Novitet na sceni

Jedna vrsta piva zaludjela Hrvate: Odlično paše uz mesna jela, a priča o nastanku prilično je luda

Trend piva iz malih pivovara ne staje, a i Zagreb je nedavno dobio novi adut ove atraktivne scene
 Shutterstock

Nakon vode i čaja, pivo je najpopularnije piće u svijetu, a u prošloj godini se dogodio porast u proizvodnji od 1,3 posto, što znači da je na globalnoj razini proizvedeno 1,89 milijardi hektolitara. Tržište zanatskog piva dosegnulo je nevjerojatnih 117,1 milijardu dolara u 2022., gotovo pet puta više od proračuna Republike Hrvatske. Industrija piva iz godine u godinu raste, čemu na zanimljiv način svjedoči i podatak da svaki stanovnik Amerike ima pivovaru u krugu od 15 kilometara od mjesta na kojem živi. Zasluge za to dobrim dijelom idu pojavi koja je u posljednjem desetljeću promijenila način na koji gledamo ovo piće – a to su zanatska piva.

To su piva s pričom koja se obično proizvode prema pomno osmišljenim receptima te s prirodnim sastojcima. Manja proizvodnja omogućava eksperimentiranje s različitim stilovima te korištenje različitih vrsta hmelja, slada, kvasaca i drugih dodataka kako bi stvorili jedinstvene okuse.

Upravo zbog toga što nijedno zanatsko pivo nije isto, treba poznavati osnovne vrste i varijacije toga pojma. Istražili smo koji su najpopularniji tipovi piva na ovoj sceni.

Pale Ale

Pale Ale je stil piva koji se u povijesti razvio na dva fronta – u Americi 80-ih godina prošloga stoljeća te u Velikoj Britaniji čak 300 godina prije. U oba je slučaja on bio prva značajna alternativa najpopularnijim lokalnim klasicima – u Americi lagerima, a u Britaniji tamnim stoutima.

Pale Ale odlikuje svijetlom bojom i umjerenom do izraženom aromom hmelja. Ovo pivo obično ima uravnotežen okus između slada i hmelja, što rezultira voćnim notama i umjerenom gorčinom. Pale Ale je često popularan među pivopijama koji vole uravnoteženije pivo, gdje hmelj pruža arome, ali ne dominira prekomjerno gorčinom kao što je slučaj s nekim jačim stilovima poput IPA-e.

Ovo pivo je fleksibilno i može varirati u intenzitetu okusa, ali je obično pitko i pristupačno širem spektru pivskih ljubitelja zbog svoje uravnoteženosti i svijetle boje.

image
Shutterstock

IPA

Riječ ‘IPA‘ je akronim za ‘India Pale Ale‘, no zanimljivo je da ovaj stil nije nastao u Indiji, već u Velikoj Britaniji. U vrijeme kad je Indija bila engleska kolonija, Britanci su iz Londona svojim vojnicima i građanima slali pivo, no ono bi u Indiju obično došlo pokvareno. Zbog toga su mu dodali ekstra količinu hmelja, što je pomoglo da pivo preživi put, i upravo tako je nastala IPA.

IPA je, dakle, pivo koje definira upravo više hmelja - što rezultira jačom gorčinom - kao i nadopunjavanje arome voćnim i cvjetnim notama.

Najnovija zvijezda među IPA pivima je GRIF IPA, koju karakteriziraju note tropskog voća i citrusa, a lako ju je prepoznati po zlatnožutoj boji. Ovo pivo ima 50 IBU gorčine i šest posto alkohola, a donosi i inovaciju na etiketi – na njoj se prvi puta pojavljuje lončarica. GRIF je već imao nekoliko podvrsta stila IPA, ali ovo je prva klasična inačica koja će biti dostupna tijekom cijele godine u staklenim bocama i limenkama od pola litre.

image

Novi GRIF

GRIF

Iz GRIF-a objašnjavaju kako je IPA specifično pivo čija proizvodnja uz regularne procese uključuje i proces suhog hmeljenja. Radi se o metodi aromatiziranja piva dodatnom količinom hmelja, koji se dodaje tako da hmeljna ulja nisu izložena visokim temperaturama, čime se postiže dodatna aroma. Unapređenje procesa moguće je korištenjem Hopguna, uređaja za suho hmeljenje koji na prvu izgleda kao malena raketa. Kroz njegovu upotrebu smanjuje se utjecaj kisika na finalni proizvod, ubrzava se vrijeme proizvodnje piva te se dodatno ističu hmeljne arome.

