Zanimljiva iskustva

Poduzetnica (41) s djetetom je proputovala čak sto destinacija: ‘Bez jedne stvari ne idemo nigdje‘

Ističe kako s obitelji najviše uživa u boravku na otvorenom zbog čega često posjećuju jednu susjednu zemlju

Ana Grzunov i njezina kći Liv

 Ustupljena fotografija

Svestrana Ana Grzunov (41) je kreativka i poduzetnica koja paralelno radi na čak pet strana. Suvlasnica je i direktorica Laboratorija zabave, mjesta za zabavne i edukativne programe za djecu i obitelji, suvlasnica i direktorica StoryLaba, prvog hrvatskog edukacijskog storytelling laboratorija, kao i Ateljea na br. 1, kreativne baze za art hobije te dizajn brenda ZooZid. Uz to je i travel blogerica.

Ana prije na putovanjima prije nije marila za udobnost. Spavala bi, prisjeća se, u šatorima, skromnim motelskim sobama, na tvrdim podnicama, pa i bez grijanja ili osnovnih sanitarnih uvjeta. Bilo je važno samo da je na putu, da skuplja nova iskustva, doživljaje i osjećaje. No, prije četiri godine kriteriji su joj se kompletno promijenili jer je na svijet stigla njezina kćerkica Liv. Za Anu to nikako nije značilo prestanak avantura. Dapače, Liv i ona su od najranije dobi djevojčice postale su dio statistike koja kaže da čak 85 posto roditelja planira putovanje s djecom. Liv je u svoje četiri godine posjetila pet zemalja i čak stotinjak destinacija. Anu nimalo nisu obeshrabrili problemi koje roditelji obično ističu prilikom putovanja s djecom, među kojima su jet lag, veća potreba za planiranjem dana, mučnina od puta, viroze, dosada koja se može javiti kod djeteta i slično. O otkako putuje s kćerkicom otvorila je i blog Travel & LIVe te na njemu počela davati savjete i raditi vodiče o iskustvu putovanja s djetetom, a njihove doživljaje bilježi i na svojem Instagram profilu.

image

Ana Grzunov

Ustupljena fotografija

- Razlika između putovanja s djecom i onih bez njih je kao noć i dan. Prije bih često odabrala destinacije nasumično, bez ikakvog predznanja o tome što nas tamo čeka ili kakvi su uvjeti, ali, kako se samo sve promijenilo od tada! Sada su mi sigurnost, udoban smještaj i dječji sadržaji na prvom mjestu. Počela sam detaljno planirati svako putovanje, čak i one u blizini Zagreba. Provodim sate istražujući smještajne opcije, lokacije, aktivnosti prilagođene djeci, izletišta u okolici, parkove i prirodne ljepote, a to mi sada predstavlja istinsko zadovoljstvo. Postala sam majstorica u googlanju, uživam u pretraživanju i uvijek me oduševi otkriće neke nove, savršene lokacije za obiteljsko putovanje – priča nam Ana.

Prvo obiteljsko putovanje bilo je u Beč, kada je njezina kći imala samo tri mjeseca. Put je protekao iznenađujuće opušteno jer, kaže Ana, nisu znali što očekivati.

- Nismo se previše stresirali jer smo znali da je Liv spavalica te smo tempirali polazak prema njenom rasporedu spavanja. To je jedan od trikova koji koristimo prije svakog putovanja: tempirati njegov početak prema djetetovom ritmu kako bismo bili mirni tijekom puta. Put je protekao glatko, uz samo jedno buđenje za ručak. Naš savjet je da se djecu navikava na putovanja i izlete od najranije dobi. Ne moraju to biti velike egzibicije; čak i kratki odlasci do susjednog grada ili sela mogu biti korisni kako bi se dijete naviklo na putovanja i stvorilo rutinu – savjetuje.

Velika obožavateljica Slovenije

Pitamo ju i za najdraže destinacije koje su Liv i ona do sada posjetile.

- Ufff... Ovo je stvarno teško pitanje jer smo gotovo svaki vikend na nekom drugom mjestu! Volimo istraživati i odlaziti na izlete pa je popis prilično dug. Međutim, definitivno mogu istaknuti nekoliko posebnih putovanja. Jedno od najljepših i najznačajnijih bilo je na Island, gdje smo proveli nezaboravno vrijeme istražujući fascinantne krajolike. Također, veliki sam obožavatelj Slovenije, pa nam je ta prekrasna zemlja redovita destinacija za opuštajuće izlete – govori.

