Hit u uređenju

Jedna boja profila prozora dominira ove sezone, viđamo je na novogradnjama, a odaje dojam sigurnosti!

Arhitekt Ivan Mladina ističe da tajna pravilnog projektiranja objekata leži u tome da ostakljeni dio prozora u glavnim prostorijama mora biti barem 1/8 tlocrtne površine

Ustupljena fotografija

 VEKA AG

Stara izreka kaže da oči pružaju pogled u ljudsku dušu. Prema toj analogiji prozori pružaju pogled u „dušu“ kuće. Upravo su zbog toga njihovo pozicioniranje, dimenzioniranje te karakteristike poput boje i oblika postali neizbježni za arhitektiranje kuće. Najprije su bili drveni, zatim bijeli, a danas su raznih boja, od sive i crne pa sve do žute i crvene. Unatoč tome što su dostupne svima, postoje nepisana pravila o tome tko će izabrati kakvu boju prozora.

Čovjek se razvio kao biće koje je pretežno aktivno danju, a statistika kaže da provodi oko 90 posto života u unutarnjem prostoru. Na prvu nam to zvuči nemoguće, ali ako uzmemo u obzir vrijeme koje provedemo u svome domu, na poslu, fakultetu, u školi, restoranima ili kafićima, onda će nam ta brojka itekako imati smisla.

Sunčeva svjetlost neophodna je za funkcioniranje naših tijela, bilo da je riječ o fizičkim ili psihološkim procesima. Nedostatak iste može izazvati opasne posljedice za naše zdravlje jer tijelo zapravo koristi svjetlost kao nutrijent za metaboličke procese. Određeni dio populacije čak pati i od različitih vrsta bolesti povezanih sa psihološkim stanjem upravo zbog nedostatka prirodne svjetlosti. U tom smislu, kvalitetno prirodno osvjetljenje u prostoru je zapravo nenadomjestivo bilo kakvom umjetnom rasvjetom.

Tajne projektiranja

A kako drukčije unijeti prirodno svjetlo u domove i poslovne prostore, ako ne prozorima?

Glavni arhitekt i kreativni direktor Desktop Arta Ivan Mladina otkrio nam je da tajna pravilnog projektiranja objekata leži u tome da ostakljeni dio prozora u glavnim prostorijama mora biti barem 1/8 tlocrtne površine. Jednom kad je, dodaje Mladina, ispunjen ovaj uvjet, možete se baciti na posao i izabrati idealne prozore.

- U moderno oblikovanim objektima češće ćemo naići na široke klizne stijene nego u klasično oblikovanim objektima. To proizlazi i iz same tehnologije gradnje, klasično oblikovani objekti su u pravilu bili zidani, dok su moderni objekti od armiranog betona ili čelika. Moderna gradnja je zbog toga strukturalno puno žilavija i s lakoćom omogućuje veće raspone otvora. Pri razmišljanju o estetici objekta i njegovom odnosu prema prozorima, vrijedi pravilo – što veće, to skuplje – govori Mladina.

image

Arhitekt Ivan Mladina

Vanesa Pandžić/Cropix

Današnji sigurnosni standard nalaže da donji rub prozora na višim etažama bude na 100 cm od poda, nasuprot nekadašnjih 90 cm ili čak i niže. Zahvaljujući velikanima rane moderne arhitekture, kazao je Mladina, već stotinjak godina postoji pojam „trakastog prozora“, odnosno prozora koji se proteže cijelom širinom prostorije.

Gdje smjestiti prozor?

- U „uobičajenim“ kućama, prozor će biti smješten otprilike po sredini zida prostorije, time se oslobađaju kutovi prostorije za namještaj. Dakako, ovo nije sveto pismo i u nekim situacijama će prozor biti smješten u samom kutu prostorije, ili će čak čitav kut biti ostakljen. Bezbroj je mogućnosti, ali u pravilu smještaj prozora će biti značajno povezan s tlocrtnom i funkcijskom dispozicijom – objašnjava Mladina.

