PAKIRAJTE KOFERE

Sve u jednom gradu: jela Freddieja Mercuryja, izleti brodom i niz koncerata, od popa do jazza

U ponudi događanja posebno se ističe festival posvećen Freddieju Mercuryju i grupi Queen koji je već oduševio fanove diljem svijeta
Zadar
 Jure Mišković/Cropix

Specijaliteti koje je jeo i sam Freddie Mercury, glavom i bradom, uživanje u čarobnom morskom okruženju na starom drvenom brodu dok se glazba koju pušta DJ miješa s lupanjem valova i zavijanjem vjetra, vježbanje s pogledom na zadivljujući krajolik uz zvukove 80-ih te cijeli niz koncerata šarolikog žanrovskog spektra – od popa, rocka i jazza preko melodija „bosanske Billie Holiday” do bel canto repertoara...

Za uživanje u ovakvoj ponudi ovog vikenda valja krenuti put Zadra. No, ako već niste na godišnjem, nemojte zaboraviti spojiti si ovaj vikend u špici sezone koji kreće već od četvrtka zbog državnog blagdana.

- Svi me pitaju kakve veze ima Freddie Mercury, legendarni frontmen grupe Queen sa Zadrom? - smije se Borut Gatara, organizator Vaicanto festivala.

image
Vaicanto Festival

- Pa da, i nas zanima? - pitam ga zbunjeno.

- Pa nema, ali sada će imati – dovitljivo odgovara Gatara koji je festival koji se održava drugi put ove sezone odlučio posvetiti pop kulturi 80-ih i pop rock bendu Queen koji ove godine slavi 50 godina od osnutka te 30 godina od smrti legendarnog pjevača Freddieja Mercuryja.

Cilj mu je, kaže, postaviti temelje za dolazak što većeg broja fanova iz cijelog svijeta, a njih u službenim klubovima i grupama posvećenima Queenu i Mercuryju ima više od dva milijuna.

Oduševljeni fanovi

- Trenutno smo u komunikaciji s većim brojem fan klubova iz Njemačke, Poljske, Italije, Francuske i Austrije, a iznimno mi je zadovoljstvo i svojevrsno priznanje što nam se javila gospođa Jackie Smith iz Velike Britanije, koja je osnivačica službenog fan kluba grupe Queen koji djeluje još od daleke 1982. i pohvalila festival povezavši nas s nekim od fanova koji su najavili dolazak - rekao je glavni organizator i osnivač festivala.

image
Vaicanto Festival

Zato je on u Zadar na svoj boutique festival doveo Queen Real Tribute bend iz Beograda koji je među fanovima poznat kao jedan od najboljih svjetskih Queen tribute bendova, ali i poznatog talijanskog rokera koji je član čuvene britanske hard rock grupe Whitesnake, klavijaturista i pjevača Michelea Luppija.

- Mi smo se uspjeli povezati s Whitesnakeom prije Dine Jelusića – smije se organizator. Nema zasad mogućnosti dovesti cijeli čuveni bend, ali i ovo je veliki korak za publiku željnu glazbe i zabave nakon godine i pol života u pandemijskim uvjetima.

image
Vaicanto Festival

- Veliki koncert je 14. kolovoza na Forumu u Zadru ispred crkve sv. Donata, a Luppi stiže dva dana ranije. Prostor gledališta na Forumu bit će postavljen u više odvojenih zona, u skladu s odredbama nacionalnog stožera o načinu održavanja javnih okupljanja, a posjetitelji trebaju imati covid putovnicu ili potvrdu o preboljenju covida-19 ili, pak, negativni test na covid-19. Srećom, u suradnji s jednom klinikom uspjeli smo osigurati brzo antigensko testiranje koje će se moći obaviti dan prije i na sam dan koncerta na zadarskoj rivi te na Forumu koje je besplatno za sve one koji su kupili ulaznicu za koncert - ističe organizator Vaicanto festivala.

