ZRAČNI PROMET

Air France-KLM zaključio godinu s gubitkom od 7,1 mlrd eura: ‘Novi krug koronaograničenja sve teže pogađa naše poslovanje‘

Sve lošiji izgledi za putovanja prijete ključnoj europskoj ljetnoj sezoni
 Joel Saget/AFP

Francusko-nizozemski avioprijevoznik Air France-KLM izvijestio je u četvrtak da je 2020. godinu zaključio s neto gubitkom od 7,1 milijardu eura, upozorivši da novi krug koronaograničenja sve teže pogađa njegovo poslovanje.

Prošla je godina „testirala Air France-KLM skupinu najtežom krizom u povijesti sektora zračnog prometa“, rekao je izvršni direktor skupine Ben Smith.

U četvrtom tromjesečju kompanija je zabilježila gubitak prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 407 milijuna eura.

Neto gubitak iznosio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca milijardu eura. Prihod je više nego prepolovljen, na 2,36 milijardi eura, odražavajući 78-postotni pad prometa.

Odjel prijevoza tereta, svijetla točka za mnoge zrakoplovne tvrtke budući da zbog prizemljenih letova uspijevaju naplatiti više cijene, više je nego dvostručio prihode na kraju 2020.

Grupa očekuje da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju letjeti sa 40 posto pretkriznih kapaciteta.

U 2020. dobili su od francuske i nizozemske vlade 10,4 milijardi eura zajmova i jamstava a sada pregovaraju o uvjetima dokapitalizacije uz državnu potporu. Regulatori EU-a traže pak od njih ustupke u vidu termina u zračnim lukama.

Sve lošiji izgledi za putovanja prijete ključnoj europskoj ljetnoj sezoni, što bi značilo da će vodećim prijevoznicima možda zatrebati dodatna financijska podrška, upozoravaju analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:53