ODLIČNO

U ovih pet pametnih uređaja se zaista isplati uložiti: Jedan od njih vjerojatno već imate, preostali će vam olakšati život

Prema istraživanju tvrtke MarketsandMarkets, globalno tržište pametnih kuća trebalo bi doseći vrijednost od 135,3 milijarde dolara do 2025. godine
 Shutterstock

Zasigurno znate za pametne telefone, pametne satove i druge smart gadgete. A vjerojatno ih i posjedujete. No, što je s pametnim kućama? Mislite li da je vaš dom inteligentan?

Hladnjak koji sam radi popis namirnica za kupovinu, zavjese koje pomičete mobitelom, usisivač koji sam čisti cijelu kuću dok vi spavate, rasvjeta koja se bojom i intenzitetom prilagođava vašim željama, televizor koji je zapravo središnji centar zabave u domu – zvuči jednostavno i lako zamislivo u današnjem modernom svijetu.

Posve povezani pametni dom s nizom korisnih funkcija opisuje ultimativnu viziju doma budućnosti, ali i sadašnjice jer u njima već i danas neki uživaju. Prema istraživanju tvrtke MarketsandMarkets, globalno tržište pametnih kuća trebalo bi doseći vrijednost od 135,3 milijarde dolara do 2025. godine. To je jasan pokazatelj toga koliko brzo raste interes potrošača za pametnim domovima.

Dom za bolju kvalitetu života

Na njihovu popularnost utječe nekoliko faktora. Prvo, sve više ljudi prepoznaje prednosti pametnih uređaja, poput uštede energije, veće sigurnosti i udobnosti. Drugo, cijene pametnih uređaja i sustava su se smanjile u posljednjih nekoliko godina, što ih čini pristupačnijim za šire mase. Treće, napredak tehnologije, poput napretka u infrastrukturi optičke mreže te u umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, omogućuje pametnim kućnim sustavima da postanu sve napredniji i jednostavniji za upotrebu.

No, ako to nije u skadu s vašim željama i životnim stilom, uopće ne morate pretvoriti svoj dom u high tech bazu u kojoj vas milim glasom dočekuje virtualna asistenta poput Amazonove Alexe ili Appleove Siri i povezati sve pametne funkcije. Dovoljno je da samo malo povećate IQ razinu svog doma kako bi vam život postao lakši. Nabavite si nekoliko pametnih uređaja za dom i svakodnevica će vam odmah postati jednostavnija.

Povećajte IQ svog doma

Budući da među pametne uređaje više ne spadaju samo laptopi i pametni telefoni, nego i smart TV, perilice rublja, perilice suđa, klima uređaji, robotski usisavači, kuhala za vodu, termostati, različiti smart home senzori, dizalice topline i slično, važnost fiksne mreže za kućanstva je postala presudna.

Naime, danas postoji pametna verzija skoro svakog kućanskog uređaja koji vam padne na pamet, a gotovo svi oni povezuju se s internetom, tako da ih možete kontrolirati s telefona putem popratne aplikacije.

image
Shutterstock

Većina pametnih uređaja se povezuje na vašu Wi-Fi mrežu kako bi mogli primati naredbe i slati informacije drugim uređajima i aplikacijama u vašem domu. Također, neki uređaji koriste Wi-Fi mrežu za ažuriranje softvera, što je važno kako bi oni ostali sigurni i učinkoviti. Dobra Wi-Fi mreža će također omogućiti brže i učinkovitije povezivanje između pametnih uređaja i aplikacija za upravljanje. No, ako imate sporu ili loše konfiguriranu Wi-Fi mrežu, vaši pametni uređaji možda neće raditi ispravno ili će biti vrlo spori, što bi moglo utjecati na iskustvo korištenja kao i na udobnost u vašem pametnom domu.

Pouzdan internet – ključni element pametnog doma

Sustavi kućne automatizacije se na najosnovnijoj razini sastoji od tri elementa: kontrolnog središta, aplikacije za pametni telefon i pametnog uređaja, kojih, naravno, može biti više. Kontrolno središte, tzv. smart hub, je svojevrsni komandni centar vašeg pametnog doma. To je dio koji povezuje vaše pojedinačne uređaje i pomaže im da međusobno komuniciraju. Mnogi brendovi imaju svoje verzije ovog uređaja, no sve dok birate pametne uređaje koji rade s Wi-Fi mrežom, ne morate kupovati zasebna kontrolna središta jer će vaš internetski ruter odraditi dobar posao za vas. Naravno, pod uvjetom da ste spojeni na dobru optičku mrežu.

