Moguće je

Melanie iz Štrigove opisala nam je kako unutar tjednog budžeta od 600 kuna priprema zdrave obroke za obitelj

Kod njih se na stolu, primjerice, može pronaći krem juha od šampinjona, pečeni krumpir, popečci od leće, zelena te grah salata

Melanie Kelanrić

 Željko Hajdinjak/Cropix

Među mnogim mitovima o osobama koje preferiraju biljnu prehranu najčešći je taj da su vegani i vegetarijanci anemični, a da je hrana koju pripremaju bezukusna, ograničena namirnicama i još, k tome, vrlo skupa.

Postoje još i neki mitovi o plant based prehrani, malo ekstremniji koji idu tako daleko pa kažu da vegani i vegetarijanci ne mogu ostvariti dobre rezultate u sportu pa do toga da čak uopće nemaju smisla za humor.

No, to su samo mitovi i ništa više.

Primjerice, svjetski nagrađivani komičar Russell Brand je vegan, a na plant based prehrani su i poznati vozač Formule 1 Lewis Hamilton, kao i Hannah Teter, osvajačica olimpijskog zlata u snowboardingu. Oni su samo jedni od mnogih svjetski poznatih lica koji aktivno uključuju biljne namirnice u svoju prehranu.

Prema tome, u startu možemo otpisati sve pretjerane stereotipe o biljnoj prehrani. Kako bi dokazali da je i tome tako, otišli smo put Štrigove gdje nas je dočekala Melanie Kelnarić (24). Ova svestrana mlada žena svakodnevno priprema zdrave i ukusne obroke na biljnoj bazi za svoju obitelj - supruga Mihaela (26) te kćeri Kiaru (4) i Hannu (1,5). Osim etičnosti, Melanie često ističe i zdravstvene benefite prehrane na biljnoj bazi o kojima priča i na svom Instagram kanalu gdje, također, govori i o čarima majčinstva te nudi savjete za pripremu kruha od kiselog tijesta.

Uz njenu pomoć odlučili smo raskrinkati pet najčešćih mitova o prehrani na biljnoj bazi. Pa, krenimo redom.

1. Mit: 'Hrana na biljnoj bazi nije ukusna'

Da bez mesa nema ni ručka česta je parola iza koje će čvrsto stati mnogi zagovaratelji mesne prehrane. Jedna cvjetača ili brokula ima fantastičan okus uz pravilnu pripremu te, po želji, kombiniranjem s različitim začinima ili umacima. Uostalom, nije ni meso samo po sebi ukusno već treba začine da bi se oplemenio njegov okus. Česti izbor vegana i vegetarijanaca, kao zamjena za meso, je tofu. Kako kaže Melanie, tofu je u pravilu bezličan, no uz prave sastojke itekako može iznenaditi okusne pupoljke.

- Važno je poigrati se s namirnicama. Kada se tofu marinira, začini soja sosom, senfom i dimljenom paprikom, već smo dobili ključni sastojak ukusnog ručka – ističe mlada Međimurka.

Isto vrijedi i za druge namirnice, kao što je mlijeko. Napitci od zobi, badema ili kokosa nude šarenije palete okusa nego obično kravlje mlijeko te se mogu odlično kombinirati u bilo koje doba dana. Odličan primjer su Boom Box kremasti napitci napravljeni bez dodanog šećera, umjetnih aroma i bojila te k tome organskog podrijetla. Idealni su u kavi ili za stvaranje slasnih kombinacija.

Naime, kada se kaše i granole pripremaju s pametnim Boom Box napitcima u zanimljivim kombinacijama zobi s lješnjakom, bademom i kokosom – ovakvi zdravi obroci postaju još veća delicija koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Recept za ručak - Veganski bolonjez

Sastojci:

1 luk

1 naribana mrkva

1 naribana tikvica

2 režnja češnjaka

Začini (sol, papar, crvena paprika, mediteranski začini, lovorov list)

1 mrvljeni tofu

Malo soja sosa, senfa i koncentrata rajčice

Pelati

Povrtni temeljac

Priprema:

Na sitno nasjeckajte luk i pržite 10-tak minuta na maslinovom ulju na laganoj vatri, zatim dodajte naribanu mrkvu, tikvicu i češnjak, dodatno dinstajte još 10 minuta, zatim dodajte začine, soja sos, senf, koncentrat rajčice i mrvljeni tofu. Kratko sve zajedno popržiti par minuta. Nakon toga dodati pelate i zaliti povrtnim temeljcem. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri sat vremena.

