Provjereno rješenje

Seksualni problemi obavijeni su stigmom i sramom, no u igru se vraća tretman koji mijenja sve!

Erektilna disfunkcija, uz prijevremenu ejakulaciju i smanjenu seksualnu želju, najčešći je problem s kojim se susreću muškarci u svojem seksualnom životu
 Shutterstock

Seksualni poremećaji su još uvijek tabu, ali nikako nisu rijetka pojava. Pogađaju otprilike 43 posto žena i 31 posto muškaraca. Oko 40 posto muškaraca u dobi od 40 godina nekada se susrelo s erektilnom disfunkcijom, a postotak s godinama proporcionalno raste pa se procjenjuje da će do 2025. preko 320 milijuna muškaraca u svijetu imati neki oblik erektilne disfunkcije.

No, sve je više i mladih muškaraca koji imaju ovaj problem, a jedan od deset muškaraca susreo se s njime barem jednom u životu.

Upravo je erektilna disfunkcija, uz prijevremenu ejakulaciju i smanjenu seksualnu želju, najčešći problem s kojim se susreću muškarci u svojem seksualnom životu. Ove poteškoće mogu nastati iz različitih razloga, uključujući stres, tjeskobu, depresiju, određene fizičke bolesti, nuspojave lijekova ili hormonalne promjene. Najčešće se javljaju u srednjoj i starijoj dobi, ali nisu ograničene samo na određene životne dobi, objašnjavaju nam stručnjaci iz renomiranog centra za njegu baziranu na multidisciplinarnom pristupu i neinvazivnoj terapiji – High Care Medical Centra. Iako brojni muškarci imaju problema s erektilnom disfunkcijom, samo njih deset posto odlučuje se na rješavanje svojeg problema.

­Seksualni problemi često su obavijeni stigmom i sramom, što može otežati ljudima da otvoreno razgovaraju o svojim problemima i potraže pomoć. Imamo i nedostatak edukacije o važnosti seksualnog zdravlja i dostupnosti tretmana, kao i nepostojanje otvorenog dijaloga o ovim temama. Uz to, postoji i nedostatak svijesti o tome da su seksualni problemi uobičajeni i da postoji pomoć.

Prevencija je bitna

Među psihološkim uzrocima ovih poteškoća su već spomenuti stres i anksioznost, ali to mogu biti i nesuglasice, konflikti ili problemi u vezi. Kada govorimo o erektilnoj disfunkciji, tu je i cijeli niz potencijalnih fizičkih uzročnika: problemi s krvnim žilama koji ograničavaju protok krvi u penis, ateroskleroza (otvrdnjavanje arterija), niska razina testosterona ili drugi hormonski disbalansi, kao i neurološki poremećaji koji onemogućavaju erekciju. Posebna kategorija je i utjecaj kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i bolesti srca, koje mogu povećati rizik od erektilne disfunkcije zbog njihovog utjecaja na krvne žile, živce ili hormone.

image
Shutterstock

Važno je razumjeti da ove poteškoće često imaju složene uzroke i da je multidisciplinarni pristup, uključujući psihološku podršku i medicinske intervencije, često najučinkovitiji u njihovom rješavanju. Ako se problemi nastave, važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom za daljnju evaluaciju i liječenje. Najvažnije preventivne mjere za ove poteškoće su zdrav način života, redovito vježbanje, kontrola stresa i održavanje općeg zdravlja. Redoviti medicinski pregledi također mogu pomoći u prepoznavanju ranih znakova problema, a svatko od nas nosi dio odgovornosti za probijanje tabua vezanog za temu sekusalnih poteškoća.

Mi kao društvo aktivno sudjelujemo u promicanju otvorenosti, pružanju edukacije o seksualnom zdravlju i smanjenju stigme, što mogu biti ključni koraci prema povećanju stope traženja pomoći. Važno je raditi na stvaranju podržavajućeg okruženja koje potiče ljude da potraže pomoć za svoje seksualno zdravlje bez straha od osude ili srama.

