Vrijedi pokušati

Naša novinarka već dvije godine živi na 5:2 režimu prehrane, primijetila je brojne benefite

Radnim danima ne jedem klasične slatkiše pune šećera niti posjećujem pekaru, a vikendom sam opuštenija što se prehrane tiče - pojasnila je
 Privatna arhiva

Život bez čokolade, keksa i omiljenog kroasana mi se uvijek činio nezamislivim. Kažu da se osobe dijele na ljubitelje slatkog i slanog, a ja sam cijeli život bila pripadnica ove prve skupine. I istina je ono što kažu, prehrambene navike dolaze iz obitelji pa je tako naša špajza uvijek bila krcata slatkišima, a tata, mama i mlađa sestra OBOŽAVAJU deserte.

Problema s kilogramima nisam imala sve do prve godine fakulteta kada sam postala dio famoznih i naširoko istraženih Freshman 15. Brojna istraživanja su dokazala da su studenti po dolasku na studij skloni nakupiti nekoliko kilograma više, od dva do desetak. Ja sam definitivno bila bliže gornjoj granici, a razloga je bilo mnogo – jeftina hrana u menzi, potpuna sloboda kod izbora namirnica pa želja najčešće prevagne na brze i loše opcije, kasnonoćno prejedanje i nedostatak kretanja jer, eto, tramvajem je jednostavnije. Tako je ljeto nakon prve godine bilo prvo koje sam provela na strogoj keto dijeti.

Što je 5:2 prehrana?

Uspjela sam u jako kratkom roku skinuti 10-ak kilograma, ali brzo su se vratili nakon povratka „normalnoj“ prehrani. Idućih nekoliko godina sam pokušavala, skidala pa vraćala kilograme sve dok nisam pronašla recept koji je za mene upalio. Već dvije godine, dakle od svoje 26. do 28. godine, od ponedjeljka do petka ne jedem klasične slatkiše niti posjećujem pekaru, a sve ostalo radim normalno. Subota i nedjelja su dani kada jedem apsolutno sve, uživam u čokoladi, krafnama, hamburgeru, ma nema što si ne priuštim.

Kada sam pokušala 'guglati' ovakav način prehrane, najsličnijim mi se pokazao 80/20 režim prehrane gdje 80 posto vremena paziš, a 20 si opušten. Svi izvori tvrde da je to solidan način za održavanje kilaže. Zahvaljujući ovom načinu prehrane prvo sam istopila sav višak, a onda se već dvije godine zadržala na upravo onoj kilaži koju sam dugo priželjkivala. Vjerujem da su rezultatu pridonijeli i intenzivni kružni treninzi na koje odlazim tri puta tjedno. Ali i to što sam želju za slatkim 'riješila' konzumiranjem pametnih deserata, onih bez dodanih šećera i na 100% biljnoj osnovi.

image
Privatna arhiva

Potraga za idealnim načinom prehrane je, prema mom mišljenju, stvarno individualna. Tehnologija u proizvodnji hrane je napredovala i danas imamo veliki izbor obroka koji su fini kao desert, ali bolji za zdravlje od klasičnih slastica. Treba se samo raspitati o tim pametnim rješenjima i onda kod odabranog režima prehrane nema osjećaja prevelikog odricanja.

Vjerujem da će svakome upaliti nešto drugo i treba svemu dati šansu. Meni se 5:2 način kristalizirao kada sam otputovala na Tajland. Prije toga sam vježbala dva puta tjedno i nisam uopće pazila na prehranu, u prijevodu – slatkiše s dodanim šećerom sam jela svaki dan. E, pa ondje nema takvih deserata. To znači da sam 10 dana jela voće umjesto uobičajenog deserta i puno hodala. Po povratku mi je trenerica rekla da sam vidno smršavjela.

Moj tjedni i vikend meni

Je li to - to? Odlučila sam pojačati treninge i ograničiti junk food na vikende, a rezultati su se stvarno brzo vidjeli. Nakon nekoliko mjeseci vidjeli su ih i drugi. I onda sam samo odlučila nastaviti tako živjeti.

Moj jelovnik tijekom radnog tjedna nije jednoličan. Doručkujem Boom Box zobenu kašu s kikirikijem i čokoladom koja okusom neodoljivo podsjeća na jednu od svjetski najpoznatijih slastica. Iako to nije potrebno, ponekada prije treninga dodam i žlicu maslaca od kikirikija i orašaste proizvode – za poseban gušt i dodatnu hranjivost. Odlična stvar kod Boom Box zobene kaše je da joj ne treba nikakav dodatak kako bi bila ukusna i mogu je pripremiti i na poslu s vodom ili zobenim napitkom. Kada se kaše i granole pripremaju s pametnim napitcima, poput organskih Boom Box 100% biljnih napitaka u zanimljivim kombinacijama zobi s lješnjakom, bademom i kokosom – ovakvi zdravi obroci postaju još veća delicija. Druga opcija doručka su mi jaja s nekim izvorom proteina i masti, šunkom, slaninom

Nemam klasičan ručak već jedem tek nakon što završim s poslom i to je doslovno sve – tjestenine, rižota, meso i prilog, sarma. Jedino je bitno da nema kruha niti peciva što (znam, tužno) znači da sendviči ne dolaze u obzir. Međuobroci su mi banana, naranča, orašasti, a ako sam baš jako gladna znam pojesti i zrnati sir. Ne brojim kalorije.

