NOVA INVESTICIJA

Dalmatinski hotelijer Sunce u obnovu svojih hotela ulaže 44,2 milijuna eura

Od ožujka ove godine većinski vlasnik Sunce Hotela postala je tvrtka Eagle Hills Real Estate, poznata po projektu Beograd na vodi

Hotel Elaphusa

 Bluesun

Sunce Hoteli obavijestili su putem Zagrebačke burze da je njihov nadzorni odbor odobrio investicije za daljnje podizanje kvalitete i usluga u objektima kompanije u 2022. godini u iznosu od 44, 2 milijuna eura.

Najviše se, čak 13, 6 milijuna eura, planira uložiti u hotel Elaphusa u Bolu na Braču, zatim u hotel Soline u Brelima, za koji je predviđeno 9, 7 milijuna eura. Treća po veličini investicija ona je u bolski hotel Borak od 7,9 milijuna eura, a 6,7 milijuna eura uložit će se u hotel Maestral u Brelima. U hotel Kaštelet uložit će se oko 2,5 milijuna eura, a u Neptun 150.000 eura. U smještaj zaposlenika uložit će se 2,9 milijuna eura, a u popratna ulaganja oko 800.000 eura.

Iz Sunce Hotela su pojasnili da su navedene investicije potvrda namjere njihovih većinskih dioničara u pogledu razvoja budućeg poslovanja kompanije, i to putem jačanja tržišne pozicije implementacijom novih i razvojem postojećih kapaciteta i usluga, kao i nastavkom ulaganja u podizanje kvalitete smještaja svojih zaposlenika. Od ukupno 44 milijuna eura ulaganja, približno 29 milijuna Sunce Hoteli planiraju prikupiti putem povećanja kapitala izdavanjem novih dionica, u čiju je svrhu je sazvana izvanredna skupština dioničkog društva za 20. prosinca ove godine. Ostatak sredstava Sunce Hoteli planiraju prikupiti zaduživanjem kod poslovnih banaka, pri čemu će se koristiti mogućnost povlačenja sredstava za ovu namjenu kako je dogovoreno prilikom refinanciranja financijskih obveza Sunce Hotela od 2. studenog 2021.

Hrvoje Veselko, član uprave Sunce Hotela, pojasnio je da će sve ove investicije uglavnom biti usmjerene na osvježavanje postojećih smještajnih jedinica, odnosno u ono što ostavlja dojam prema gostu. - Ne radi se o investicijama u dodatne kapacitete, odnosno investicijama koje zahtijevaju ishođenje dozvola. Uglavnom se radi o opremanju soba novim namještajem, osvježavanju hotelskih soba, rekonstrukciji kupaonica, ukrašavanju i osvježavanju zajedničkih i javnih prostora te o hortikulturnom opremanju i sličnim ulaganjima. Išli smo na najmanje invazivan način jer nam je važno da većinu tih investicija završimo do početka sezone, odnosno 15. svibnja - pojasnio je Hrvoje Veselko.

Pod brendom Bluesun Hotels & Resorts, Sunce Hoteli upravljaju s 11 hotela uz jadransku obalu, jednim kampom i jednim zakupljenim objektom, odnosno s ukupno 2973 smještajne jedinice, što ih čini jednom od većih hotelskih kuća u Hrvatskoj. Uz to imaju u vlasništvu i 50,2 posto Zračne luke Brač. Uz turističke objekte u Tučepima, Brelima, Starigradu Paklenici i Bolu na Braču, u zajedničkom su pothvatu s touroperatorom TUI AG te imaju i premium hotel TUI Blue Jadran sa 161 smještajnom jedinicom.

Od ožujka ove godine većinski vlasnik Sunce Hotela postala je tvrtka Eagle Hills Real Estate, koja je preuzela udjel od obitelji Jake Andabaka za oko 101 milijun eura. Eagle Hills Real Estate bavi se ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu mu je Mohamed Ali Rashed Alabbar, koji trenutno na području Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Srbije te nekih drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite namjene u vrijednosti od 50 milijardi eura. Tvrtka je namjeravala graditi zagrebački Manhattan, a poznata je i po projektu Beograd na vodi, koji je razvila.

U prvih devet mjeseci 2021. Sunce Hoteli su ostvarili 333, 8 milijuna kuna poslovnih prihoda, što predstavlja rast od 107,1 u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Grupa je ostvarila pozitivnu EBITDA-u u iznosu od 116.405 milijuna kuna, što predstavlja bolji rezultat od 102.650 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Glavni razlog snažnog rasta EBITDA-e rast je poslovnih prihoda od prodaje usluga smještaja i izvanpansionskih prihoda.

Najveći dio poslovnih rashoda čine troškovi osoblja u iznosu od 98,5 milijuna kuna, koji je 23,5 milijuna kuna veći u prvih devet mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a materijalni troškovi iznose 85 milijuna kuna i veći su za 58,7 posto u istom razdoblju, ponajviše zbog veće aktivnosti i poslovnih prihoda ostvarenih od prodaje usluge smještaja. Financijski rashodi znatno su manji u prvih devet mjeseci 2021. godine uglavnom zato što su izostale neto negativne tečajne razlike. Ukupni financijski rashod iznosi 9,7 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 8196 milijuna kuna u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine, kada su ukupni financijski rashodi iznosili 17,9 milijuna kuna. Neto dobitak u promatranom razdoblju iznosio je 68,8 milijuna kuna, a u istom razdoblju prethodne godine gubitak je iznosio 45,6 milijuna kuna.

Sunce Hoteli su putem Zagrebačke burze 2. studenoga 2021. objavili da su s predstavnicima Erste&Steiermärkische i OTP banke potpisali ugovor o refinanciranju duga.

Ukupna vrijednost transakcije iznosi 71,5 milijuna eura, pri čemu se najveći dio, 56,5 milijuna eura, odnosi na refinanciranje cjelokupnog postojećeg financijskog duga, a ostatak na financiranje ulaganja društva u podizanje kvalitete svojih objekata za sezonu 2022. "Sunce Hoteli na ovaj su način dodatno poboljšali postojeće uvjete financiranja uz produljenje ročnosti svojih obveza", istaknuli su iz Sunce Hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:33