Godišnje smjernice

BAT snizio procjene rasta dobiti i prihoda, najveći uteg su nepovoljni valutni tečajevi

U BAT-u očekuju da će prihodi i dobit snažnije rasti prema drugoj polovini godine
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR), potvrdio je u srijedu godišnje smjernice, uz očekivani snažniji rast dobiti i prihoda u drugoj polovini godine, ali i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

Sredinom listopada drugi proizvođač duhanskih proizvoda u svijetu po prihodima objavio je da bi trebao premašiti zacrtanu stopu rasta godišnje prilagođene dobiti po dionici od sedam do devet posto, ako se isključe promjene valutnih tečajeva.

Snizili su tada procjenu prihoda od prodaje proizvoda nove generacije s milijardu funti na 900 milijuna funti zbog smanjenja planiranih zaliha u Japanu u kontekstu stagnacije prodaje. Dodatni je razlog sniženja procjene bilo povlačenje proizvoda Vuse Vibe s američkog tržišta.

Danas su potvrdili te procjene, naglašavajući "dobar rast prilagođenih prihoda i prilagođene operativne dobiti po dionici, ako se isključe oscilacije valutnih tečajeva, s težištem na drugoj polovini godine".

Dodaju i da očekuju da će na rast godišnje prilagođene dobiti po dionici nepovoljno utjecati konverzija valuta, od oko šest posto prema važećim tečajevima.

Prilagođeni prihodi i operativna dobit snažnije će rasti prema drugoj polovini godine zbog većeg udjela u tržištu cigareta i rasta poslovanja s elektronskim cigaretama i opremom.

U Sjedinjenim Državama, BAT-ovom ključnom tržištu, obujam prodaje u skladu je s očekivanjima, uz očekivani pad obujma prodaje na razini industrije za četiri do 4,5 posto, navodi se u izvješću.

U BAT-u naglašavaju da su u dobroj poziciji da se uspješno nose s posljedicama prijedloga američkih regulatora i da su s njima u konstruktivnom dijalogu.

Dodaju i da nastavljaju s planiranim razduživanjem, uz napomenu da će prema važećim tečajevima neto dug do kraja godine biti otprilike 3,9 puta veći od prilagođene dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:12