Uz ovaj bolonjez, Melanie kaže da najviše voli integralne špagete, malo svježeg peršina i veganski parmezan.

2. Mit: 'Hrana na biljnoj bazi je ograničavajuća i zato nije zdrava'

Iako se kod prehrane na biljnoj bazi određene namirnice ne konzumiraju to ne znači da nema velikog izbora, što se lako može vidjeti iz prosječnog ručka obitelji Kelnarić. Kod njih se na stolu, primjerice, može pronaći krem juha od šampinjona, pečeni krumpir, popečci od leće, zelena te grah salata. Iako je iz njihove prehrane izbačen samo spektar namirnica animalnog porijekla, obroci su poprilično raznoliki - naročito ako uzmemo u obzir svo dostupno voće, žitarice, mahunarke…

Teza da plant based hrana nije zdrava također ne drži vodu. Istraživanja su pokazala da su prehrane bazirane na bilju povezane s manjim rizikom od nastanka tumora, kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa. Razlog tomu je činjenica da procesuirana hrana i crveno meso mogu utjecati na povećanje upalnih procesa u našem organizmu što može biti vrlo opasno za zdravlje krvnih žila i srca. Upravo konzumiranje takve nezdrave hrane često je jedan od uzroka nastanka srčanih bolesti.

Također, plant based prehrana povoljno djeluje na snižavanje razine šećera u krvi i time smanjuje rizik od razvoja dijabetesa 2. Hranjenje pretežito biljem i zdravim namirnicama pomaže održavati zdravu razinu šećera u krvi, a pokazalo se da smanjuje i posljedice drugih stanja koje uzrokuju problemi sa šećerom.

image
Shutterstock

Odmah se možemo pozabaviti i mitom da prehrana na biljnoj bazi ne sadrži dovoljno proteina i masti koje inače dobivamo konzumacijom mesa. Melanie nas je uputila na amarant, bezglutensku žitaricu koja sadrži sve potrebne aminokiseline za organizam te ima idealan odnos masti, ugljikohidrata i proteina, a bogata je i kalcijem te željezom.

- Mahunarke i orašidi također pokrivaju sve što je tijelu potrebno za normalni rad. Recimo, lisnato zeleno povrće, slanutak i tofu sadrže visoki udio željeza, a poneke namirnice sadrže više proteina nego samo meso – navodi Melanie.

Odlična namirnica je i zob koja sadrži vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse te zato predstavlja vrhunski obrok u bilo koje doba dana. Oni koji uključuju zob u svoju prehranu, sudeći po istraživanjima, također imaju smanjen rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Uz to, zob je vrlo ukusna i praktična u što će se uvjeriti svatko tko proba neke od Boom Box proizvoda, kao što su granole ili kaše.

3. Mit: 'Plant based prehrana je jako skupa'

Kelnarići kao četveročlana obitelj, primjerice, tjedno troše oko 600 kuna na hranu, što uključuje sezonsko povrće i voće s tržnice te ostale namirnice iz trgovine. Pritom ne kupuju gotove humuse već ih sami rade od slanutka, patlidžana ili indijskih oraščića, odnosno ne konzumiraju previše gotovih prerađenih proizvoda. S obzirom na sveopći rast cijena, možemo zaključiti kako Kelnarići troše jednako kao i svaka druga obitelj u Hrvatskoj. U budućnosti, štoviše, trošit će i manje jer planiraju uzgajati vlastito povrće.

