OMILJENI DORUČAK

Na mlijeku ili vodi, dodati šećer ili sol, s kojim dodacima? Nutricionistice otkrivaju najbolji način za pripremu zobene kaše

U prošlosti se zob smatrala isključivo hranom za životinje, pretežito konje, a tek 1980-ih su je počeli preporučivati liječnici i nutricionisti kao dio pravilne i funkcionalne ljudske prehrane
 iStock

Ariana Grande, Hillary Duff i Gabrielle Union (supruga najisklesanijeg čovjeka na svijetu – The Rocka) dobro znaju da je zobena kaša jedan od najboljih izbora za prvi obrok u danu. Upravo su njih tri priznale da je jedu za apsolutno svaki doručak, s raznim zdravim dodacima.

U prošlosti se zob smatrala isključivo hranom za životinje, pretežito konje. Tek 1980-ih su je počeli preporučivati liječnici i nutricionisti kao dio pravilne i funkcionalne ljudske prehrane, što ne znači da se nije jela i prije – zobena kaša bila je hit obrok u Škotskoj u 15. stoljeću. Škoti su je pripremali tako da su zob preko noći ostavili u slanoj vodi i onda je prokuhali na laganoj vatri. Naravno, u našoj prehrani zob ubrana sa žitarice na polju mora proći određene preinake i procese kako bismo je mogli konzumirati, no time se ne umanjuju njena brojna hranjiva svojstva.

- Upravo je nutritivni sastav ove žitarice u odnosu na druge iznenadio i učinio je gotovo univerzalno omiljenom u današnje vrijeme. Osim što zob ima izvrstan nutritivni profil i visok udio beta-glukana, njeni neutralni okusi i aroma te laka i brza industrijska prerada doprinijeli su sve široj i učestalijoj konzumaciji. Zob se lako prilagođava, a danas kada je dostupna u mnogim oblicima vrlo se lako i jednostavno i priprema – pojašnjava Tena Niseteo, predsjednica Hrvatskog saveza nutricionista.

image
Tena Niseteo
Boom Box

Snižava kolesterol, prevenira pretilost i dijabetes

Zob ima povoljan utjecaj na cjelokupno zdravlje i snižava brojne zdravstvene rizike, čemu pridonosi njen nutritivan sastav.

image
Zašto je zob toliko dobra?
Hanza Media

Iako Hrvati u prehrani još uvijek najviše koriste pšenicu, kukuruz i rižu, u posljednje vrijeme sve se više govori i o brojnim benefitima zobi. Istraživanja su pokazala kako zob najviše preferiraju mlađi Hrvati u dobi od 20 do 30 godina i to kroz zobene pahuljice, granolu, zobene kaše, zobene kekse, zobeni kruh i napitak od zobi. Rezultat je to povećane znatiželje i informiranosti o pravilnoj prehrani gdje zob ima posebno važno mjesto.

A kako i ne bi kada snižava kolesterol, prevenira pretilost, dijabetes i visoki krvni tlak te povoljno djeluje na probavu. Dvije brojke najbolje pokazuju zdravstvene prednosti cjelovitih žitarica, ponajviše zobi: oni koji konzumiraju cjelovite žitarice imaju 26 posto manje šanse za kardiovaskularna oboljenja, a u pretilih osoba koje su uključile zob u svakodnevnu prehranu došlo je do smanjenja glukoze i inzulina u krvi nakon obroka za 20 posto, a zabilježen je i veći gubitak kilograma u odnosu na pojedince koji nisu uključili zob u prehranu.

Kada jesti obrok sa zobi?

Zašto je obrok koji sadrži zob najbolje jesti baš ujutro, upravo poput brojnih slavnih osoba?

- Doručak koji sadrži zob pruža brojne nutrijente, stoga razlog zbog kojeg zob značajnije doprinosi poboljšanju kvalitete prehrane u cijelosti leži upravo u njenom sastavu. U odnosu na druge žitarice zob ima kvalitetniji sastav prehrambenih vlakana koja pružaju sitost i osiguravaju niži glikemijski indeks te sadrži proteine kvalitetnog aminokiselinskog sastava. Zob za doručak značajno doprinosi unosu složenih ugljikohidrata, nižem unosu masti, povećanom unosu mikronutrijenata, boljem nutritivnom statusu i nižim vrijednostima serumske razine kolesterola – govori nutricionistica Tena Niseteo.

