IZGUBIO SAV ULOG

Christine Lagarde očajna: ‘Rekla sam sinu da ih izbjegava, ignorirao me, sve je izgubio, a to je alat kriminalaca...‘

ECB je započela "pripremnu fazu" za digitalni euro, ali Lagarde je dodala kako će trebati još dvije godine prije nego što odluči hoće li ga uvesti ili ne

Christine Lagarde

 Olivier Matthys/Afp/Profimedia/Olivier Matthys/afp/profimedia

Nitko nije prorok u vlastitom selu, govori latinska poslovica. Priznanje predsjednice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde, koja je u petak priznala da je njezin sin izgubio gotovo sva svoja ulaganja u kriptoimovinu, unatoč njenim savjetima da to ne čini, ovoga puta potvrdilo je tezu starih Rimljana.

Lagarde je inače poznata kao žestoka protivnica kriptovaluta, nazvavši ih spekulativnim i bezvrijednim alatom koji kriminalci često koriste za nedopuštene aktivnosti.

- Ignorirao je moje savjete, što je njegovo pravo- rekla je Lagarde prilikom obraćanja studentima u gradskoj vijećnici Frankfurtu, prenosi Reuters.

- Izgubio je novac koji je uložio. Nije doduše uložio mnogo, ali izgubio je oko 60 posto investicije. Kad sam s njim razgovarala o tome, nevoljko je prihvatio da sam bila u pravu - dodala je Lagarde.

Šefica ECB-a ima dva sina, oboje su u srednjim tridesetima, ali nije rekla koji je od njih taj koji je izgubio novac.

Podsjetimo, ECB je pozvao na globalnu regulaciju kripto imovine kako bi se zaštitili potrošači koji nisu svjesni rizika i kako bi se zatvorila rupa u zakonu koja se može koristiti za usmjeravanje financiranja teroristima ili omogućavanje kriminalcima da peru novac.

U Europskoj središnjoj banci vlada zabrinutost da bi privatno izdane valute mogle potencijalno istisnuti valute koje izdaju vlade. ECB je zato pokrenuo projekt digitalnog eura, no proći će nekoliko godina prije nego što se digitalni novac izda.

U listopadu je ECB započela "pripremnu fazu" za digitalni euro, ali je dodala da će trebati još dvije godine prije nego što odluči hoće li ga uvesti ili ne.

- Kao što znate, imam vrlo loše mišljenje o kriptovalutama. Ljudi mogu slobodno ulagati svoj novac gdje žele i slobodno špekulirati koliko god žele, ali ne bi trebali biti slobodni sudjelovati u kriminalno sankcioniranoj trgovini i poslovima- zaključila je Lagarde.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:54