SIGURNIJE SUTRA

U Hrvatskoj na zdravstveni pregled čeka više od 800.000 ljudi, no postoji način da se ranije dođe na red

Dodatno zdravstveno osiguranje omogućava prevenciju razvijanja bolesti i smrtnog ishoda, a sve što trebate je pronaći vremena za sebe
 iStock

Stara poslovica kaže kako je bolje spriječiti nego liječiti, ali često je se sjetimo kada je za to prekasno i naše zdravlje krene nizbrdo, a dobiti termin za pregled i stručnu dijagnozu može se itekako odužiti. Poražavajući su podaci kako na pregled ili dijagnostički postupak u Hrvatskoj čeka više od 865 tisuća ljudi, dok se na termin u prosjeku čeka više od 5 mjeseci nakon upisivanja. Za tako dug period čekanja, može doći i do dramatičnih zdravstvenih problema koje su se moglo spriječiti. Dugo čekanje od više mjeseci na snimanje magnetskom rezonancom ili CT-om mogu nam prekasno pokazati iznimno zabrinjavajuće metastaze, a najbolji pokazatelj za to jest najčešće dijagnosticirana bolest – rak dojke.

Pravovremeni pregled može smanjiti smrtnost od raka dojke

Ova zloćudna bolest najčešće je dijagnosticirana od svih zloćudnih bolesti koje zahvaćaju i žene i muškarce. Prema istraživanjima, više od 335.000 žena u zemljama članicama EU se (prema procjenama) u 2020. godini suočilo s dijagnozom raka dojke, što je čak 13,3% od svih dijagnoza raka. U Hrvatskoj situacija, na žalost, nije ništa bolja jer je čak četvrtina žena oboljela od raka imala upravo rak dojke, dok su u 2019. godini od ovog karcinoma umrle čak 752 žene. Hrvatska liga protiv raka ističe kako će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka deseta žena, ali to je moguće spriječiti.

image
iStock

Statistika se može efektivno promijeniti već redovitim odlascima na preglede jer ohrabruju podaci kako smrtnost od raka dojke spada tek na četvrto mjesto s obzirom na mogućnost izlječenja. Krucijalno je otkriti problem i bolest na vrijeme, što se postiže pomoću mamografije i pregleda ultrazvukom, a uz dodatno zdravstveno osiguranje nema višemjesečnih čekanja na preglede i nalaze.

Bez čekanja i s više od 200 klinika na raspolaganju

Uz dodatno zdravstveno osiguranje nema ovih prepreka. Iako se često dodatno zdravstveno osiguranje poistovjećuje s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, to su dvije potpuno različite vrste osiguranja i obje spadaju u dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Benefit dodatnog zdravstvenog osiguranja je što je fokusirano upravo na onaj dio oko sprečavanja neželjenih scenarija. Pomoću njega mogu se na vrijeme prevenirati bolesti i smrtni ishodi.

Naime, uz dodatno zdravstveno osiguranje znatno se smanjuje vrijeme čekanja na brojne specijalističke preglede, iako su već spomenute liste čekanja u bolnicama u Hrvatskoj sve duže. Ovisno o potrebama odnosno opsegu ugovorene police dodatnog zdravstvenog osiguranja, uz dodatno zdravstveno osiguranje na raspolaganju stoji sistematski pregled, brojni specijalistički i kontrolni pregledi te laboratorijske i dijagnostičke pretrage u više od 200 poliklinika diljem zemlje.

image
iStock

Zdravlje na prvom mjestu

Kako biste pravovremeno izbjegnuli komplikacije, od iznimne je važnosti voditi brigu o svom zdravlju tijekom čitave godine uz redovite odlaske na sistematski pregled te ostale potrebne preglede kao što su kardiološki, neurološki i ortopedski pregledi.

Pri spomenu na sistematski pregled, većina ljudi odmahne rukom i kaže kako naprosto ne stigne, ali kada malo stanemo na loptu shvatimo kako nam nije problem odvesti automobil na tehnički pregled i servis, otići zubaru na godišnju kontrolu... Za sve to nalazimo vremena, ali za vlastito zdravlje ne.

Uz sistematski pregled na brz i jednostavan način možemo na vrijeme zapaziti eventualne probleme i zdravstvene situacije koje zahtijevaju daljnju stručnu dijagnostiku. Ako se pojavila neka neželjena situacija, zahvaljujući liječnicima, nastavljamo kod specijalista uvidjeti srž problema kako bismo krenuli na liječenje, dok bez odlaska na sistematski vjerojatno ne bismo bili ni svjesni što se događa i dok zdravlje ne krene strmoglavo u lošem smjeru. Uz pravovremene preglede i dijagnostiku može se izbjeći i najgori scenarij. I zato je upravo sada idealan trenutak da ne razmišljate na način „to se događa nekome drugome“ i posvetite se svom zdravlju i životu bez straha.

Građani dopunsko zdravstveno osiguranje vide kao najkorisniju vrstu osiguranja

Više od tri četvrtine građana kao najčešće korištenu policu osiguranja navodi dopunsko zdravstveno osiguranje u nedavno provedenom istraživanju agencije Ipsos Puls, a od svih vrsta osiguranja čak 75 posto građana najkorisnijim osiguranjem smatra upravo dopunsko zdravstveno osiguranje.

Dopunskim zdravstvenim osiguranjem mogu se osigurati svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje. Redovni učenici s navršenih 18 godina života, kao i redovni studenti imaju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, dok oni koji su s 18 godina svoje školovanje završili, ugovaraju dopunsko zdravstveno osiguranje sami.

Ukoliko osoba ima obvezno, a ne ugovori dopunsko zdravstveno osiguranje, sudjelovat će u troškovima liječenja u maksimalnom iznosu do 2.000 kuna po jednom računu, a ovisno što liječenje uključuje, računa može biti i više.

Prednosti dopunskog zdravstvenog osiguranja: pristupačna mjesečna cijena, mogućnost ugovaranja B liste lijekova, brzo i jednostavno obnavljanje police, bezgotovinsko plaćanje participacije diljem Hrvatske u punom iznosu, pokriće troškova bolničkog liječenja.

ZAJEDNIČKI PROJEKT FINANCIJSKE PISMENOSTI 2021. pod nazivom „Sigurnije sutra“ kruna je dugogodišnjeg rada društava za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje na podizanju svijesti mladih o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja, a ovaj zajednički projekt podupire i Udruženje osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore

Više informacija potražite na WEB stranici projekta SIGURNIJE SUTRA: https://sigurnijesutra.huo.hr/

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:51