Analiza EIZ-a

Cijene telekom usluga u Hrvatskoj rastu kao i plaće u tom sektoru

Prosječan broj zaposlenih u tom sektoru lani je bio 9582
Bazna postaja
 Marko Todorov / CROPIX

U Hrvatskoj je više od 4,7 milijuna priključaka internetu, što putem pokretne što putem nepokretne mreže. Trećina onih koji nemaju kod kuće Internet navodi kako je razlog tome cijena opreme i pristupa internetu, a ostatak kaže da nema pristup zato što ga ne treba jer sadržaje na internetu ne smatra potrebnima i korisnima, stoji u najnovijem broju Sektorskih analiza Ekonomskog instituta Zagreb.

Indeks potrošačkih cijena za travanj 2020. godine ukazuje pak, objavljeno je, kako su cijene telefonskih usluga u Hrvatskoj porasle za 1,7 posto u odnosu na travanj 2019. godine. Što se tiče cijena telefonske opreme, one su u prva četiri mjeseca ove godine bile za 4,9 posto niže nego u prva četiri mjeseca 2019. godine.

Izuzme li se Grad Zagreb, podaci ukazuju na veću gustoću internetskih priključaka u županijama jadranske Hrvatske, a i učestalost korištenja interneta u prošloj godini bila je veća u tom dijelu zemlje gdje čak 76 posto osoba svakodnevno koristi Internet, dok u kontinentalnoj Hrvatskoj internet svakodnevno koristi 69 posto ispitanika.

„Mjere poduzete u svrhu borbe s epidemijom virusa COVID-19 u Hrvatskoj su na određeni način prisilile i građane i poduzeća da se u većoj mjeri oslanjaju na internetske tehnologije. One su potaknule brojna očekivanja o promjeni načina života i poslovanja u Hrvatskoj i dale naslutiti da bi moglo doći do značajnog porasta korištenja interneta i veće digitalizacije. Podaci o tome još uvijek nisu dostupni“, kažu autori studije. Napominju pritom kako, prema podacima Eurostata, pristup internetu u Hrvatskoj ima 81 posto kućanstava, a prosjek 27 zemalja EU-a je 90 posto, pa je jasno da Hrvatska po tom pokazatelju zaostaje za većinom zemalja članica.

Analizirane su i sektorske plaće u 2019. i na početku 2020. godine, a tu se ističe jedan zanimljiv podatak: značajan je skok prosječne bruto plaće u veljači ove godine, prije izbijanja koronakrize. Na međugodišnjoj razini taj porast iznosi čak 21,7 posto. U ožujku 2020. prosječna mjesečna bruto plaća po zaposleniku u djelatnosti telekomunikacija iznosila je 16.420 kuna. U istom je mjesecu prosječna bruto plaća u Republici Hrvatskoj iznosila 9181 kuna.

Autori analize ne nude objašnjenje za takav skok prosječne plaće, osim što navode da je ove godine broj zaposlenih u telekomunikacijskom sektoru smanjen i značajno je ispod prošlogodišnje razine. Broj zaposlenih u telekomunikacijama u siječnju ove godine pao je za 6,17 posto u odnosu na prosinac 2019., odnosno 3,79 posto u odnosu na siječanj 2019. godine.

Prosječan broj zaposlenih u tom sektoru lani je bio 9582.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:16