Gonet.tv stigao u Hrvatsku

Češki igrač ruši monopol telekoma na tržištu internetske televizije, kao svoj adut ističe cijenu

Nedugo nakon što je United Grupa najavila da će predstaviti svoju neovisnu IPTV platformu, stigao je novi izazivač lukrativnoj usluzi HT-a i A1
 Skynesher

U Hrvatsku je došao novi tržišni igrač koji izaziva uvriježenu normu da je gledanje televizije preko interneta, takozvani IPTV, sinonim za uslugu telekom operatera. Da se naručuje uz telefon i internet. Češki Gonet.tv navodi da za mjesečnu pretplatu nudi 93 TV programa, uključujući sve hrvatske programe, zatim 20.000 radiopostaja iz cijelog svijeta te korištenje videoteke s više od tisuću filmova. Riječ je o prvom neovisnom pružatelju IPTV usluga u Hrvatskoj, a pojavio se nedugo nakon što je United grupa, vlasnik Telemacha, najavila da bi i sama mogla predstaviti svoju neovisnu IPTV platformu.

Nova europska pravila

Pavel Gorecki, direktor Gonet.tv-a, kaže da se njegova usluga može koristiti na pametnim televizorima, računalima, mobitelima i tabletima gdje postoji internetska veza.

- Pristup internetu brzine 3 Mb/s dovoljan je za gledanje sadržaja u HD kvaliteti, a program se može pratiti na bilo kojoj internetskoj vezi i gledati u pokretu, kod kuće, u vikendici ili na plaži - kaže Gorecki.

Novi igrač u tržišnom sučeljavanju s ponudom grupe Hrvatski telekom i A1 Hrvatska ističe kao svoj adut cijenu. No, ne otkriva koliko ima korisnika pravdajući se poslovnom tajnom. Gorecki ističe da su trenutačno prisutni u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj, a sada i u Hrvatskoj.

- Za nekoliko mjeseci lansirat ćemo uslugu u Njemačkoj i Austriji, a mogu reći da smo jedna od najpopularnijih platformi za gledanje TV sadržaja u Češkoj - kaže Gorecki.

U Hrvatskoj je broj korisnika IPTV-a u stalnom porastu. Prema podacima tržišnog regulatora Hakoma, njihov je udio u ukupnom tržištu distribucije televizije u prvom tromjesečju ove godine dosegnuo 30,1 posto i ima ih 445.578. Većina tih korisnika su kućanstva, ali IPTV usluge kupuju i hoteli te drugi poslovni korisnici, kojih je ukupno 23.935. Samo Hrvatski telekom naveo je da je u posljednjih godinu dana povećao broj svojih IPTV pretplatnika, među inima MAXtv-a, za 10,6 posto, na 542.000, te da prosječno mjesečno po korisniku TV usluga ima prihod od 82 kune.

I do sada je postojala IPTV konkurencija ponudi telekom operatera, ali ona uglavnom nije bila legalna. Tako je ovaj tjedan Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio da digitalno piratstvo predstavlja velik problem u Uniji. Naveo je da zbog piratizacije IPTV-a, odnosno televizijskog sadržaja koji se gleda putem interneta, legalni pružatelji takvih usluga bilježe velike gubitke. Navodno, svake godine na nivou EU tako se zamrači milijarda eura.

Gorecki iz Gonet.tv-a kaže da koriste pravila zajedničkog digitalnog tržišta EU - načelo zemlje porijekla i Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD).

Bit će konkurencije

- To znači da u slučaju da je neka usluga, odnosno pružatelj usluge registriran u jednog zemlji članici EU kao mi u Češkoj, onda može slobodno pružati usluge u svim drugim državama članicama EU, uključujući i Hrvatsku - pojašnjava Gorecki.

Navodi da prema toj regulativi i Zakonu o elektroničkim medijima nisu obvezni prijaviti svoj rad Agenciji za elektroničke medije i da ih ona ne regulira. Navodi primjer HBO-a GO, koji je također registriran u Češkoj, a dostupan u Hrvatskoj i ostatku EU. Kako nam je u ožujku najavila izvršna direktorica United grupe Victoriya Boklag, i oni na isti način žele ponuditi IPTV usluge. Dakle, konkurenata uskoro ne bi trebalo nedostajati.

Sve više prodavača dok se proizvođači okrupnjuju

Dok se povećava broj pružatelja IPTV usluga, smanjuje se broj velikih tvrtki koje ih proizvode i puštaju u promet. Tako je prije 12 godina Disney kupio Marvel, prije devet godina Lucasfilm i franšizu Star Wars, a prije četiri godine Disney je kupio Murdochov 21 Century Fox, uključujući i National Geographic i FOX. Slična su preuzimanja posvuda u branši. Tako je AT&T vlasnik Warner Brosa, Comcast Universala, a ViacomCBS posjeduje Paramount. Posljednje veliko preuzimanje koje se očekuje je da Amazon za 9 milijardi dolara preuzme MGM, vlasnika franšize o Jamesu Bondu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 22:30