Ono što mnoge zabrinjava je da žitarice, a prema tome i zob, pripadaju ugljikohidratima za koje se u zadnje vrijeme često može čuti kako su neprijatelj broj jedan dobre linije. Ovdje je važno razlikovati složene (škrobovi) i jednostavne ugljikohidrate (šećeri).

Strah od ugljikohidrata? Ovisi od kojih!

- Jednostavni ugljikohidrati su glukoza, voćni šećer, mliječni šećer i konzumni šećer, a složeni integralne žitarice, pa i zob, povrće, mahunarke. Složeni ugljikohidrati se polako probavljaju i stvaraju duži osjećaj sitosti zbog čega su poželjni odabir ove kategorije namirnica – pojašnjava nutricionistica Karmen Matković Melki.

image
Karmen Matković Melki
Boom Box

Jednostavno rečeno – zob ne deblja. Naime, ne deblja niti jedna vrsta hrane ni žitarica već prekomjerni unos hrane, a zob može biti veliki saveznik kod gubitka kilograma.

- Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana i složenih ugljikohidrata zob ima snažan učinak na produženi osjećaj sitosti. Pokazalo se da se konzumacijom zobi i kvalitetnih zobenih proizvoda može postići učinak gubitka kilograma, naravno uz napomenu da se održava energijski balans, odnosno da je unos energije jednak ili nešto niži od same potrošnje iste – napominje Matković Melki i dodaje kako su u sklopu raznolike i uravnotežene prehrane dva obroka zobenih pahuljica ili bilo kojih proizvoda od zobi sasvim prihvatljiva za dnevni unos čime značajno doprinose unosu prehrambenih vlakana, mineralnih tvari i beta glukana.

Nutricionistice su nam pojasnile i koji je najzdraviji način pripreme mnogima omiljene zobene kaše.

- Prije se uvijek u kuhanu kašu dodavao šećer, ali sada to nastojimo što više izbjeći jer razumijemo kako dodani šećer nije poželjan u pravilnoj prehrani. Ostaje nam izbor kuhati kašu na vodi ili mlijeku, a mi zapravo smatramo kako nijedno ni drugo nije najbolje rješenje. Voda nutritivno ne doprinosi jelu, a mlijeko teško probavlja veliki broj odraslih osoba. Stoga je kombinacija zobene kaše s biljnim napitcima, primjerice isto od zobi, zanimljiva kombinacija u koju se može dodati svježe voće, orašasti plodovi, sjemenke i začini. Tako ćete dobiti nutritivno kvalitetan i prikladan obrok za sve – slažu se Tena i Karmen.

Upravo takav obrok možete dobiti ako spojite Boom Box zobenu kašu sa odličnim Boom Box zobenim napitkom. Radi se o visokokvalitetnim prizvodima bez dodanog šećera koji su u potpunosti plant-based. Bolje od toga ne može!

image
Nutricionistice Karmen Matković Melki i Tena Niseteo
Boom Box

Kako uvesti zob u svakodnevnu prehranu kod odraslih, a kako kod djece?

Zob ima neutralan okus i aromu pa će se većina odraslih lako naviknuti na njenu konzumaciju, a kao što je već rečeno, najlakši način je pojesti je za doručak i to u obliku zobene kaše. Ako se baš nikako ne možete naviknuti na kašu, ima dovoljno drugih izbora – zobeni kruh, granole, keksi te zob u obliku napitka koja se vrlo lako može dodati u recepte za brojna jela i slastice.

Kod djece je situacija nešto složenija jer svi dobro znamo koliko oni mogu biti izbirljivi i teško ih je naviknuti na nove namirnice. Zato je to najlakše napraviti da što manje primijete – dodavanjem zobenog brašna ili zobenih pahuljica u jela koja već konzumiraju. Primjerice, pokoja žlica zobenih pahuljica se može dodati u bilo koje žitarice za doručak, u smjesu za palačinke, a mnogi dodaju zobene pahuljice i u variva. Dobra ideja je i zobenu granolu ili kašu dodati u smjesu za kekse, kolače ili palačinke.

Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:02