Uz A1 optičku mrežu možete biti sigurni da ćete streamati u HD rezoluciji, gejmati bez lagova, downloadati i uploadati bez poteškoća te da će vaš pametni dom funkcionirati besprijekorno. K tome, A1 Hrvatska nastavlja s ubrzanom izgradnjom i modernizacijom najveće gigabitne fiksne mreže u Hrvatskoj. Sada već 672 tisuće kućanstava ima mogućnost spajanja na najmoderniju fiksnu mrežu nove generacije čime je obuhvaćeno više od milijun i 800 tisuća ljudi

Plan za kućnu zabavu

Stoga, nakon što nabavite najbolji A1 Internet za svoj pametan dom te uz moćan ruter uspostavite jaku Wi-Fi mrežu u svom domu, pojednostavite svoj život s par pametnih uređaja. Krenite od onih namijenjenih kućnoj zabavi. Pametni televizori, zvučnici pa čak i PlayStation konzole vam omogućuju da upravljate svim svojim sadržajem putem mobilne aplikacije ili glasovnom naredbom.

Iako za igranje igara na PlayStationu nije posve nužno imati pametni televizor, veliki je benefit imati takvu vrstu televizora ako želite koristiti dodatne značajke poput streaming usluga na Netflixu, HBO-u ili YouTubeu bez povezivanja računala ili pametnog telefona s TV-om.

Recite zbogom kućanskim poslovima

Osim TV-a i PlayStationa, gotovo svaki kućni uređaj poput hladnjaka, perilice rublja, perilice posuđa ili pećnice može postati dio vašeg sustava kućne automatizacije.

Primjerice, moderni pametni hladnjaci imaju ugrađene senzore i kamere koje mogu pratiti inventar hrane i pića unutar hladnjaka i šalju vam obavijest kada je vrijeme za kupovinu novih namirnica. Mogu se povezati s drugim pametnim uređajima poput pametnih telefona ili glasovnih asistenata što omogućuje daljinsko upravljanje hladnjakom.

image
Shutterstock

Zamislite da više nikada ne morate usisavati prostorije doma! Sebi, ali i svojim ukućanima olakšat ćete život nabavkom robotskog usisavača, vrlo popularnog uređaja koji postaje sve sofisticiraniji kako tehnologija napreduje. Moderni robotski usisavači obično se kontroliraju putem aplikacije na pametnom telefonu, što omogućuje daljinsko upravljanje i praćenje statusa usisavanja. Također se mogu povezati s drugim pametnim uređajima poput glasovnih asistenata što omogućuje i glasovno upravljanje usisavačem. Neki robotski usisavači imaju ugrađene senzore i kamere koji mogu mapirati vaš dom i automatski planirati najučinkovitiji način usisavanja.

Mali trikovi za bolji dom

Robotski usisavači su vrlo praktični za održavanje čistoće vašeg doma, no inteligenciju svog doma možete povećati ugradnjom pametne rasvjete kako biste glasovnom naredbom ili putem mobilne aplikacije mogli upravljati svim svjetlima u vašem domu ili, pak, ugradnjom pametnog termostata kojim upravljate preko mobilne aplikacije te ujedno štedite novac na računima za energiju.

Ne zaboravite ni na aspekt sigurnosti vašeg doma. Pametne sigurnosne kamere vam omogućuju da nadgledate vaš dom i dvorište u stvarnom vremenu čak i kada niste kod kuće jer putem mobilne aplikacije dobivate obavijesti ako se dogodi nešto neuobičajeno. To može biti vrlo korisno za praćenje aktivnosti kućnih ljubimaca, a budući da mnoge pametne kamere imaju mogućnost snimanja dnevnog zapisa, dobro će vam doći u slučaju provale, krađe ili drugih neželjenih događaja.

Pametna kuća za odmor

image
Shutterstock

A1 Hrvatska također pokreće novu, inovativnu i jedinstvenu uslugu na domaćem tržištu – Rent a NET. Usluga je kreirana primarno prema potrebama korisnika koji putuju na odmor u vlastitu nekretninu ili domaćine koji su itekako svjesni da je kvalitetna internetska veza postala jedan od glavnih preduvjeta onoga što se smatra dobrim smještajem. Fiksni paket dostupan je na A1 infrastrukturi koji kroz Moj A1 aplikaciju omogućuje biranje dva modela rada – Power mode i StandBy, za primjerice period izvan sezone. Usluga ostaje cijelo vrijeme aktivna pa je izvan sezone osigurana povezivost IoT uređaja poput smart home senzora ili web kamera. Uz A1 Hrvatska ste bez ikakve brige, spremni na uživanje u nadolazećim toplijim mjesecima, odmoru i druženjima jer vrlo jednostavno možete kreirati svoj pametan dom, ali i pametnu vikendicu, apartman ili kuću za odmor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:41