REPORT GOJKA DRLJAČE

Činilo se da će razvijeni svijet izbjeći krizu, ali sada je taj scenarij moguće izbjeći samo na jedan način

Od zadnjih 6 mjeseci 2022. potrošnja je u Hrvatskoj pala u pet mjeseci, pa tako iznova i u prosincu

Trgovina u SAD-u, Ilustrativna fotografija

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/alamy/profimedia

Iako se u zadnjih mjesec-dva sve češće počelo pisati kako bi Europa i Sjedinjene Države mogle izbjeći recesiju, počeli su pristizati statistički podaci koji govore kako inflacija, globalna geopolitička napetost te rast cijene zaduživanja ipak uzimaju svoj danak. U skoro cijelom zapadnom razvijenom svijetu usporava potrošnja, a uz pad potrošnje ne treba računati s gospodarskim rastom. Drastični pad potrošnje u zadnjim mjesecima 2022. zabilježen je u Europi, Sjedinjenim Državama, Australiji i Velikoj Britaniji.

Početkom ovoga tjedna Eurostat je objavio podatak kako je tijekom prosinca 2022. u eurozoni i na razini cijele EU zabilježen dramatični pad ukupnog volumena potrošnje. U eurozoni je, prema sezonski prilagođenim podacima, pad maloprodaje u prosincu u odnosu na studeni iznosio 2,7 posto, a na razini EU 2,6 posto. Ako se pak usporedi prosinac 2022. s prosincem 2021. govorimo o padu od 2,8 posto u eurozoni odnosno 2,5 posto na razini EU.

Najgori mjesečni pad maloprodaje zabilježen je u Nizozemskoj (-6,3 posto), Njemačkoj (-5,3 posto) te u Luksemburgu (-3,8 posto). Na godišnjoj razni najveći pad zabilježen je pak u Belgiji (-9.2 posto), Danskoj (-8.4 posto), Švedskoj (-7,1 posto). U zadnjih 6 mjeseci 2022. godine Hrvatska je u samo jednom mjesecu (srpnju) imala rast osobne potrošnje i to od samo 0,4 posto. U svim ostalim mjesecima imala je pad od -1,2 posto do -0,5 posto, koliko je iznosio pad hrvatske maloprodaje u prosincu 2022.

Podaci ukazuju kako bi uz ovakav pad maloprodaje bilo čudno da eurozona izbjegne recesiju.

Ispod je grafikon koji nam otkriva trend pada agregatne maloprodaje u eurozoni u odnosu na prethodni mjesec iz kojeg je vidljivo da je pad zabilježen u 6 od 8 zadnjih mjeseci 2022.:

image

Trend pada agregatne maloprodaje u eurozoni u odnosu na prethodni mjesec

Ispod su je grafikon koji pokazuje pad maloprodaje u Europi na godišnjoj razini; na ovaj način gledano trend pada još je lakše uočiti:

image

Pad maloprodaje u Europi na godišnjoj razini

Ništa bolja situacija u odnosu na Europu nije niti u Sjedinjenim Državama gdje dolazi do usporavanja rasta nominalnih prihoda, slabljenja nominalne potrošnje, kao i usporavanja potrošačke inflacije (PCE – personal consumption expenditure).

Ispod je grafikon koji pokazuje da je prosinac 2022. bio vrlo loš kad je u pitanju potrošnja u Sjedinjenim državama

image

Potrošnja u Sjedinjenim Državama u prosincu

Ispod je grafikon koji pokazuje pad osobne potrošnje u Sjedinjenim Državama u zadnja 2 mjeseca 2022.:

image

Pad osobne potrošnje u Sjedinjenim Državama u zadnja 2 mjeseca 2022.

Više ekonomista u Sjedinjenim Državama upozorava kako je vrhunac ciklusa tj. rasta već prijeđen te je samo pitanje vremena kada će se ekonomija sudariti sa zidom recesije. Proizvodnja je dosegla vrhunac u rujnu, industrijska proizvodnja u listopadu, trajna potrošna dobra još u ožujku, proizvođačka trajna dobra u rujnu, motorna vozila u listopadu, dok im prodaja postojećih domova pada 11 mjeseci zaredom

Ispod je grafikon koji ilustrira pad prodaje postojećih domova u Sjedinjenim Državama:

image

Pad prodaje postojećih domova

Vjerojatno najgori statistički podaci (grafikon ispod) pristižu iz Velike Britanije, gdje potrošnja pada praktično cijele godine, s pogoršanjem u drugom dijelu:

image

Pad potrošnje u Velikoj Britaniji

image

Pad potrošnje u Australiji

Ako vidimo ovakvo slabljenje potražnje kućanstava odnosno pad potrošnje na zapadnim razvijenim tržištima, nemoguće je očekivati da će se gospodarski rast nastaviti. Rast troškova života i zaduživanja uz efekt pada realnih plaća definitivno limitira rast potrošnje.

Pojedini ekonomisti upozoravaju kako je sada jedini način da razvijena gospodarstva nastave gospodarski rast u scenariju u kojem će kućanstva trošiti štednju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:19