Novi zamah

Mlada poduzetnica radi u sektoru najviše pogođenom pandemijom, ali posao joj nije stao. Dapače!

O izazovima u produkcijskom poslovanju tijekom pandemije popričali smo s "Antitalentovom" producenticom, Katarinom Prpić
 Antonio Golub

Poduzetništvo je uvijek izazovno, a posebice u razdoblju pandemije koja nas nemilosrdno prati već više od godinu dana. Dodatno je otežana situacija ako se radi o poslovanju u kulturi što su iz prve ruke doživjeli u „Antitalentu“, hrvatskoj produkcijskoj kući koja fokus ima na film, TV i internetski sadržaj. Kako izgleda pandemijski utjecaj na kulturu, ali i kako se suočiti s nedaćama privatnog poslovanja, otkrila nam je „Antitalentova“ producentica Katarina Prpić.

- Tijekom 2020. trudili smo se iskoristiti "vrijeme mirovanja" tako da smo se više posvetili razvoju filmova i serija. Radilo se tu o istraživanju, razmjeni mišljenja, brainstormingu te prijavama na razne natječaje i programe edukacije. Osim toga, s produkcijom online komercijalnih sadržaja nismo niti stali, dapače, taj dio poslovanja se razbuktao – započinje Katarina koja se timu „Antitalenta“ pridružila 2016. godine, kada je upoznala Danijela i Maju Pek.

Oni su tada radili sami i vodili relativno malu tvrtku s velikim ambicijama, a Maja je upravo odlazila na postdiplomski u Berlin te je Danijelu trebala pomoć u produkciji i poslovanju. Katarini se odmah dopao njihov ukus, pristup projektima i način rada s autorima, dok je u samom poslu vidjela velik potencijal.

- Od tada smo proširili poslovanje na razvoj i servise, razvili smo online produkciju kao zasebni dio poslovanja, posvetili se razvoju filmova i TV serija te znatno obogatili naš portfolio. Ono što je najvažnije, proširili smo tim i svi se razvijamo na poslovnoj razini u nekim smjerovima koji su nam zanimljivi. Danijel i ja smo danas i privatni partneri, Maja je ostala u Berlinu i tamo upoznala svog partnera, no usprkos udaljenosti, svi uspješno surađujemo – pojašnjava Katarina.

Pandemija kao dodatna motivacija

U „Antitalentu“ se trenutno nalazi osam zaposlenika što možda izgleda kao mali broj ljudi, no za produkciju je to veća brojka, a posljednjih troje su zaposlili „u zadnji čas“.

- Netom prije pandemije u tim su nam se pridružile dvije junior producentice Tea i Nika koje danas više i nisu toliko junior, ali i kolegica Ivana koja je voditeljica ureda. Radi se o mladim ljudima kojima je ovo prvo ili drugo zaposlenje. Mogu reći da smo se dobro ekipirali i uspjeli posložiti posao tako da svi ljudi zadrže svoje pozicije. Pri tome su nam svakako pomogle mjere poticaja HZZ-a te mjere Ministarstva kulture koje su nama i ostalim produkcijama, omogućile snimanja, uz pridržavanje epidemijskih mjera – otkriva Katarina.

Pandemija ih nije usporila u radu, dapače, posla nije nedostajalo. Posebno su ponosni što su uspjeli snimiti važan film, kratkometražni „Kazneni udarac“, redatelja Roka Bičeka. Film je temeljen na motivima hvaljenog i popularnog romana „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka, kojeg također razvijaju za filmsku adaptaciju.

image
Promo

U produkciji ne postoji klasičan radni dan, već je svaki specifičan i ovisi o tome tko radi na kojem projektu. Nekad se cijeli dan svede na brainstorming i istraživanje, a nekada na operativnu organizaciju snimanja ili pak provođenje dana na setu. Ipak, u poduzetništvu rijetko što prolazi glatko i stoga nam otkriva s kojim su se nepredviđenim situacijama susretali u „Antitalentu“.

Sigurnost zaposlenika i poslovanja

Za osiguranje svog poslovanja su preko Croatia osiguranja uzeli poseban paket Poduzetnik PROtekt koji im pruža zaštitu kako određeni nepredviđeni događaji ili opasnosti ne bi doveli u pitanje poslovanje „Antitalenta“ i egzistenciju njihovih djelatnika. Uz to, Poduzetnik PROtekt pridonosi sigurnosti zaposlenika i povjerenju poslovnih partnera. Nakon ugovorenog osiguranja, Katarina kaže kako i kod ostalih svakodnevnih izazova uvijek moraju biti nekoliko koraka ispred.

