Odluka se čeka

Američki regulator još nije odobrio bitcoin ETF-ove: ‘Objava na X profilu djelo je hakera‘

Regulator, kojeg su više puta upozoravali na online ranjivost, našao se u središtu velike drame vezane uz kibernetičku sigurnost

SEC (ilustracija)

 Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp

Na stranici američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) na platformi X (nekadašnji Twitter) jučer je objavljena dugoočekivana vijest da su odobrili spot bitcoin ETF-ove. Samo 15-ak minuta kasnije predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je kako to nisu sami objavili jer još nisu dali odobrenje, a lažna objava djelo je hakera koji su kompromitirali njihov račun. Tako se regulator, kojeg su više puta upozoravali na online ranjivost, našao u središtu velikog incidenta vezanog uz kibernetičku sigurnost. Razlog je banalan - na svom X računu nisu imali dvofaktorsku autentifikacijom.

- To stvarno pokazuje širinu i učestalost kibernetičkih napada. Ironija je u tome što SEC nije pokazao puno suosjećanja prema javnim poduzećima i upraviteljima imovinom koji su iskusili incidente kibernetičke sigurnosti - komentirao je za Bloomberg Kurt Gottschall, partner u odvjetničkoj tvrtki Haynes Boone i bivši regionalni direktor SEC-a.

Komisija je jučer izjavila da će surađivati s policijom na istrazi incidenta, da je neovlašteni pristup prekinut i da objavu nisu objavili SEC ili njegovo osoblje. Gensler je ponovno naglasio da odluka o ETF-ovima još nije donesena. Nakon što je lažna objava uklonjena, voditelj poslovnih operacija tvrtke X Joe Benarroch rekao je da je račun siguran i da istražuju glavni uzrok. Za sada je poznato samo to da je na X računu @SECGov postojala neodobrena aktivnost "od strane nepoznate strane u kratkom vremenskom razdoblju nedugo nakon 16 sati” po lokalnom vremenu, odnosno po našem računanju 22 sata. X-ova sigurnosna stranica je napisala da je do hakiranja SEC-a došlo zbog toga što je neidentificirani akter preuzeo kontrolu nad telefonskim brojem koji je povezan s računom i iskoristio ga za pristup.

Otprilike desetak tvrtki prijavilo se za uvrštenje ETF-ova poduprtih Bitcoinom u SAD-u. SEC-u je danas rok za poduzimanje radnje u vezi s barem jednom od tih prijava, no Bloombergovi insideri nagađaju da će Komisija iskoristiti taj datum za objavu niza odluka odjednom.

Dva su tehnička zahtjeva koja moraju biti ispunjena prije nego što spot-backed Bitcoin ETF može početi trgovati. Prvo, SEC mora potpisati takozvane 19b-4 podneske od strane burzi koje bi uvrstile ETF-ove. Drugo, regulator mora odobriti relevantne S-1 obrasce, koji su zahtjevi za registraciju potencijalnih izdavatelja — popis koji uključuje BlackRock Inc. i Fidelity.

SEC pod vodstvom Genslera i njegovog prethodnika iz Trumpove ere, Jaya Claytona, prethodno je odbio dopustiti pokretanje takvog proizvoda, a kao razlog su navodili zabrinutost oko zaštite ulagača i mogućnosti da se manipulira tržištem. Od kad je u kolovozu SEC izgubio ključnu pravnu bitku protiv upravitelja kripto imovinom Grayscale Investmentsa, sve su glasnije spekulacije da će taj američki regulator ipak pristati na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:43