Iz predgrađa do zvijezda

Živio je od socijalne pomoći, a danas je milijunaš koji vozi utrke. I sada dolazi u Hrvatsku

Nakon što je zaradio prvi milijun nastavio je ulagati u projekte, ali se okušao i u FIA World Endurance Championshipu
David Heinemeier Hansson
 Sorted

Jednog dana postat ću milijunaš.

Ova misao zasigurno je prošla kroz mladenački um brojnih dječaka i djevojčica, bilo kroz igru ili kao čvrsta rezolucija. Uslijedilo je maštanje o skupim autima, luksuznim putovanjima i raskošnim večerama, sve plaćeno imaginarnim novcem u nekoj dalekoj i, u dječjim očima, lako ostvarivoj budućnosti.

Jedno takvo dijete bio je i Danac David Heinemeier Hansson. Rođen je u obitelji nižeg srednjeg sloja koja se oslanjala na različite državne potpore i štedljivu majku kojoj nije bio problem na biciklu obilaziti trgovine u potrazi za najjeftinijim kartonom mlijeka.

Kod Davida je važno reći kako njega taj san o šesteroznamenkastoj brojci na računu nije pustio. Pratio ga je kroz školovanje, pa i kroz kasniji poslovni život, sve dok ga napokon nije dohvatio.

Prvi milijun

Prije 15 godina Jeff Bezos, osnivač Amazona, kupio je udio vlasništva u firmi Basecamp – platformi koja pomaže u organiziranju poslovnih obaveza tvrtkama i pojedincima. Suosnivač te firme je upravo David Heinemeier Hansson koji je u tom trenutku napokon postao milijunaš.

image
David Heinemeier Hansson
David Heinemeier Hansson

Ipak, život mu se nije previše promijenio. Da, kupio je žuti Lamborghini i postao profesionalni vozač automobilskih utrka koji nastupa na FIA World Endurance Championshipu (Svjetsko prvenstvo utrka izdržljivosti), ali van toga i dalje je radio na novim projektima jer je shvatio da ne može samo dignuti noge u zrak i živjeti od kamata. Pokrenuo je HEY, komunikacijsku platformu koja je izazvala Gmail, te Ruby on Rails, open-source web platformu za programere na kojoj su nastale stranice poput Airbnba i Twitcha. Uz to je i napisao nekoliko knjiga biznis tematike koje su postale svjetski best seller.

Heinemeier Hansson je isto tako jedan od govornika koji će sudjelovati na Infobip Shift konferenciji koja će se održati 7. i 8. rujna u Zadru. Radi se o najvećoj developerskoj konferenciji u Hrvatskoj ikad, ali i najvećoj developerskoj konferenciji koja će se ove godine održati u Europi.

Infobip Shift će u Zadru okupiti do 3000 posjetitelja uživo te više od 10.000 online posjetitelja koji će moći pratiti predavanja najistaknutijih govornika današnjice iz developerskog svijeta, a među njima su čelni ljudi iz tvrtki poput Amazona, Googlea, Microsofta, UBER-a i SAP-a.

image
Infobip Shift ove godine okupit će 15 tisuća fizičkih i virtualnih posjetitelja
Shift Arhiva

Heinemeier Hansson, osim što je uspješni biznismen (i milijunaš), ujedno je i veliki protivnik monopolizacije tržišta od strane tehnoloških divova. Njegova tvrtka HEY imala je prošle godine veliki sukob s Appleom zbog rigoroznih uvjeta njihove trgovine aplikacijama. Naime, Apple je u lipnju 2020. odobrio aplikaciji HEY ulazak u njihovu trgovinu da bi samo par dana kasnije, kako kaže Heinemeier Hansson, izgubili to pravo u slučaju da ne plate proviziju koja doseže i 30 posto.

Borba protiv Applea

Problem leži u tome što Apple traži od korisnika ove, kao i drugih platformi, da prijavu izvrše putem aplikacije skinute iz njihove trgovine, a ne putem matične stranice firme, ističe Heinemeier Hansson, kao i to da tvorci aplikacije plate proviziju za svaku kupovinu unutar aplikacije i za svaku registraciju. Iz tog razloga je Netflix još 2018. godine prestao nuditi registraciju unutar aplikacije na iPhoneu, dok, recimo, Spotify naplaćuje dodatno svoje usluge kako bi pokrio izgubljeni novac. Aplikacije koje podliježu tim uvjetima su, kako kaže Heinemeier Hansson, zapravo izravna konkurencija Appleu, kao što je i njihova platforma za komunikaciju, dok druge nekonkurentne tvrtke ne moraju prolaziti kroz takvu politiku.

Ovaj problem došao je i do Europske unije koja je otvorila istragu protiv Applea. Margrethe Vestager, Europska povjerenica za konkurenciju, istaknula je kako EU mora osigurati da Appleova pravila ne poremete konkurenciju na tržištu gdje se Apple natječe s drugim developerima.

Upravo o ovim temama, ali i mnogim drugim, razgovarat će Heinemeier Hansson na Infobip Shift konferenciji. Uz njega će među izlagačima još biti 60 vrhunskih govornika poput Kenta C. Doddsa, renominiranog predavača na temu razvoja softwarea, te Johanne Piker, Forbesove 30 ispod 30 znanstvenice koja video igrama mijenja kako učimo. Konferenciju će otvoriti i zatvoriti Silvio Kutić i Izabel Jelenić, suosnivači Infobipa, globalno prepoznate IT tvrtke i prvog hrvatskog jednoroga.


Infobip Shift konferencija održava se pod medijskim pokroviteljstvom Hanza Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:38