U jednom od zanimljivih blog postova Ana piše i o tome kako animirati i educirati dijete na putu pričanjem priča. Lokalne priče su, kaže, najbolji dio svake destinacije.

image

Liv u avionu

Ustupljena fotografija

- Nikamo ne idemo bez storytellinga! Uoči svakog putovanja istražujem lokalne legende, mitove i priče. One su pune zanimljivih likova, sudbina i znanja o mjestu koje posjećujemo. To nam pomaže da se lakše povežemo s mjestom i nađemo dodatnu zabavu za djecu. Istraživanje o tome je prilično lako i brzo jer internet vrvi takvim pričama. Pročitajte ih prije polaska i „nabrijte“ klince za put ili ih sačuvajte za samu lokaciju. Liv je s Islanda odmah došla u vrtić i pohvalila se kako je vidjela Katlu i puffine koji imaju samo jednu bebu i mogu se vidjeti samo preko ljeta. Zapamtila je priče i puno toga naučila bez da je uopće skužila da uči, a znamo da je takvo skupljanje znanja najbolje – pojašnjava Ana.

Još jedan trik kojeg smatra važnim prilikom putovanja s najmlađima je da je dobro uvijek imati nešto hrane u ruksaku.- Kada se pripremamo za izlete vani, uvijek nosimo svoj "arsenal" - bočicu vode i hrpu energetskih pločica. Nikad ne znate kad će vam zatrebati ako vam se zacrni pred očima. Šalu na stranu, ne pretrpavamo ruksak nepotrebnim stvarima. Vjerujemo u filozofiju "što nam treba, to ćemo nabaviti na licu mjesta, na destinaciji". Ipak, kada se upustimo u duže avanture ili planinarske podvige, ne možemo krenuti bez pohanaca. Ne zovu me PohAna bez razloga – smije se blogerica.

image

Suprug i kći Ane Grzunov na izletu

Ustupljena fotografija

Po pitanju prehrane na putu, kaže kako nastoje uvijek jesti lokalno.

- Ne mislim na restorane s domaćom hranom, već na street food i osobito tržnice. Osim što je hrana najfinija, najjeftinija i najsigurnija (ovo zadnje jer znate da je većina namirnica zaista svježa), tržnice su uvjerljivo najbolje mjesto da osjetite stvarni puls i ritam mjesta te mindseta njegovih stanovnika. Tamo je hrana izvorno domaća i jeftina! „Muvanjem“ među lokalcima (kojih je najviše na tržnici) ćete opet izbjeći razvikane i skupe restorane te se osjećati kao da ste doma – ugodno, sigurno, neopljačkano – govori.

Putno osiguranje koje se plaća po danu

Sigurnost je jedna od ključnih stvari o kojima treba brinuti na putovanju, posebice kada putujemo s djecom. A1 korisnici odnedavno mogu koristiti Putno osiguranje za A1 korisnike, koje se za razliku od većine drugih putnih osiguranja, plaća na slijedećem A1 računu, samo za dane provedene u inozemstvu, i to po cijeni već od 1,69 eura dnevno.

Korisnici se za Putno osiguranje za A1 korisnike mogu registrirati u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima.

Proces je vrlo jednostavan i u daljnjim koracima: usluga je dostupna odmah nakon registracije te vrijedi za sva buduća putovanja. Kada korisnik napusti zemlju i poveže se na mobilnu mrežu lokalnog operatera u inozemstvu, stiže mu SMS o aktivnom pokriću za to putovanje. Korisnik isto može otkazati odgovorom STOP na dobivenu SMS poruku. Pri povratku u državu i spajanjem na mrežu A1 Hrvatska, korisnik dobiva SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje.

Putno osiguranje za A1 korisnike pokriva zdravstveno osiguranje (bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje), osiguranje od nezgode (zaštita za tebe i obitelj u slučaju teže nezgode na putovanju), osiguranje prtljage (oštećenje, uništenje ili gubitak prtljage na putovanju) te osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta (pokrivanje troškova smještaja uslijed kašnjenja i otkazivanja leta).

Putovali kamperom

Prema njezinom dosadašnjem iskustvu, sve su se destinacije koje je posjetila pokazale kao kid friendly.

