podaci evisitora

Do sada ostvareno 46% više dolazaka turista i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani

Od 55,3 milijuna noćenja do sada ove godine, većinu su ili 46,6 milijuna ostvarili strani, a 8,7 milijuna noćenja domaći turisti
 Ivo Ravlic/Cropix

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvareno 55,3 milijuna turističkih noćenja, čime je za oko milijun noćenja već premašen ukupan broj turističkih noćenja u cijeloj 2020., izvijestili su u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka iz sustava eVisitor.

Uz noćenja, u Hrvatsku je ove godine i došlo više turista odnosno po podacima iz eVisitora od početka ove godine do sada turista je bilo 9 milijuna, što je 1,2 milijuna više nego u cijeloj 2020.

Od 55,3 milijuna noćenja do sada ove godine, većinu su ili 46,6 milijuna ostvarili strani, a 8,7 milijuna noćenja domaći turisti.

"S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera, a time stvaramo i temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma", poručila je u srijedu ministrica Nikolina Brnjac.

Ocijenila je i da je ova godina prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija i da su to gosti spremni platiti i više.

"U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu", dodala je Brnjac.

Iz MINTS-a iznose i da je ove godine do sada ostvareno 46 posto više dolazaka turista i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

U usporedbi s istim razdobljem 2019., ove je godine turista došlo 61 posto kao te godine, a razina noćenja je na 72 posto.

Trenutno je, pak, u Hrvatskoj više od milijun turista, među kojima od stranih je najviše iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Italije, po županijama/regija i dalje je najviše turista u Istri te zatim u Primorskoj-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:33