NAJNOVIJE BROJKE

Analiza stručnjaka: Promijenile su se potrebe, ova zanimanja su zabilježila najveći rast na ljestvici najtraženijih

Broj osiguranika u Mirovinskom daje pravilnu sliku zaposlenosti u Hrvatskoj

Zagreb, ilustrativna fotografija

 Neja Markicevic/Cropix

Broj osiguranika HZMO-a, važan indikator zaposlenosti, upućuje na to da je stanje na tržištu rada i dalje dobro, ali i na prisutnost velikih sezonskih oscilacija. U listopadu je bilo 1,661.597 osiguranika, što je za 40.806 ili 2,5 posto više nego u istom mjesecu lani, pokazuju prvi podaci HZMO-a. Na godišnjoj razini sličan je trend rasta zaposlenosti zabilježen u i rujnu, kada je bilo 40.636 osiguranika više. Međutim, na mjesečnoj razini zaposlenost pada već treći mjesec zaredom, što se povezuje sa završetkom turističke sezone.

Ukupno ih je u listopadu bilo 16.010 manje nego mjesec prije, a u rujnu je broj osiguranika smanjen za 4207 osoba. Najveći doprinos tome, očekivano, imala je djelatnost smještaja, pripreme i usluživanja hrane, u mjesec dana broj osiguranika pao je za 15.257, a mjesec prije za 12.129 osoba. Tijekom prve polovice godine, kada je u zamahu bila priprema za turističku sezonu, u toj je djelatnosti bilo izraženo zapošljavanje, a ove godine počelo je i malo ranije nego u prethodnim godinama.

Broj osiguranika u listopadu smanjen je i u trgovini, za 1704, ali pojedini sektori istodobno su povećali zaposlenost na mjesečnoj razini: primjerice, građevinarstvo za 1877 osoba, prerađivačka industrija za 702 osobe, a informacije i komunikacije za 611.

Dok mjesečni pad osiguranika s krajem turističke sezone predstavlja uobičajen sezonski trend, nastavak godišnjeg rasta ipak odražava pozitivne trendove na tržištu rada koji traju već 36 mjeseci.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, najveći porast broja osiguranika zabilježen je u građevinarstvu, za 8035 ljudi, zatim u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, u kojima se povećao za 7169 osoba, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, gdje je rastao za njih 6446, te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, gdje je povećan za 4318 osoba.

Na pozitivna kretanja ukazuje i OVI, indeks slobodnih radnih mjesta koji je razvio Ekonomski institut. U listopadu je povećan za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec njegova rasta. U prvih deset mjeseci potražnja za radom povećana je 4,2 posto.

"Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada", ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.

U odnosu na listopad prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijima, a na petom mjestu najtraženijeg zanimanja skladištari su istisnuli knjigovođe. Najveći pad na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. na 27. mjesto, a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta prije godinu dana skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, a najveći negativan doprinos imali su učitelji, programeri i prodavači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:38