No, osim glazbe, koja je vrhunac festivala, Gatara planira gostima ponuditi i prilagođenu gastro ponudu koju će pripremati tim od osam mladih i ambicioznih zadarskih chefova u sklopu W8 Street Food Festivala.

Što vam dođe ovo 'W8', pitam organizatora.

image
Vaicanto Festival

- Freddie Mercury živio je u zdanju nazvanom Garden Lodge koje se nalazi se na Logan Placeu u Kensingtonu. Nalazi se tik uz Earl's Court Road u poštanskom broju W8, odatle i naziv – objašnjava Gatara dodavši kako još uvijek čeka službenu potvrdu nadležnog Stožera kako bi mogao sa sigurnošću reći da će se street food festival održati od 10. do 15. kolovoza u Zadru na rivi kako je planirano.

Tajne osobnog asistenta

- Jela su inspirirana knjigom Freddiejevog osobnog asistenta Petera Freestonea, „Freddie Mercury's Royal Recipes“ u kojoj se nalaze recepti hrane koje se posluživala na zabavama i u svakodnevnom životu pop kralja s autentičnim namirnicama i recepturom. Peter je prije dvije godine bio gost na prvom izdanju festivala i tako se rodila ideja. Zanimljivo je da su jela većinom sastavljena od namirnica koje su nama dobro poznate, pa bi netko rekao da se radi o tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji, no receptura je avangardna jer Freddie bi probao neko jelo u restoranu, svidjelo bi mu se, pa bi rekao svom asistentu da mu to kod kuće ponovno proba napraviti. Tako je nastala i kuharica – priča Gatara dodavši da je u kontaktu s velikim brojem fan klubova u svijetu koji su se oduševili idejom street food festivala po Freddiejevom ukusu pa razmišlja o tome da koncept proda i u inozemstvo, iako mu je velika želja da prvo zaživi u Zadru i postane prepoznatljiva manifestacija tog grada.

A nakon finih specijaliteta, prije koncerta, u ponudi su izleti brodom ili pak Dancing Queen sat vježbanja i aerobika na otvorenom.

- Hah, ako će itko imati snage, ovo je malo za istopiti kalorije uz glazbenu podlogu 80-ih i stručne trenerice na Pozdravu Suncu ili na Forumu, ovisno koliko će biti zainteresiranih. Za one koji žele nastaviti uživanje, imamo i tematske izlete brodom po zadarskom akvatoriju u drvenom brodu Arbiana za 140 ljudi uz DJ-a koji pušta glazbu i Freddie's lunch – dodaje Gatara.

Raznolike melodije

U subotu, 7. kolovoza kreće i niz koncerata na najvećem rimskom forumu na istočnoj strani Jadranskog mora - u 21.30 na pozornicu se penju Urban & 4. Rođeni Riječanin, Damir Urban u svojoj je karijeri izdao više od desetak autorskih albuma objavljenih tijekom godina rada u grupi Laufer, kao i onih objavljenih tijekom samostalne karijere.

image
Damir Urban
Damir Krajac/Cropix

Lani je izdao tri nova singla „Div”, „Pseća oluja” i „Nitko osim nas”, a sada će napokon stati pred mikrofon i uživo oduševiti publiku nakon duge pandemijske pauze od koncerata. Sve detalje o ulaznicama pronađite na stranicama TZ Grada Zadra.

Narednu večer, 8. kolovoza, od 21 sat publiku će zabavljati pop-pjevačica Mia Dimšić. Ova kantautorica najveću je popularnost stekla je pjesmom „Život nije siv”, a svoje pjesme piše odmalena pjesme. Ranije je imala ambiciju postati novinarka, a diplomirala je engleski i njemački, na kraju je svoju ljubav prema pisanoj riječi lani pretočila u knjigu „Cesta do sna”.

image
Mia Dimšić
Ante Cizmic/Cropix

Gošća na njezinom koncertu bit će kantautorica Marija Mirković, odnedavno bivša članica grupe Frajle, a detalje saznajte na internetskim stranicama TZ Grada Zadra.