- Teško je za povjerovati, no na našem katu su još dvije obitelji koje su također na biljnoj prehrani pa smo planirali uskoro zajedno posaditi vlastiti vrt pored zgrade – kaže Melanie.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

4. Mit: 'Osobe na biljnoj prehrani su blijede i anemične'

Kao što smo već naveli, brojne namirnice iz plant based prehrane nude dovoljnu količinu proteina i vitamina potrebnih organizmu. Melanie je također o tome razmišljala kada je prolazila dvije trudnoće. Naime, anemija je česti problem s kojim se susreću mnoge žene dok su u drugom stanju, no ona kaže kako nikada nije imala problema sa željezom.

- Brojne namirnice, kao što su mrkva ili marelica, sadrže beta kartone i daju boju koži, dok su cikla, blitva, kelj i zob odlični izvor željeza – pojašnjava Melanie.

Primjerice, kaše i granole od zobi za koju je poznato da je izvrstan izvor željeza, oplemenjene bobičastim voćem izvrsnim protiv anemije, poput Boom Box zobene kaše sa šumskim voćem i bademom, savršeno su rješenje za doručak i međuobroke.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

5. Mit: 'Hrana na isključivo biljnoj bazi nije lako dostupna'

Štrigova je općina s 2374 stanovnika. No, čak i u tako maloj sredini, Kelnarići uspiju pronaći sve što im treba za zdravu i ukusnu prehranu. Kako kaže Melanie, skoro svaki veći dućan ima bogatu vegansku ponudu, dok svi manji dućani imaju na policama povrće, voće, žitarice, a neki i „biljno mlijeko“.

- Svatko može kupiti grah iz konzerve ili povrće i to je već dovoljan sastojak za ukusan plant based ručak – kaže Melanie.

U gotovo svim većim supermarketima mogu se pronaći i Boom Box proizvodi koji su odlično rješenje za obroke u svakoj prehrani, bila ona isključivo ili djelomično na biljnoj bazi. Naročito su praktični kao zdrav međuobrok i ukusan desert, ali bez dodanog šećera, umjetnih aroma i bojila. Stoga, ako želite probati kako je to živjeti bez ili s manje mesa, zdravije se hraniti, a u pametno slatko konzumirati bez osjećaja grižnje savjesti - samo krenite i uživajte!

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Melanien recept za pripremu kiselog kruha:

Kruh od kiselog tijesta Melanie priprema već dvije godine. U to vrijeme bila je u potrazi za nekom boljom, zdravijom verzijom kruha koju može doma peći za svoju obitelj uz najosnovnije sastojke. Samostalno je učila i kroz taj proces se totalno zaljubila u taj poseban kruh koji je danas dio njihove svakodnevice. Prije nekih mjesec i pol započela je tu ljubav prema kruhu širiti dalje, u obliku radionica koji organizira kako bi druge žene naučile na koji način se izrađuje kiseli kruh, a svoje savjete dijeli i na svom Instagram kanalu.

Sastojci:

500 g brašna

120 g prirodnog kvasca

340 g vode sobne temperature

10-12 g soli

Priprema:

Prvo pomiješate brašno, vodu i kvasac. Nakon toga dodajte sol i dobro izmijesite tijesto, pustite ga 30 minuta u pokrivenoj zdjeli. Tada razvučete tijesto i preklopite kao pismo i ponovo stavite na 30 minuta u pokrivenu zdjelu. Preklapanje ponavljate svakih 15-20 minuta, najmanje četiri puta.

Nakon zadnjeg preklapanja tijesto prebacite na radnu plohu, razvucite ga i složite kao pismo te ga oblikujete košaru koju ste prethodno lagano pobrašnili. Tako oblikovano tijesto stavite u košaru, a potom košaru s tijestom ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.

Nakon pola sata stavljate tijesto u hladnjak na minimalno 8 sati hladne fermentacije.

Prije pečenja stavite u hladnu pećnicu zdjelu od kovanog željeza s poklopcem i uključite na 250 stupnjeva. Kad se zdjela zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje. Zarežite žiletom i stavite ga u zagrijanu zdjelu. Poklopljeno pecite 20 min na 250 stupnjeva, a potom 20 min bez poklopca na 230 stupnjeva.

Kad kruh bude pečen, stavite ga na rešetku da se ohladi barem 30 minuta i uživajte.

image

Melaninen kiseli kruh

Privatna arhiva

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Atlantic Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:14