SVJETSKA TRŽIŠTA

Dolarov indeks blizu najnižih razina u tri mjeseca

Dolar, koji kotira kao sigurno utočište za kapital, u posljednja dva mjeseca stalno se povlačio u uvjetima jačanja optimizma u vezi izgleda za globalno gospodarstvo
 Tony Karumba/AFP

Dolar se u ponedjeljak zadržao blizu najnižih razina u tri mjeseca prema košarici drugih najvažnijih valuta na međunarodnim tržištima, jer očekivanja robusnog globalnog gospodarskog oporavka pružaju i dalje podršku valutama koje investitori percipiraju rizičnijima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 89,87 bodova, oslabivši 0,16 posto u odnosu na zatvaranje u petak. Time se zadržao nedaleko najnižih razina u tri mjeseca od 89,646 bodova, na koje je kliznuo u trgovanju u petak.

Tečaj eura istodobno je ojačao oko 0,2 posto prema dolaru te se oko podneva kretao iznad 1,22 dolara. U protekla tri mjeseca prema dolaru je ojačao oko četiri posto.

Tečaj dolara prema jenu ostao je pak gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 108,86 jena.

Analitičari za daljnje smjernice sada čekaju novi niz američkih gospodarskih pokazatelja, ponajprije one o osobnoj potrošnji i inflaciji koji su na rasporedu za objavu u petak, a ponajviše će ih zanimati hoće li ukazati na jačanje inflacije koje bi moglo potaknuti američku središnju banku Fed na zaoštravanje monetarne politike ranije nego se očekivalo.

Dolar, koji kotira kao sigurno utočište za kapital, u posljednja dva mjeseca stalno se povlačio u uvjetima jačanja optimizma u vezi izgleda za globalno gospodarstvo.

"Iako je SAD u prvom kvartalu predvodio u ponovnom otvaranju gospodarstva, Europa hvata korak i ima dodatnog prostora za poboljšanje, što podupire euro”, rekao je Jun Arachi, valutni analitičar u Rakuten Securitiesu.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina porasla je oko pet posto i kreće se iznad 36 tisuća, nakon što je u nedjelju pala čak 17 posto, na 31.107 dolara. Vrijednost mu je prepolovljena u odnosu na rekordnih 64.895 dolara, koliko je u jednom trenutku dosegnula u travnju.

Kriptovalute oštro su oslabile nakon što su iz američkog proizvođača električnih automobila Tesle poručili da će prestati prihvaćati bitcoine za kupnju automobila, te nakon uvođenja novih ograničenja za kriptovalute u Kini.

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, zbog potencijalnih prepreka u oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,25 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,69 dolara. Na američkom je tržištu barel danas poskupio 1,15 dolara i njime se trgovalo po 64,73 dolara.

Cijene nafte pale su u prošlom tjednu tri posto, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani priopćio da je SAD spreman ukinuti sankcije koje su pritisnule njihov naftni, bankarski i brodarski sektor.

No predsjednik iranskog parlamenta izjavio je u nedjelju da je tromjesečni nadzorni sporazum između Irana i UN-a istekao i da više regulator neće imati pristup slikama s nekih iranskih nuklearnih postrojenja.

Europski diplomati su u prošlome tjednu ocijenili da bi neuspjeh u produljenju sporazuma o praćenju mogao šire i neizravne razgovore Washingtona i Teherana o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine gurnuti u krizu. Ti bi razgovori trebali biti nastavljeni u Beču ovoga tjedna.

Bivši predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz tog sporazuma u 2018. i Iranu ponovno uveo sankcije.

No čak i uz moguće ponovno pokretanje iranskog izvoza, argumenti za više cijene nafte ostaju zbog povećanja globalne potražnje potaknutog cijepljenjima, smatraju analitičari Goldman Sachsa.

"Uz pretpostavku da će se iranski izvoz ponovno pokrenuti u srpnju, mi procjenjujemo da će cijena barela u Londonu u četvrtom tromjesečju 2021. ipak dosegnuti 80 dolara. Ako se pak pokrene u listopadu i dalje će poduprijeti našu osnovnu procjenu od 80 dolara po barelu za ovo ljeto," navela je banka u svojoj bilješci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije jutros na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak. U četvrtak je iznosila 65,29 dolara, što znači da je pala za 64 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59