Pad BDP-a

Bogata skandinavska zemlja u recesiji: 'Ovo je najveći gospodarski pad u povijesti'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Norveški bruto domaći proizvod zabilježio je u drugom tromjesečju najveći pad otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice mjera obuzdavanja koronavirusa.

Kada se isključi proizvodnja nafte i plina, gospodarstvo je u razdoblju od travnja do lipnja palo 6,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je SSB.

"Pad norveškog gospodarstva u drugom tromjesečju najveći je u povijesti. Tromjesečni nacionalni izračuni dostupni su od 1978. godine“, podsjeća statistički ured.

BDP je pao i u prva tri ovogodišnja mjeseca, i to 2,2 posto, što znači da je Norveška u recesiji.

Pad noveškog BDP-a u drugom tromjesečju znatno je blaži nego u eurozoni gdje su aktivnosti potonule 12,1 posto. Dublji je pak nego u susjednoj Finskoj čije je gospodarstvo palo "samo" 3,2 posto. Švedska je pak prošla nešto lošije, s padom aktivnosti za 8,6 posto.

Norveška je vlada 12. ožujka zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvodeći građanima stroga ograničenja kako bi stavila pod kontrolu epidemiju Covida 19.

Potom su počeli postupno ublažavati ograničenja, što je omogućilo djelomični oporavak gospodarstva, iskazan u rastu aktivnost u lipnju za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 21:28