- U poduzetništvu ni jedna situacija ne smije biti skroz nepredviđena i uvijek je potrebno planirati različite scenarije kako bi bili u stanju optimalno reagirati. To bi bio neki školski pristup. Imali smo razne situacije, od organizacijskih i financijskih izazova, do velikih projekata koji su se dogodili brzo pa smo se trebali brzo ekipirati. Filmska produkcija je zahtjevna iz puno razloga, a jedan je i njena multidisciplinarnost. To znači da moraš biti dovoljno stručan u puno područja odjednom i moraš biti u stanju okružiti se pravim profesionalcima u pravom trenutku. I to je ključ uspjeha i oni su ti koji te vuku naprijed, ta sinergija koja se stvara pravim suradnjama – pojašnjava te dodaje kako je pandemija dodatno ubrzala neke procese, prvenstveno razvoj svega što se događa „online“. Tako su se i oni djelomično usmjerili na produkciju sadržaja koji se plasira online i pojačali online promociju sadržaja koje proizvode za „offline“ – za kino i televiziju. Smatra kako bi se to dogodilo prije ili kasnije, ali je pandemija taj proces samo dodatno ubrzala.

Evolucija kulturne scene je neizbježna

- Kulturna scena se također prilagođava i mora se prilagođavati još i brže. Žao mi je što su kina i kazalište najviše pogođeni, taj dio konzumiranja umjetnosti će se najviše promijeniti nažalost i to je nešto što mi najviše nedostaje. Ali, promijenio se način predstavljanja i način doživljavanja kulture – to više nije u grupi i u zatvorenom prostoru. Mislim da će se da će se s novim generacijama promijeniti i pristup stvaranju pa time i konzumaciji, naprosto kao dio evolucijskog procesa. Nešto što se nama čini kao daleka budućnost, našoj djeci će biti potpuno normalno i smijat će se kada ćemo im pričati kako smo se gužvali u redu u predvorju Kina Europe da bismo kupili kartu i kasnije plesali na domjenku nakon premijere. Oni će to isto raditi, ali na neki drugi način. Kako će to točno izgledati, teško je reći – smatra Katarina te kaže kako onu kao produkcija za sada rade na tome da traže i razvijaju priče koje su aktualne ili misle da će biti aktualne u budućnosti.

- Priče koje otvaraju oči i educiraju nas tako da od nas stvaraju neke bolje ljude, neko bolje društvo. Još uvijek smatramo da je kino dvorana pravo mjesto za gledanje filma, to će biti teško zamijeniti s nečim drugim. Ali primarno se bavimo pričanjem priča, a one se mogu ispričati na razne načine u raznim medijima – te naglašava kako je primarno staviti fokus i na mentalno zdravlje.

image
Hobo_018/iStock

Ova ponosna majka dva sina priznaje kako i sama teško odvaja privatno i poslovno vrijeme jer je posao koji radi dio njenog privatnog života i obratno. Ipak, provođenje vremena s djecom je uvijek prioritet, a jedino na što zaista pazi je odlazak na odmor kada god osjeti da joj je potreban.

- I to mislim na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini. Odvajam si to neko vrijeme za sebe, za sport, druženje, šetnju sa psom. Radi se o minutama, naravno, ali važnim minutama – zaključila je Katarina, a za poslovne probleme ne mora brinuti zahvaljujući Croatia osiguranju i paketu osiguranja Poduzetnik PROtekt.

Što omogućava paket Poduzetnik PROtekt

Pružite dodatnu zaštitu svojem poslovanju i ugovorite fleksibilan paket osiguranja kreiran prema potrebama vašeg poslovanja. Osnovnom osiguranju imovine pridružite šest dodatnih osiguranja i zaštitite svoje poslovanje od rizika kojima ste najizloženiji:

- odgovornost – osigurava se javna i/ili profesionalna odgovornost poduzetnika (uz javnu je dodatno moguće ugovoriti i odgovornost prema svojim djelatnicima, odgovornost za neispravan proizvod i odgovornost za štete uslijed onečišćenja okoliša)

- roba u prijevozu – osigurava se roba u vlasništvu poduzetnika od gubitka i/ili oštećenja nastalog zbog osiguranih rizika tijekom prijevoza u domaćem i/ili međunarodnom prijevozu

- pravna zaštita – osiguravaju se troškovi pravne zaštite poduzetnika (npr. odvjetnički troškovi, troškovi vještaka, sudski troškovi)

- osiguranje kredita – osigurava se otplata iznosa postojećeg kredita u slučaju nemogućnosti otplate kredita uslijed smrti, trajne nesposobnosti za rad ključne osobe ili u slučaju privremene nesposobnosti za rad ključne osobe po izboru

- osiguranje mobitela – osigurava se lom ekrana mobitela

- nezgoda za djelatnike i/ili goste – individualno i/ili grupno osiguranje djelatnika uslijed nesretnog slučaja i bolesti, te grupno osiguranje gostiju uslijed nesretnog slučaja

Kome je namijenjen Poduzetnik PROtekt?

Proizvod Poduzetnik PROtekt je usmjeren prema malom i srednjem (SME) segmentu poslovnih subjekata

Mali poduzetnici imaju zaposleno manje od 50 radnika (godišnji prosjek) i ostvaruju godišnji poslovni prihod u iznosu protuvrijednosti do 10.000.000,00 eura.

Srednji poduzetnici zapošljavaju manje od 250 radnika i imaju godišnji promet koji ne prelazi 50 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:38