Instant plaćanja

‘Čekanje na izvršenje plaćanja nije više prihvatljivo, novac je na računu za 10 sekundi‘

Elektronička maloprodajna plaćanja obrađuju transakcije u stvarnom vremenu, 24 sata na dan, 365 dana u godini
Domagoj Vuletić
 Bozidar Babic Photography.

Pandemija covida-19 pojačala je prelazak na digitalna plaćanja i potvrdila važnost brzih, sigurnih, pristupačnih i praktičnih načina plaćanja, a takvi su i beskontaktni. Pozornost platnih institucija posljednjih desetak godina bio je u inovacijama u području plaćanja na poboljšanju sučelja za klijente, kao što su mobilne bankovne aplikacije, internet bankarstvo ili pronalasku rješenja za interakciju s klijentima poput ePoslovnica. Pritom nije bilo promjena platnih instrumenata koji se koriste - kartice, bankovni transferi... S Instant Paymentom to se mijenja.

Alternativni način

"Uvođenjem tehnologije instant plaćanja, prijenos novca s računa na račun izvršava se u svega nekoliko sekundi, odnosno u roku od maksimalno 10 sekundi. Drugim riječima, instant plaćanja, elektronička su maloprodajna plaćanja koja se obrađuju u stvarnom vremenu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini, i sredstva se odmah stavljaju na raspolaganje primatelju. Kako bi to bilo moguće, banke i platitelja i primatelja plaćanja moraju biti sudionici Instant Payment sheme. Situacija koju danas imamo u Hrvatskoj je da ako su platitelj i primatelj u različitim bankama, prijenos novca može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana - ako se plaćanje obavi petkom poslijepodne, vikendom ili praznikom", pojašnjava Domagoj Vuletić, prodajni menadžer tvrtke Payten. Tvrtka Payten dio je Asseco SEE Grupe koja u Hrvatskoj ima još četiri usko specijalizirane tvrtke: Asseco, Monri, Remaris i Gastrobit.

Instant plaćanja nude alternativni način prijenosa novca u stvarnom vremenu. "Za moderne poslovne odnose i modele, a pogotovo je tu naglasak na eCommercu ili prodajama koje se obavljaju na zahtjev, dugotrajno čekanje na izvršenje plaćanja nije više prihvatljivo. S jedne strane kupac želi svoju naručenu robu imati čim prije, a s druge strane, trgovac bez potvrde ili nekog jamstva da je plaćanje provedeno, tu robu ne distribuira", ističe Vuletić.

Specifičnosti tržišta

Payten je sudjelovao u razvoju metode instantnog plaćanja na više tržišta u jugoistočnoj Europi, i to za 10 od 15 najvećih banaka u toj regiji. Instant Payment moguće je primijeniti na bilo kojem prodajom mjestu. Tako je od telefona, koji se svakodnevno koriste, moguće napraviti Instant Payment točke realizacije. Svi POS terminali koji se danas nalaze kod trgovaca mogu postati mjesta instant plaćanja i prihvata instant metode plaćanja. Novac na bankomatima može se podignuti koristeći istu metodu.

"Payten je sudjelovao u razvoju Instant Payment metode na više tržišta u regiji.Naše rješenje omogućuje svim platnim institucijama E2E pristup svim svojim prihvatnim kanalima, koristeći jedinstveno multivendor&mulitchannel rješenje. Bilo da se radi o POS terminalima, Windows blagajnama, Android uređajima, bankomatima ili eCommerce platformama. Vjerujemo kako je upravo ta modularnost ključ uspjeha", naglašava Domagoj Vuletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 17:25