VELIKO ISTRAŽIVANJE

Čak 81 posto hrvatskih građana smatra da bi rat u Ukrajini i visoke cijene energenata trebali ubrzati zelenu tranziciju

Hrvati su u vrhu po očekivanju promjena, ili čak 15 posto iznad prosjeka EU

Ilustrativna fotografija

 Patrick Hertzog/Afp

Čak 81 posto hrvatskih građana smatra da bi rat u Ukrajini i visoke cijene energenata trebali ubrzati zelenu tranziciju, pokazuje anketa EIB-a (Europska investicijska banka) o klimi provedena u kolovozu. To govori da su Hrvati u vrhu po očekivanju promjena ili čak 15 posto iznad prosjeka EU. Građani su očito svjesni utjecaja klimatskih promjena, koje traže hitnu intervenciju. Isto tako, 84 posto Hrvata danas smatra da klimatske promjene već utječu na njihov svakodnevni život. U anketi je sudjelovalo više od 28.000 stanovnika iz 30 zemalja.

Rezultati ankete također pokazuju da 88 posto hrvatskih građana smatra da ćemo, ako u predstojećim godinama drastično ne smanjimo potrošnju energije i roba, krenuti putem globalne katastrofe. Istodobno, 93 posto ih navodi da su vlasti prespore u djelovanju protiv klimatskih promjena, a samo 32 posto misli da će Hrvatska uspjeti u znatnom smanjenju emisija ugljika do 2030. Također, 68 posto ispitanika podržava više poreze onima koji onečišćuju okoliš, poput onih koji putuju zrakoplovima te za kupovinu sportsko-terenskih vozila. Za 63 posto ispitanih prihvatljivo je vezivanje cijene energenata za potrošnju, odnosno više bi plaćali oni koji više troše.

Na pitanje kojim bi mjerama vlasti trebale dati prvenstvo radi prevladavanja energetske krize, Hrvati na prvo mjesto stavljaju razvoj obnovljivih izvora energije, njih 68 posto, a slijedi diversifikacija energetskih dobavnih pravaca radi izbjegavanja ovisnosti o samo jednom dobavljaču (20 posto). Manje pažnje izaziva štednja energije, pa samo 12 posto ispitanika drži da bi se građani i tvrtke trebali potruditi smanjiti potrošnju. Ni ograničavanje temperature u stanovima i kućama nije naišlo na dobar odaziv jer bi tek 13 posto pristalo ograničiti temperaturu na 19 Celzijevih stupnjeva tijekom zime, što je 15 posto manje od europskog prosjeka (28 posto). No, zanimljivo je da 21 posto hrvatskih građana kaže da si već sad ne može priuštiti dovoljno grijanja u svojim domovima. Također, 38 posto njih smatra da Vlada treba smanjiti poreze na energente, 25 posto podržava limitiranje cijena plina, nafte i ugljena, a 20 posto podržava kampanje za štednju energije ili pak vaučere za energiju (13 posto).

"Rezultati EIB-ove ankete o klimi za 2022. pokazuju da Hrvatska prednjači po razini podrške prelasku na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora radi borbe protiv globalne energetske i klimatske krize na prostoru EU", izjavila je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska.

Inače, 66 posto građana EU smatra da bi nas rat u Ukrajini trebao potaknuti na ubrzavanje zelene tranzicije, dok to u Ujedinjenom Kraljevstvu misli 62, u Kini 60, a u SAD-u 52 posto građana. Što se pak tiče smanjenja temperature grijanja u svom domu, u EU to podržava 28 posto građana, u Ujedinjenom Kraljevstvu 36, u Kini 25, a u SAD-u 18 posto.

image

Tablica 1

image

Tablica 2

image

Tablica 3

image

Tablica 4

image

Tablica 5

image

Tablica 6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:42