30 godina kasnije

Ovog vikenda odat će se počast braniteljima s područja Zagrebačke županije

Tijekom Domovinskog rata s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u obrani suvereniteta RH sudjelovalo je 99.700 branitelja, od toga samo s područja Zagrebačke županije oko 29.400 branitelja
Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
 Drazen Kopac/ Zagrebačka županija

Bili su najelitnija postrojba hrvatske vojske, borili su se na području cijele Lijepe naše, a svega mjesec dana nakon svog osnutka, točnije u lipnju 1991. godine, na zagrebačkom mostu Mladost zaustavili su tenkove tadašnje JNA – oni su 2. “A” brigada Zbora narodne garde, odnosno legendarni “Gromovi”. Postrojba je to koja je u jeku najveće agresije stvorila uvjete za ustrojavanje, razvoj, opremanje, izobrazbu i uvođenje u borbu deset brigada Grada Zagreba i zagrebačkog prstena te tako spasila trokut Zagreb-Sisak-Karlovac.

Tijekom Domovinskog rata s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u obrani suvereniteta RH sudjelovalo je 99.700 branitelja, od toga samo s područja Zagrebačke županije oko 29.400 branitelja.

Nesebičnost i junačka uloga

Danas, 30 godina kasnije, njima u čast, ali i u čast svim braniteljima zagrebačke okolice, kojih je u ratu bilo nešto manje od 30 tisuća, obilježava se Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Manifestacija je to koja se organizira već osmu godinu za redom. Svake godine 27. lipnja ovaj se događaj po županiji seli iz grada u grad, a sve s ciljem kako se junaštvo branitelja nikad ne bi zaboravilo.

- Braniteljima u čast okupljali smo se svake godine u drugom gradu Zagrebačke županije, kako bi im iskazali zahvalnost za nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskom ratu. Također, tim činom zajedništva i sloge odavali smo počast braniteljima čiji su životi utkani u temelje, više od tisućljeća željene suverene i samostalne Republike Hrvatske – kazao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

image
Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
Drazen Kopac/ Zagrebačka županija

Dani hrvatskih branitelja dosad su bili obilježavani u općini Pokupsko (2013.) te gradovima Samoboru (2014.), Jastrebarskom (2015.), Vrbovcu (2016.), Zaprešiću (2017.), Dugom Selu (2018.) i Velikoj Gorici (2019.), dok će se ove godine zajedno s 30. obljetnicom od početka Domovinskog rata ovaj dan obilježiti na rijeci Kupi u Općini Pokupsko. Tamo, gdje je sve počelo, delegacije će odati počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša. Zbog epidemioloških mjera ove godine neće biti upriličeno veliko okupljanje branitelja.

image
Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
Drazen Kopac/ Zagrebačka županija

Velika zahvalnost

Koliko Zagrebačka županija uistinu pomaže svojim braniteljima pokazuje i činjenica da je u protekle četiri godine za rad braniteljskih udruga, njihove projekte i programe, izdvojila 4,2 milijuna kuna. Svoju pomoć Županija je nastavila pružati u ove godine kada je iz proračuna osigurala oko 1,8 milijuna kuna za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem braniteljskih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini.

Također, Županija svake godine osigurava sredstva za bolničko liječenje braniteljske populacije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u Ivanić-Gradu. Troškove desetodnevnog liječenja psorijaze kod branitelja i udovica smrtno stradalih branitelja u cijelosti pokriva Zagrebačka županija, a svake godine programom liječenja bude obuhvaćeno stotinjak osoba.

- Dužnost svih nas je prenositi sadašnjim i budućim generacijama pravu istinu o Domovinskom ratu, braniteljima i teškoj borbi koja je prethodila oslobođenju okupiranog teritorija – zaključio je župan Kožić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:48