Kao i svi, i ja sam samo čovjek, pa mi se itekako dogodi da baš žudim za nečim „zabranjenim“, najčešće desertom. Srećom, ponuda zdravih slastica i grickalica nikad nije bila bolja, a moj favorit je Boom Box. Tako u ladici na poslu uvijek imam Boom Box zobenu granolu s kokosom, bademom i bijelom čokoladom. Pri ruci mi je uvijek i Boom Box zobena kaša od banane, a njihovi keksići su me spasili nebrojeno puta.

'No-Bake' keksići od Boom Box granole i brusnice

Sastojci:

1 vrećica Boom Box Protein granole s čokoladom

120 grama nasjeckane suhe brusnice

120 grama pistacija ili indijskih oraščića

1 žlica maslaca od kikirikija

100 ml javorovog ili agavinog sirupa

1 mala žlica smeđeg šećera

Postupak:

U jednoj posudi promiješajte Boom Box Protein granolu s čokoladom, suhu brusnicu i pistacio (ili indijske oraščiće). U drugu posudu, koju ćete zagrijati, stavite maslac od kikrikija, javorov ili agavin sirup te smeđi šećer. Zagrijte do vrenja i prelijte preko prve posude u kojoj su granola, brusnica i pistacio.

Dobro promiješajte, žlicom oblikujte keksiće na pladanj. Pladanj prebacite u hladnjak i pustite da se ohladi najmanje 30 minuta.

image
Shutterstock

Vikend meni uključuje kroasane, ozbiljan ručak koji znači i prženo, pohano, s gomilom ugljikohidrata kao i kasnonoćne dostave.

Iznimke od pravila

Možda je dobro napomenuti da alkohol pijem jako rijetko, možda jednom mjesečno i to obično bude ograničeno na vikende. Isto tako, ne pijem sokove, a kavu već neko vrijeme radim s Boom Box zobenim napitkom. Posebno mi je drag zobeni barista napitak - novitet u Boom Box ponudi koji je već našao mjesto na mojoj kuhinjskoj polici, odnedavno dostupan u praktičnom formatu od pola litre kako bi baš uvijek bio pri ruci.

Naravno, ovakav način prehrane ima svojih izazova. Recimo, kolegica slavi rođendan u srijedu i donijela je čokoladnu tortu. Ne, koliko god to htjela, neću uzeti komad. Ili, sestra otvara čokoladu. Hoću li uzeti kockicu? Neću, imam svoje keksiće bez dodanog šećera.

U početku je bilo začuđenih komentara u stilu kako si mogu braniti neke stvari i da smisao života nije u odricanju nego u uživanju, ali puno više uživam kada se dobro osjećam u svojem tijelu i kada se hranim pametno. A ti ljudi nisu ni svjesni koliko uživanja stane u moja dva dana vikenda i da zapravo uživam i preko tjedna, ali na pametan način, proizvodima boljim za zdravlje.

image
Privatna arhiva

Imam i posebne iznimke u godini kada sva pravila padaju u vodu – godišnji odmor, putovanja, Uskrs i Božić. Nakon takvih dužih perioda nekoliko sam tjedana na režimu 6:1 kako bi se vratila u rutinu. Ako baš u utorak imam neku proslavu na kojoj bi se voljela opustiti i pojesti slatko koje nisam sama birala, jednostavno zamijenim utorak za npr. nedjelju pa i dalje ostajem na 5:2.

Rezultati

S vremenom sam primijetila da je žudnja za desertima s dodanim šećerom oslabila pa više niti nemam toliko iščekivanje vikenda, a čokolada koje se prije nisam mogla zasititi mi je postala neizdrživo slatka.

To je sasvim očekivana posljedica jer se smanjenom konzumacijom nezdravih slatkiša smanjila i moja tolerancija prema šećeru.

- Šećer ne stvara ovisnost, već se, kao i kad je u pitanju slani okus, čestom i povećanom konzumacijom slatkoga (šećera) stvara sve veća tolerancija prema istome. S druge strane slatka hrana, ne samo šećer, već namirnice poput keksa, čokolade, sladoleda i kolača zbog kombinacije okusa i teksture stvaraju osjećaj ugode za kojim često žudimo. Upravo u tom smislu, zamjena šećera s manje kaloričnim opcijama dobar je način da smanjimo ukupan unos šećera pa time i „žudnju za slatkim“ – pojasnile su nutricionistice Tena Niseteo i Karmen Matković Melki.

Rezime režima nakon dvije godine je ovakav: uspješno održavanje željene kilaže bez pretjerane muke, žudnja za nezdravim slatkišima je sve manja, a krvna slika je savršena.

Ako i vi poželite isprobati ovaj način prehrane, moja je preporuka da se opskrbite Boom Box proizvodima koji su na 100% biljnoj osnovi bez umjetnih aroma i bojila te najvažnije – bez dodanog šećera: keksićima, granolama i kašama. Zahvaljujući prirodnim šećerima zadovoljit će vašu žudnju za slatkim, a istovremeno su bolji izbor od svega što ste dosad jeli.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Atlantic Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:36