image

Proizvodnja GRIF piva

GRIF

Majstor pivar GRIF mikropivovare Mirko Banić Ištuk ističe kako ovo pivo odlično ide s mesnim jelima i gulašima, no njegova osobna favorit kombinacija su nova IPA i ukusan burger. On nikako nije jedini po tom pitanju i upravo je zato u Pivani osmišljen recept za novi burger koji izvrsno paše uz GRIF IPA -u. Zove se Ilica 222 i sadrži mekanu puretinu u domaćem brioš pecivu, hrskave pržene kolutiće luka i aromatičnu emulziju od bosiljka, a sastojcima savršeno odgovara citrusnim i tropskim notama novog piva.

image

Burger Ilica 222 i GRIF

GRIF

Stout

Za razliku od prve dvije vrste, stout je pivski stil koji je poznat po svojoj tamnoj boji, punijem tijelu i karakterističnim aromama poput čokolade, kave i prženog slada. Ovo je pivo vrlo guste teksture i intenzivnih okusa.

Stout ima kremastu, gotovo baršunastu teksturu. Ovaj stil piva popularan je među ljubiteljima piva koji vole punije okuse, tamniju boju i kompleksne arome, posebno one koje podsjećaju na čokoladu, kavu ili karamelu.

Naziv stout se pojavio pri kraju 17. stoljeća, a riječ je korištena za opis jakog ili teškog piva. Termin je postao uobičajen za opisivanje porter piva s bogatijim tijelom i višim udjelom alkohola.

image
Shutterstock

Sour

Za sour se može reći da je dijametralno suprotan stoutu. Ako je stout darker, souru je najdraža glazba funk. Ovaj stil piva odlikuje kiseli okus koji se dobiva u različitim procesima fermentacije, uključujući fermentaciju divljih kvasaca ili bakterija poput laktobacila ili Pediococcusa. Upravo zbog ovih mikroorganizama su prva piva, koja su se proizvodila 4000 godina prije Krista, uvijek bio souer.

Kisela piva su osvježavajuća i mogu imati širok spektar aroma, uključujući voćne note poput trešanja, šljiva ili citrusa. Njihova kiselost može biti blaga ili izraženija, ovisno o varijanti i proizvođaču, a često su popularna među ljubiteljima piva zbog svoje jedinstvenosti i osvježavajućeg profila okusa.

Proizvodnja soura može trajati prilično dugo – od šest mjeseci pa do čak tri godine – kako bi se odvili svi potrebni procesi, dok se ostali stilovi piva mogu proizvesti za manje vremena.

image

Cold Refreshing Sour Beer Flight with Cocktail Nuts

Shutterstock

...ali to nije sve

Postoji još cijeli niz stilova i podstilova zanatskih piva te njihovih bezbroj kombinacija. Pivska industrija postaje sve kreativnija, čemu svjedoče ludi primjeri iz svijeta koji pokazuju da je u ovoj branši granica samo mašta.

Stolica za pisanje Roalda Dahla jedno je od neobičnijih mjesta gdje su pivari dobili uzorak kvasca koji se koristio za proizvodnju. Ove se ideje sjetila britanska pivovara 40FT, koja je isproducirala kvasac s autorove stolice kako bi napravila svoj Odious Ale. Stolica je bila posebno izrađena kako bi pomogla Dahlu da piše nakon što je pretrpio ozljedu leđa tijekom Drugog svjetskog rata.

Danci su, pak, napravili prvo svjetsko pivo od urina u svijetu, a dali su mu kreativno ime Pisner. Posjetitelji tamošnjeg festivala Rosklide su bili ‘autori‘ ovog napitka i to na način da je urin korišten kao gnojivo za ječam koji se koristio za pivo. Ovaj je projekt nastao u suradnji s danskom Vladom, a za njega je iskovan termin ‘beercycling‘.

Američka pivovara Dogfish Head je pak napravila pravo galaktičko pivo. Njihov Celest-jewel-ale je u sebi imao dijelove meteorita. Pivari su uzeli lunarni meteorit, usitnili ga i držali neko vrijeme u pivu kao čaj. Još zanimljivije? U pivovari je pivo posluženo u držačima napravljenim od tkanine odijela astronauta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Grifa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:43