Važan projekt

Prekrasna inicijativa mlade Petrinjke: ‘Ovo smo morali napraviti kako bi život krenuo dalje!‘

Zrinka Antunović osam godina radi u RBA, a svojoj je tvrtki predložila da obnove Dječji vrtić Petrinjčica, lokacija Slap. Oni su njenu ideju objeručke prihvatili
 Boris Kovacev/Cropix

Nema osobe koja se ne sjeća gdje je bila i što je radila 29. prosinca 2020. u 12:19 sati. Bilo je to 15 sekundi užasa koje su promijenile Hrvatsku, a posebno stanovnike Petrinje i Siska.

Zrinka već neko vrijeme živi u Zagrebu, ali cijela obitelj joj je u Petrinji.

- Bila sam prilično uzdrmana zbog potresa dana ranije, dopisivala sam se sa sestrom koja se taman vratila doma za praznike i pokušavala sam im pomoći savjetima na daljinu. Onda se sve počelo tresti, a ja uopće nisam bila svjesna što se događa. Onih prvih minuta poslije nisam znala da je epicentar gotovo u Petrinji, a onda sam vidjela fotografiju razrušene osnovne škole u koju sam išla. Panično sam razmišljala gdje su moji – sestra, tata i jedna baka su kod kuće, ali mama je bila na poslu, a druga baka se vratila u svoju kuću kako bi pospremila nered od potresa dana ranije. Tih nekoliko minuta mi je u magli, znam da sam stajala nasred ulice i plakala jer nikako nisam mogla doći do svojih. Do mene je došao neki par, zagrlili su me i rekli da će sve biti dobro. I sada mi suze dođu na oči dok se sjetim toga – emotivna je Zrinka.

image
Zrinka Antunović, zaposlenica RBA od koje je krenula inicijativa za obnovu vrtića Petrinjčica
Boris Kovacev/Cropix

Zrinka Antunović ima 32 godine i rođena je Petrinjka, a u Zagrebu živi od početka studija ekonomije. Osnovnu i srednju školu je završila upravo u Petrinji, a tamo joj žive cijela obitelj i prijatelji. Na sreću, potres je za većinu njene obitelji prošao bez većih posljedica, no gotovo svatko koga zna je imao neku štetu.

- Osim kuća, stradala su sva mjesta koja su činila moj život u Petrinji – Hrvatski dom, knjižica u kojoj mi radi majka, zgrada u kojoj je tata radio, moja osnovna i srednja škola, dom zdravlja, mjesta na koja smo izlazili, vrtići. Bilo je jako teško to sve gledati – priča Zrinka.

I upravo zato krenula je u svoju važnu misiju.

- Kada se sve malo sleglo, nekako me najviše pogodila činjenica da su stradali vrtići i škole. Kako bi život krenuo dalje, roditelji moraju znati da svoju djecu ostavljaju na sigurnom, a bez toga su sada ostali. Vrtić Petrinjčica, lokacija Slap, nalazi se u centru i u njega idu djeca upravo iz onog dijela Petrinje koji je najviše stradao. I onda mi je palo na pamet, pa zašto ne bi predložila svojim kolegama u RBA da obnovimo upravo taj vrtić i tako pomognemo na konkretan i opipljiv način? Možda zvuči patetično, ali željela sam da vrtić ostane oaza veselja u tom još uvijek tmurnom i razrušenom dijelu grada. Od mojeg prijedloga do realizacije prošlo je samo šest mjeseci i sada smo otvorili obnovljeni vrtić za malene Petrinjce – ispričala je Zrinka.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Zrinka već osam godina radi u RBA timu za Poslovanje s velikim poslovnim sustavima, a sretna je što je zahvaljujući svojoj organizaciji učinila nešto veliko za Petrinju.

Objekt Slap, u sklopu dječjeg vrtića Petrinjčica, otvoren je početkom ovog tjedna, a to je prvi objekt javne namjene obnovljen u Petrinji. Tako se 120 mališana iz centra Petrinje vratilo u vrtić, a deset odgojiteljica na posao.

image
Boris Kovacev/Cropix

Obnova vrtića vrijedna je oko dva milijuna kuna, a napravljena je protupotresna obnova, zamijenjena vodovodna i kanalizacijska mreža, kao i kompletne elektro instalacije. Na Zrinkinu ideju o obnovi vrtića ponosna je i Liana Keserić, predsjednica Uprave RBA.

image
Liana Keserić, predsjednica Uprave RBA i Zrinka Antunović iz RBA tima za Poslovanje s velikim poslovnim sustavima
Boris Kovacev/Cropix

- Vjerojatno smo svi senzibilni kada je riječ o djeci pa nam se ova ideja još više svidjela. Iznimno mi je drago što je prijedlog o obnovi došla od kolegice Petrinjanke, a još je ljepše vidjeti trenutno zajedništvo koje je nastalo u našem kolektivu. Htjeli smo dati više od novca jer interno raspolažemo stručnim kadrom potrebnim za takve zahvate, a i željeli smo ponuditi pomoć po principu 'ključ u ruke', kompletnu obnovu s jasnim kriterijima kvalitete koje smo neprestano provjeravali – izjavila je Liana Keserić.

Prije same obnove vrtića, projektanti i statičari su obavili nekoliko simulacija potresa veće jakosti kako bi se utvrdilo stvarno stanje i izdržljivost zgrade. Statičko ojačavanje vrtića izvršeno je na uzdužnim i poprečnim zidovima građevine, a dio zidova ojačan je modernim protupotresnim materijalima. Projekt prema EU normama i Hrvatskim nacionalnim dodacima definira da građevina mora osigurati nosivost i stabilnost za potres s ubrzanjem tla od 0,16G. S obzirom na to da je prethodni potres premašio vrijednost norme, građevina je obnovljena i računata s ubrzanjem 0,25G.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Osim što su obnovili vrtić u cjelosti, RBA je ponudila novčanu pomoć svim kolegama čiji su domovi nastradali u potresu, bilo u Zagrebu, Sisku ili Petrinji. Također, obnavljaju i krovište Doma zdravlja u Žažini, interno su sakupljali igračke za djecu iz Siska i Petrinje, a umjesto da potroše novac na korporativne božićne poklone, sva novčana sredstva su donirala u šest dječjih domova.

- Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti slogu koja nastaje unutar organizacije kada je u pitanju društveno odgovorno ponašanje i zato će ovakvih akcija sigurno biti još i više – zaključuje predsjednica Uprave RBA.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:42