- Mišljenja sam da su sve zemlje kid/family friendly. Svaka država ima za ponuditi mnoštvo stvari koje su zanimljive obiteljima s djecom (naravno, izbjegavamo destinacije s ratnim stanjem i uvijek se informiramo o sigurnosnoj situaciji prije putovanja), no, ako moram izdvojiti destinaciju koju smatram najviše prilagođenom obiteljima i djeci, to bi definitivno bila Slovenija – poentira blogerica.

Ana ističe kako s obitelji najviše uživa u boravku na otvorenom, a upravo to je jedan od razloga zbog kojih im je Slovenija jedna od omiljenih zemalja.

- Cijenimo filozofiju koju Slovenci njeguju u vezi s kvalitetnim provođenjem vremena u prirodi. Posebno nam se sviđa pažnja koju posvećuju uređenju staza, ekološkim aktivnostima i prirodnim atrakcijama. Sve destinacije u Sloveniji su prilagođene djeci, a svaka zemlja može ponuditi nešto svoje. Po mom mišljenju, boravak na otvorenom je ključan, a istraživanje različitih kultura i krajolika samo je dodatni bonus – ističe.

image

Ana Grzunov i njezina kći Liv

Ustupljena fotografija

Govori kako bi upravo zbog ljubavi prema prirodi voljela putovati više ekološki osviješteno.

- Ovaj moj odgovor neće biti najsretniji, pogotovo jer se upravo ja zalažem za ekološku osviještenost, no za sada nam je ipak auto najdraži oblik prijevoza jer nam pruža slobodu i fleksibilnost, pogotovo kad su u pitanju česta stajanja, hrana i slično. Prošle godine otkrili smo i putovanje kamperom, što nam je otvorilo potpuno novu dimenziju slobode i putovanja. Čak smo i cijeli Island prošli kamperom. Ali, evo, ove godine se veselim novom iskustvu, putovanju vlakom! Liv je sad dovoljno velika da to možemo ostvariti, a ja ću biti sretna što putujemo bez grižnje savjesti i uživati u ekološki prihvatljivijem načinu prijevoza – kaže Ana.

Svima savjetuje da svoja putovanja planiraju, ali ne previše. Dobro je, govori, pri ruci imati osnovne stvari poput hrane, pelena i igračaka, no važno je i biti fleksibilan.

- Neočekivane situacije su neizbježne pa je važno prilagoditi se i uživati ​​u trenutku. Ipak, ono bez čega ne idemo na put je oprema za prvu pomoć. Ona mi pruža mir da smo spremni za svaku moguću situaciju. Glava mora biti mirna! Također, ne idemo nigdje bez Kuku knjige. To je apsolutni must have za putovanja! Interaktivna slikovnica sa zvučnim elementima koji imaju edukativni karakter, a Liv ju jednostavno obožava. Na putu može provesti satima drljajući po toj slikovnici. Navikla se da su Kuku knjige rezervirane samo za putovanja. Kod kuće se uopće ne igra s njima, već su one namijenjene samo za put. Također, uvijek nosim dodatne memorijske kartice za fotoaparat jer nikad ne znaš koliko će se uspomena nakupiti! – otkriva ova energična mama.

image

Ana Grzunov i njezina kći Liv

Ustupljena fotografija

Na putovanjima s obitelji uvijek ima izazova, ali to je dio čarolije avanture, kaže Ana. Ističe kako su prilagodba različitim potrebama svih u ekipi, održavanje zabave i rješavanje neočekivanih situacija samo su neke od stvari s kojima se susrećemo.

- No, kada smo dobro pripremljeni i spremni na sve, ti izazovi postaju tek male prepreke koje prevladavamo na našem putovanju. Svako putovanje nosi sa sobom nove lekcije i iskustva koja nas čine bogatijima – ističe.

Otkriva kako su iduće destinacije na njezinom i popisu njene obitelji Švicarska i Finska, no, s obzirom na njihovu spontanost, nikada se ne zna gdje će na koncu prvo i završiti.

Za kraj, svim roditeljima daje svoj najvažniji savjet.

- Just do it! Nemojte čekati da djeca budu veća, kada će se nečega sjećati, kada će biti lakše i slično. Samo kreni. Na putovanjima razvijamo interese, otkrivamo talente, upoznajemo sebe, spoznajemo što volimo i ne volimo. Sve je to važno za stvaranje zdrave i pozitivne slike o sebi koja nam je nužna u svakoj situaciji. I jelte, na svakoj lokaciji – zaključuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnje Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:28