Čar prozora je u tome što mogu biti gotovo bilo kakvog oblika i boje, a vješt projektant će ga neovisno o tome, znati uklopiti u izgled kuće.

image

Ustupljena fotografija

Robert Herhold

- Kuće na čiji izgled nećemo nikada zaboraviti imaju jednu zajedničku crtu – prožimanje vanjskog i unutarnjeg prostora. Upravo je moderna arhitektura usavršila taj kontakt unutarnjeg i vanjskog, od radova Mies van der Rohea, preko Philipa Johnsona i njegove „staklene kuće“, od japanskih brutalista do profinjenih detalja Carla Scarpe pa sve do današnjeg promišljanja Campa Baeze – nabraja Mladina samo neka imena među poznatim arhitektima koji su pokazali koliku moć u projektiranju imaju prozori.

image

Ustupljena fotografija

VEKA AG

U pravilu će u tradicionalnije oblikovanim kućama biti češća uporaba bijelih okvira prozora. Međutim, i taj je trend tek nedavno stigao kod nas jer su u prošlosti tradicionalne kuće imale drvene lakirane prozore.

- Modernije oblikovane kuće će vjerojatnije koristiti vokabular tamnih okvira prozora, primjerice Carlos Ferrater i njegova Kuća za fotografa. Premda ni ovo nije pravilo, prisjetimo se Richarda Meiera koji je čitavu karijeru napravio projektirajući dekonstruktivističke, potpuno bijele kuće s bijelim okvirima prozora – govori Mladina.

image

Ustupljena fotografija

VEKA AG

Boja okvira prozora nema nikakvog utjecaja na ulazak svjetlosti u prostoriju. Općenito, praksa pokazuje da ona nema ni toliko značajan utjecaj na uređenje interijera, ali da svakako pruža određeni efekt koji utječe na cjelokupni vanjski izgled objekta.

Smeđa je topla, a plava hladna

No, pri odabiru idealnih boja za vaš dom prisjetite se i njihova značenja.

Smeđa se boja povezuje s tradicijom i toplinom te se često koristi u seoskim područjima, a kada vidimo kuću s drvenim prozorima ne možemo ostati ravnodušni jer nas oni podsjećaju na djetinjstvo. Zelena pruža osjećaj mira, harmonije i ravnoteže te unosi dašak svježine u svaki objekt. S druge strane, crvena i žuta boja na profilima prozora poprilično su upečatljive i privlače pažnju, a djeluju snažno. Unatoč tome što je mnogi smatraju hladnom, plava je izrazito popularna boja, a odaje dojam sigurnosti i povjerenja. Siva i crna svojom jednostavnošću pružaju minimalistički i moderni izgled.

image

Ustupljena fotografija

VEKA AG

Odabir boje je, dakako, stvar osobne preferencije, ali i želje da se izađe iz komfor zone i isprobaju nove stvari. U tome će vam ovoga puta, osim pokojeg stručnjaka od zanata, pomoći i tvrtka Veka.

Veka nudi široki spektar boja profila prozora, od boje zlatnog hrasta, preko cink žute i smaragdno zelene pa sve do kobalt plave i platinaste. Kako bi vam u potpunosti olakšali odabir, besplatne uzorke boja možete naručiti slanjem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image

Ustupljena fotografija

Jan Schönepauck

Osim specifičnih boja, ovi profili podrazumijevaju visoki standard toplinske izolacije, kako za novogradnju, tako i za renovirane objekte. Optimalni rezultati postižu se upotrebom posebnog termo stakla i vrhunskih Veka PVC profila. Zaštita od buke podiže kvalitetu i razinu udobnosti stanovanja, a materijal se lako održava, otporan je na vremenske nepogode i osigurava atraktivan izgled prozoru. Također, metalna ojačanja garantiraju visoku razinu sigurnosti.

Za kraj, arhitekt zaključuje kako ne postoji sigurna kombinacija boja, već je važan širi kontekst kuće, njena fasada, ali i orijentacija.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Veka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:25