SIGURAN DOM

Stalno radimo iste greške: evo kada trebamo čistiti, a kada dezinficirati i kako spriječiti zarazu

Loš miris otkriva da smo nedovoljno temeljito prebrisali i dezinficirali prostorije u kojima se nalaze brojni izvor zaraze od bakterija i virusa do gljivica
Dom u kojem se možemo osjećati sigurno i ugodno
 iStock

Nakon temeljitog čišćenja, zadovoljstvo je pogledati kuću i vidjeti da je sve na svom mjestu – bez prašine, sjajnih parketa, bez masnoće u kuhinji ili mirisa u sudoperu. Ali pripazite – jer čišćenje nije isto što i dom bez klica. Da biste se riješili tih neželjenih gostiju, morate svoj prostor redovito dezinficirati. Još i više u trenutnom kontekstu pandemije.

Klice su posvuda u našem domu. Dijele se na bakterije, viruse i gljivice. Iako mnoge nisu štetne za naše zdravlje, druge će imati za cilj proboj obrane našeg imunološkog sustava. U današnje izvanredno vrijeme, radi sprečavanja infekcija, osim pranja ruku, nošenja maske i održavanja socijalne distance, nadležne institucije i stručnjaci ističu važnost slijeđenja smjernica o temeljitom čišćenju i dezinfekciji kućanstava kako bi se spriječio sekundarni izvor zaraze: kontakt s površinama kontaminiranim virusom.

Koja je razlika između čišćenja i dezinfekcije?

Čišćenje podrazumijeva uklanjanja prašine, ostataka i prljavštine s površine trljanjem. U mnogim slučajevima navedeno smanjuje količinu klica na površini mehaničkim učinkom, ali one se ne inaktiviraju i stoga se čišćenjem ne osigurava dovoljno uvjeta za kontrolu prijenosa infekcije.

Dezinfekcijom se uništavaju patogeni i drugi štetni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati bolest. Ovaj postupak ubija klice reguliranim sastojcima i smanjuje rizik od širenja bolesti. Osim klasičnog izbjeljivača, možemo koristiti i druge proizvode s jakim dezinfekcijskim učinkom koji ne sadrže izbjeljivač, poput Sanytola.

image
Dezinfekcijom sprječavamo neugodne mirise
iStock

Što proizvodi loš miris u našim domovima?

Tijekom čišćenja doma imamo manje-više jasne dnevne ili tjedne rutine koje nam omogućuju održavanje naoko ispravne higijene. Međutim, loš miris uvijek pokazuje da naše čišćenje nije bilo temeljito kao što je trebalo biti. Zbog toga ga često pokušavamo prekriti parfemima i mirisima. No jednom kada maskiranje završi, miris se vraća.

Uklanjanje neugodnih mirisa u domu lako je ako provodimo vježbu razmišljanja o njegovom podrijetlu: kada čistimo kuhinju, kupaonicu, dnevni boravak ... dezinficiramo li temeljito naš prostor? Loši mirisi vrlo često potječu od prisutnosti bakterija. Ako su nakon čišćenja i dalje prisutni, to znači da prostor nismo pravilno dezinficirali i ti su organizmi još uvijek tamo.

Uklanjanje loših mirisa u kuhinji bit će lako ako svoje čišćenje usredotočimo na područje sudopera i krpe za čišćenje. Korištenjem Sanytol Multi-Purpouse Dezinficijensa u sudoperu s ciljem eliminacije bakterijskoga biofilma, primijetit ćete da loši mirisi u kuhinji nestaju.

Ako želite ukloniti neugodne mirise u kupaonici, aktivna pjena za dezinfekciju kupaonice – Sanytol Mulit-Purpose Dezinficijensa na bazi eukaliptusa bit će vaš saveznik pri dezinfekciji odvoda, WC-a i slavina. Pomoći će vam bez napora ukloniti kamenac, prljavštinu i dezinficirati ciljanu površinu.

image
Stanite na kraj klicama u svom domu
Asiavision

Dezinfekcijom kuhinje i kupaonice završit ćete s velikim brojem klica u svom domu, ali postoje i druga područja koja ponekad previdimo i koja također mogu skupiti bakterije kao što je naša dnevna soba. U dnevnom boravku provodimo veliku količinu vremena zbog čega je prostor dnevnog boravka u izravnom kontaktu s bakterijama koje donosimo izvana.

Da bismo završili s prisutnošću loših mirisa u dnevnom boravku, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

  1. Pronaći područje koje treba tretirati
  2. Upotrijebiti Sanytol višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju u jednom

Održavanje doma dezinficiranim znači i dom bez neugodnih mirisa u kojem se možemo osjećati sigurno i ugodno. A to je upravo ono što kod kuće i zaslužujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03