VELIKI INTERES

500 predbilježbi ulagača iz Hrvatske: Stižu investicijske aplikacije, upravo došao Lightyear

Fintech aplikacije sve brže ulaze na hrvatsko tržište

Fintech aplikacije unazad dvije godine sve su popularnije u Hrvatskoj, kako u bankarstvu tako i u investiranju

 Lightyear/

Fintech aplikacije sve brže ulaze na hrvatsko tržište. Nakon bankarskih, poput Revoluta, na domaće tržište počele su stizati i investicijske aplikacije. Posljednja je britanska mobilna aplikacija za investiranje na burzi Lightyear, koja je nakon dvije godine poslovanja krenula u osvajanje europskog tržišta te je počela pozivati investitore iz Hrvatske da je počnu koristiti.

Mihkel Aamer, suosnivač i tehnički direktor Lightyeara, kaže da su i prije dolaska imali 500 predbilježbi ulagača iz Hrvatske koji su im se sami javili.

- Interes hrvatskih ulagača razvio se organski, a mi smo odlučili ući na ovo tržište nakon što se Hrvatska pridružila eurozoni, kako bismo upravo onim korisnicima koji prvi žele isprobati ovakve investicijske usluge bili ujedno i prvi izbor - kaže Aamer.

Stopama Revoluta

Lightyear ima sjedište u Londonu, a na području EU posluje od sredine 2022. godine, i to preko licence u Estoniji. Posluje još i u SAD-u. U EU se Lightyear dosad fokusirao na Belgiju, Francusku i Nizozemsku. Ovaj fintech pokrenuli su Martin Sokk i Mihkel Aamer, jedni od prvih zaposlenika TransferWisea, te su dosad privukli 35 milijuna dolara investicije. U Lightyear su sredinom prošle godine uložila dva VC fonda - američki Lightspeed i britanski Mosaic Ventures, a njima se kao investitor pridružio i Sir Richard Branson, osnivač Virgin grupe.

Po poslovnoj politici, Lightyear se u investicijama pokušava pozicionirati slično kao i Revolut u bankarstvu. Pokušavaju uslugu investiranja učiniti što jednostavnijom za korisnike. Navode da nemaju naknade za trgovanje i održavanje investicijskih računa. Tvrde da naplaćuju isključivo trošak konverzije valute za eure, funte i dolar, trošak brzog depozita i poreze, koji ovise o lokalnom zakonodavstvu. Preko Lightyeara se nudi investiranje u dionice i druge vrijednosne papire u iznosima od eura naviše. U ponudi je više od 3000 vrijednosnih papira u SAD-u te na burzama u Amsterdamu, Briselu, Londonu i Parizu. Preko njih se može trgovati i na CBOE Europe i Equiductu.

Potencijal rasta

Aamer navodi da broj korisnika, kako po tržištima, tako i ukupan broj, drže kao poslovnu tajnu. Spominje ipak da su lani četvrtinu korisnika dobili preko preporuka. Budući da su u Hrvatskoj sve korisnike dosad dobili upravo tako, može se pretpostaviti da vide značajan potencijal rasta.

- Lightyear je za sve vrste investitora, od početnika do iskusnih, tako da ulagači uz sve alate imaju čak i mogućnost ponoviti investiciju - zaključuje Aamer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:03