četiri ljetna mjeseca skladište napuni. To je zalog naše sigurnosti za zimu: da kućanstva i gospodarstvo budu sigurni da postoji 380 milijuna kubičnih metara plina što je više od polovice što sva kućanstva potroše u 12 mjeseci - rekao je Milatić.

Država će napuniti dvije trećine skladišta plina u Okoli, potvrdio je državni tajnik.

- Bojazan hrvatskih građana da nećemo imati plina, a napunit ćemo Okoli, je totalno deplasirana. Plina ćemo imati - zaključio je Milatić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 01:10