Tretman vlastitom krvnom plazmom

A barem djelomično rješenje za uklanjanje tabua je i razgovor o rješenjima problema. Stručnjaci iz High Care Medical Centra po tom pitanju ističu jednu od novih metoda koja efikasno pomaže u rješavanju erektilne disfunkcije, takozvani P-SHOT, koji redovito provode u svom centru. Plazma bogata trombocitima (PRP) i faktorima rasta u njemu se uzima iz krvi muškarca i potom ubrizgava na određena mjesta na penisu te tako djeluje na poboljšanje erekcije (koja postaje veća, čvršća i češća). Druge nuspojave koje ističu iz High Care Medical Centra su i pomlađivanje penisa te poticanje rasta novog tkiva, čemu je posljedica i deset do 30 posto veći obujam i dužina penisa. Ovaj inovativni tretman obećava poboljšanje seksualne funkcije i zadovoljstva pacijenata, kao i njihovih partnerica, čemu u prilog ide i njegovo drugo ime Priapus Shot, koje je dobio po grčkom bogu požude i plodnosti.

P-SHOT potiče regeneraciju tkiva korištenjem vlastitih krvnih pločica, što može poboljšati protok krvi u penis. Tretman je prirodan jer koristi biološki materijal iz samog tijela pacijenta, smanjujući rizik od nuspojava, a i vrlo je brz, traje tek oko 30 minuta. Koristi se lokalna anestezija pa nije ni bolan, a pacijenti obično osjećaju minimalnu nelagodu tijekom zahvata stoga se većina pacijenata može nakon tretmana odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tretman u High Care Medical Centru obavlja iskusna vaskularna kirurginja koja s pacijentima prolazi sve eventualne dileme te daje vremenske preporuke oko, primjerice, nastavka seksualne aktivnosti.

Idealni kandidati za ovaj tretman su muškarci koji imaju problema s erektilnom disfunkcijom ili drugim sličnim poteškoćama. P-SHOT može biti koristan za one koji nisu zadovoljni drugim metodama liječenja ili žele izbjeći lijekove. Iako je glavni fokus P-SHOT-a poboljšanje seksualne funkcije, neki pacijenti primjećuju i dodatne zdravstvene koristi poput povećane osjetljivosti i pozitivnih promjena u kvaliteti erekcije. A vrlo je važno i što P-SHOT može poboljšati samopouzdanje muškaraca, što može imati pozitivan utjecaj na njihov opći emocionalni i mentalni doživljaj.

Stigma i sram

Osim P-shota, neke od metoda za rješavanje problema su i oralni lijekovi, vakumske pumpe, injekcije u penis te kirurške metode. No, P-SHOT ima brojne prednosti nad ovim metodama jer se kod njega radi o prirodnom rješenju koje potiče regeneraciju tkiva, postupak ne boli, a ima i potencijalne dodatne zdravstvene benefite.

Mnogi pacijenti nakon P-SHOT-a primjećuju dugoročne rezultate, ali važno je napomenuti da individualni odgovor može varirati. Frekvencija ponovljenih tretmana ovisi o individualnim potrebama i odgovoru na tretman. Stručnjaci obično preporučuju planirane konzultacije kako bi pratili napredak i odlučili o potrebi za dodatnim tretmanima.

image
Shutterstock

Strpljenje je ključ

Razgovaramo i o tome kako partnerice ili partneri mogu podržati muškarce koji se suočavaju sa seksualnim problemima kao što su prijevremena ejakulacija, smanjena seksualna želja ili erektilna disfunkcija.

Važno je pružiti podršku i razumijevanje. Komunikacija je ključna u takvim situacijama pa je preporučljivo otvoreno razgovarati o osjećajima i iskustvima. Partner može izraziti empatiju, pokazati suosjećanje i zajedno s partnerom istraživati opcije liječenja. Važno je izbjegavati pritisak ili očekivanja te umjesto toga zajedno raditi na rješenju problema. Poticanje partnera da potraži stručnu pomoć od liječnika, terapeuta ili seksologa može biti korisno. Edukacija o uzrocima i opcijama liječenja također može poboljšati razumijevanje i smanjiti anksioznost. Održavanje intimnosti u vezi, unatoč izazovima, također je važno. Strpljenje je ključno, budući da seksualni problemi često zahtijevaju vrijeme za rješavanje. Kroz zajednički napor, podršku i suradnju, partneri mogu zajedno raditi na poboljšanju seksualnog zdravlja i jačanju.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i High Care Medical Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:47