Iste večeri, na samo par metara udaljenosti, dostupan je i ponešto drugačiji kulturni sadržaj - zatvaraju se 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu nastupom američkog tenora Lawrencea Brownleeja, kojeg su ugledni mediji poput New York Timesa i Guardiana prozvali vodećom svjetskom zvijezdom bel canto repertoara.

image
Lawrence Brownlee
Shervin Lainez

Umjetnik koji je među najtraženijim opernim zvijezdama današnjice izuzetno je aktivan i kao borac za rasnu ravnopravnost, a redovitim nastupima na najprestižnijim svjetskim pozornicama kao što su opera Metropolitan, Teatro alla Scala i Covent Garden pridodat će i čaroban prostor crkve sv. Krševana, jednog od četiri zadarskih sveca zaštitnika. Ulaznice su u prodaji na donat-festival.com.

Treću glazbenu večer, u ponedjeljak 9. kolovoza, začinit će „bosanska Billie Holiday”, kako je umjetnicu Amiru Medunjanin nazvao glazbeni novinar Garth Cartwright uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. Dobitnica nagrade 'Porin' za najbolju žensku vokalnu izvedbu u 2020. na Forumu zabljesnut će u 21.30 sati, a sve detalje o ulaznicama pronađite na stranicama TZ Grada Zadra.

image
Amira Medunjanin
Matija Djanjesic/Cropix

Za ljubitelje jazza

Bogati je to glazbeni sadržaj za grad sv. Donata, no svi oni koji žude za dobrim jazzom trebali bi okrenuti kormilo sjeverozapadno od Zadra.

Na otoku Istu inače stanuje oko 150 ljudi, kažu nam mještani, no sada, u jeku sezone, tamo je i preko 1000 ljudi, pa je atmosfera i više nego sjajna. Udruga mladih s otoka Ista koja broji 70-ak članova tako već četvrtu godinu organizira JazzIst.

image
Jazzist

- Inače mladi u potrazi za sadržajem odlaze s otoka u Zadar, a sada se nadamo da će uz domaće stanovnike i brojne turiste na otoku i drugi zainteresirani za jazz doći na naš otok iako je slabo povezan katamaranskim linijama s kopnom – rekao nam je jedan od suorganizatora festivala, Matko Smoljan.

Ovog petka, 6. kolovoza ispred crkve sv. Nikole u centru Ista nastupat će Truth Tribe, jazz glazbenici nove generacije, a u subotu, 7. kolovoza publiku će dodatno zagrijati peteročlani bend Kozmodrum koji uspješno objedinjuje elektronsku i organsku glazbu.

- Ulaz je slobodan, a zbog protupandemijskih mjera limitiran je broj sjedećih mjesta na otvorenom na 150 stoga nisu potrebne dodatne covid potvrde – objašnjava Smoljan pozivajući sve putnike namjernike na Ist.

RASPORED DOGAĐANJA U ZADRU

Vaicanto festival:

W8 Street Food Festival – 10.8. - 15.8. na Rivi

Queen Boat party – 12.8. i 15.8. od 8.30 do 18 h

Dancing Queen vježbanje – 13.8. u 19 h

Koncert Queen Real Tribute benda uz posebnog gosta Michelea Luppija iz Whitesnakea – 14.8. na Forumu u 21 h

Koncert Urban & 4 - 7.8. na Forumu u 21.30 h

Koncert Mia Dimšić i gošća Marija Mirković – 8.8. na Forumu u 21 h

Koncert Amira Medunjanin – 9.8. na Forumu u 21.30 h

Koncert tenora Lawrencea Brownleeja - 8.8. u crkvi sv. Krševana u 21 h

JazzIst festival:

Koncert benda Truth Tribe 6.8. na trgu sv. Nikole u 22 h

Koncert benda Kozmodrum - 8.8. na trgu sv. Nikole u 22 h


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:10