A1 START PROGRAM

A1 Hrvatska otvorio novu priliku za pripravnike: Nude sjajne stvari, ali požurite, prijave traju još samo dva dana

Traže 16 studenata završnih godina i nude rad na zanimljivim projektima, uz sve pogodnosti koje imaju zaposlenici tog telekoma

A1 START, tim za talente, pripravnici i mentori

 Marko Miscevic/Cropix

Testiranje buduće 5G opreme, razvoj softverskih robota, kao i virtualnog asistenta koji komunicira s korisnicima te rad na primjeni umjetne inteligencije u kontrolingu neki su od poslova koje je A1 Hrvatska ove godine ponudio svojim pripravnicima.

U okviru projekta A1 Start, operator s više od dva milijuna korisnika traži 16 pripravnika koji su na završnoj godini studija ili su diplomirali, ali nemaju više od godinu dana iskustva u struci.

Plaćeno im je sve, a usto otpočetka dobiju sve pogodnosti rada u A1 koje imaju i stalnozaposleni.

Anita Batinić Bajkovec, stručnjakinja za talente i razvoj u A1 Hrvatska, kaže da je smisao projekta A1 Start upravo taj da se svih 16 pripravnika oduševi projektima, mogućnostima i podrškom mentora te ostanu u kompaniji dugoročno.

- Lani, tijekom prve godine projekta, desetero diplomanata iz područja podatkovne znanosti i analize podataka šest je mjeseci kod nas usavršavalo svoje znanje i usvajalo brojne poslovne vještine koji će im koristiti u karijeri te su sada već u mnogim aktivnostima vrlo samostalni, a tu je i dalje mentor ako zapnu - kaže Batinić Bajkovec.

Uz to što su im znanja prenosili mentori, bili su uključeni i u organizirane edukacije, koje su se odnosile na znanja specifična za posao, ali i razne poslovne vještine koje se ne uče na studiju, poput storytellinga, prezentacijskih vještina, efikasne komunikacije i agilnih načina rada.

- Danas pripravništva izgledaju drugačije nego nekad jer smo svi mi poslodavci svjesni da mladi ljudi dolaze s puno znanja i da će uz pravo vođenje i mentorstvo vrlo brzo početi aktivno doprinositi poslovanju i obogatiti ga svježim idejama i energijom. Davno je završilo vrijeme nošenja kave i isključivo administrativnih poslova za pripravnike- kaže Batinić Bajkovec.

image

Anita Batinić Bajkovec, stručnjakinja za talente i razvoj u A1 Hrvatska

A1/

Puno naučila

Ksenija Dutković, pripravnica A1 Starta od lani i junior data analyst u A1 Hrvatska danas, kaže da bi preporučila ovaj program svima koje zanimaju procesi unutar telekomunikacija.

Ana Bezjak, CS performance management expert u A1 Hrvatska i mentorica Ksenije Dutković, kaže da ju je oduševila razina odgovornosti svoje pripravnice, za koju navodi da je na razini mnogo iskusnijih kolega.

- U vrlo kratkom vremenu uspjela je motivirati kolege na odjelu da podignu svoje izvještaje na višu razinu uz pomoć Power BI-a, a od početka programa, kad sam Kseniji pružala smjernice, do danas, mogu reći da posao sada može obavljati više-manje na autopilotu - kaže Bezjak.

Navodi da su na početku puno razgovarale o kompanijskim ciljevima i generalno o svrsi i zadaćama pojedinih odjela. Nakon toga ju je pustila da samostalno u kompaniji traži potrebne informacije i pružala joj podršku.

Slično navodi i Josip Džaja, senior machine learning specialist u A1 Hrvatska, koji je bio mentor Marka Krznarića.

- Došao je s golemim predznanjem i vrlo brzo upijao domensko znanje tako da je brzo zadobio povjerenje, koje mu je u konačnici omogućilo da danas radi na kompliciranijim i vrlo zanimljivijim komponentama - kaže Džaja.

Marko Krznarić, A1 start pripravnik od lani i danas Junior Data Scientist u A1 Hrvatska, kaže da ga je oduševilo što radi na vrlo izazovnom i zabavnom projektu pomoću kojeg pomaže u automatizaciji i optimizaciji jednog prodajnog procesa na razini cijele Hrvatske.

- To je upravo onaj posao koji rade podatkovni znanstvenici, a tehnologije na kojima sam stekao veliko praktično znanje u svakodnevnom radu su Python, SQL, Pandas, NumPy i Sklearn - navodi Krznarić.

Paula Hercigonja, lani pripravnica A1 Starta, a danas junior data scientist u A1 Hrvatska, kaže da je oduševljena prilikom što je odmah nakon studija mogla raditi na unapređenju chatbota Bob Rock, koji komunicira sa zaposlenicima A1.

Praktično znanje

Oduševljenje programom A1 Start ne skriva ni Toma Petrač, pripravnik iz prve generacije i danas junior data scientist u A1 Hrvatska. Navodi da mu se posebno svidjelo što je odmah dobio priliku raditi na raznolikim, dinamičnim i vrlo zanimljivim projektima na kojima je mogao koristiti širok spektar znanja od SQL-a, preko algoritama za strojno i duboko učenje, DevOpsa, do web developmenta.

- Radio sam na projektima klasifikacije e-mailova, unapređenja korisničkog iskustva, razvoja interne tražilice i raznih chatbotova, a ovaj program pružio mi je sjajnu priliku za učenje i razvoj svih tih vještina jer nudi dobar spoj edukacije i mentorstva - kaže Petrač.

Anita Batinić Bajkovec naglašava da je cilj da pripravnici prepoznaju A1 kao organizaciju u kojoj žele i poslije razvijati svoju karijeru. Navodi da su po reakcijama prve generacije uočili da su na dobrom putu.

No, prijave su, naglašava, najkasnije do 9. lipnja, na stranici karijera u A1.

- Nama u A1 Hrvatska važno je motivirati mlade da nam se priključe jer oni donose raznolikost i svježinu- zaključuje Batinić Bajkovec.

Ove godine operator je povećao broj mjesta u programu, ali treba požuriti jer prijave traju do 9. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:41