ZAPANJUJUĆE BROJKE

Centar Zagreba uz bok Civljanima: Donji Grad je pun ljudi koji sami žive u stanovima, pogledajte taj postotak

Prosječno kućanstvo je 1953. godine imalo je 3,8 članova

Željko Puhovski/CROPIX

 Zeljko Puhovski/Cropix

Centar Zagreba, odnosno gradska četvrt Donji grad, nalazi se među prvih deset općina i gradova u Hrvatskoj po kriteriju najmanjih kućanstava; mladi se iseljavaju iz centra grada, u kojem ostaje gotovo isključivo starije stanovništvo i brojna samačka kućanstva - čak 41 posto ukupnog broja domaćinstava u tom dijelu grada čine samci, a prosječna obitelj broji jedva dva člana. Samo šest općina i gradova od njih 576, kojima je pribrojano i 17 zagrebačkih gradskih četvrti - mahom općine koje već godinama izumiru poput Kijeva i Civljana u Šibensko-kninskoj županiji - imaju kućanstva koja prosječno broje manje od dva člana.

Prosječno kućanstvo na nivou države, prema podacima iz Popisa stanovništva 2021. koje je ovih dana objavio Državni zavod za statistiku, ima 2,67 članova i taj broj opada sa svakim popisom; 1953. godine prosječno kućanstvo imalo je 3,8 članova, da bi 2011. prvi put palo ispod tri.

- Sa starenjem stanovništva i sve manjim brojem djece očekivano je da se smanjuje i broj članova prosječnog kućanstva. No, valja naglasiti da u Europskoj uniji više nijedna država nema prosječno kućanstvo veće od tri člana, a Hrvatska se s 2,7 članova nalazi na 3. mjestu - tumači dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Na prvom mjestu nalazi se Slovačka s 2,9 članova, slijedi Poljska s 2,8 članova i Hrvatska s 2,7. Na začelju se nalazi Finska, u kojoj prosječno kućanstvo ima samo 1,9 članova. Usporedno s padom broja članova kućanstava raste udio samaca. No, u odnosu na popis iz 2011., taj udio 2021. nije dramatično narastao - s 25 na 28 posto.

- To je očekivani podatak. Glavni pokretač rasta udjela samačkih kućanstava u Hrvatskoj je starenje stanovništva, a dobna struktura se u deset godina ne može tako dramatično promijeniti da bi rast bio veći. Mi nemamo, za razliku od zapadnih i sjevernih država EU, značajan udio mladih koji žive sami, čemu pridonose i ekonomski i kulturološki razlozi - tumači dr. Čipin.

Promatramo li pokazatelje na županijskom nivou, najveća kućanstva u Hrvatskoj ima Međimurska županija, odnosno županija s najmlađim stanovništvom, dok se na drugom kraju ljestvice nalazi najstarija, Ličko-senjska županija.

10 općina i gradova u Hrvatskoj s najmanjim brojem članova u kućanstvu

image

Tablica 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24