Pripazite na simptome

Hrvatskoj kronično nedostaje stručnjaka za bolesti srca koje sve češće pogađaju i najmlađe

Razlozi zbog kojih se rade pregledi radi bolesti srca kod djeteta su osjećaj lupanja ili preskakanja srca, nepravilnog srčanog rada, zamaranje kod tjelesne aktivnosti, bol u prsima u mirovanju i kod tjelesnog napora, povišen krvni tlak te srčana bolest u obitelji
 Shutterstock

Dobro je poznato da od kardiovaskularnih bolesti obolijevaju osobe u odrasloj i starijoj dobi, no, iako se o tomu toliko ne govori, od srčanih bolesti obolijevaju i djeca. Prema istraživanjima, otprilike jedno dijete na svakih 100 rođenih boluje od urođene srčane mane, ali ta se bolest ponekad ne otkrije odmah pri rođenju nego tek u starijoj dobi djeteta.

Problem s dobivanjem na težini, poteškoće s hranjenjem, modra boja usana, jezika ili ležišta noktiju, ubrzano ili otežano disanje samo su neki od simptoma koji se ne smiju zanemariti jer mogu upućivati na srčane bolesti. Zadnjih nekoliko godina stopa umiranja mladih od srčanih bolesti pada, a neki od razloga ovog pozitivnog trenda mogu biti i preventivni pregledi djece koji se sve češće preporučuju, objasnila nam je specijalista pedijatrije i pedijatrijskije kardiologije Petra Detoni iz poliklinike Medikol.

- Kardiološki pregledi djece rade se na indikaciju - ako za to postoji razlog, odnosno simptomi ili znakovi koji mogu upućivati na srčanu bolest. U slučaju da se ista dijagnosticira, daljnje kontrole i način praćenja te samo liječenje određuje pedijatrijski kardiolog – govori liječnica.

Pedijatrijski kardiolozi su stručnjaci za dijagnosticiranje i liječenje srčanih problema u djece, surađuju s pedijatrijskim kardiokirurzima kako bi uspostavili najbolje terapije i strategije za djecu. Međutim, upravo ovih specijalista u Hrvatskoj nedostaje.

image

Petra Detoni, specijalista pedijatrije i pedijatrijskije kardiologije

Vjeran Petrović/Ustupljena fotografija

Najčešći razlog upućivanja djece na pregled kardiologu je šum na srcu. No, osim njega tu je i osjećaj lupanja ili preskakanja srca, nepravilnog srčanog rada, gubitak svijesti, zamaranje kod tjelesne aktivnosti, bol u prsima u mirovanju i kod tjelesnog napora, povišen krvni tlak ili srčana bolest u obitelji. Također, u manje djece čest razlog je i nenapredovanje na tjelesnoj težini u dojenačkoj dobi.

- Ne postoji najpovoljnija dob za pregled. On se obavlja kad postoji potreba, neovisno o dobi. Konkretno, opći pedijatar prvi put pregleda dijete već nakon mjesec dana starosti, te određuje tempo i kontinuitet redovitih kontrola kako dijete raste, a pojavu simptoma ne smijemo zanemarivati, već savjetujemo da se odgovor potraži kod pedijatra kardiologa – tvrdi liječnica Detoni.

Ako se pregled vrši kod vrlo male djece, od mjesec dana nadalje, isti počinje razgovorom s roditeljima. Na tom razgovoru liječnik dobiva saznanja o obiteljskoj anamnezi, ritmu hranjenja, spavanja i ostalim specifičnostima djeteta.

image
Ustupljena fotografija

Posjet pedijatru zna biti stresan, objašnjava liječnica, a roditelji se često pogube u moru informacija, stoga im se savjetuje da prije pripreme pitanja koja bi htjeli postaviti pedijatru tijekom pregleda. Najčešća pitanja se dotiču alergija, bronhitisa, proljeva, povraćanja, dermatitisa, poteškoće s dohranom dojenčeta te učestalih urinarnih infekcije, objasnila je liječnica.

Djeca sportaši

Pedijatar kardiolog ima važnu ulogu i neophodan je i u djece koja se aktivno bave sportom, tako da se kardiološka obrada može obaviti i u sklopu preventivnih pregleda sportaša. Također, postoje stanja i bolesti koje se pokažu tek tijekom vježbanja. U mirovanju mogu ostati skrivene te je i to jedan važan razlog za preventivne preglede u sportu, tvrde iz poliklinike Medikol.

- Preventivnim sportskim pregledima možemo otkriti prirođene srčane bolesti, a njihovim ranim otkrivanjem, dijagnosticiranjem i adekvatnim liječenjem, uz promjenu stila života, sprječavaju se možebitne pogubne posljedice - navodi Petra Detoni.

image
Shutterstock

Ponekad dijete ima srčanu bolest bez da ima ikakvih simptoma sa strane kardiovaskularnog sustava. Liječnica savjetuje da ako u obitelji, posebice užoj, postoje dijagnosticirane srčane bolesti, dijete valja svakako uputiti na kardiološku obradu.

U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Čakovcu može se obaviti cjelovita kardiološka obrada djece, od pregleda specijalista pedijatrijske kardiologije, EKG-a, UZV-a srca, ergometrije i holter EKG-a. Uz mogućnost vađenja krvi u medicinsko-biokemijskom laboratoriju, "zaokružuje" se medicinska usluga, bez čekanja i obilaženja više lokacija te se isti dan dobije liječnikovo mišljenje za daljnje postupanje.

- U Medikolu imamo vrhunske uređaje i iskusne liječnike, a naše stručno i strpljivo osoblje vašem će djetetu olakšati pregled i pretrage. Sve pretrage koje radimo nisu bolne, no manja djeca mogu biti uznemirena i bojati se pregleda. Tada pokušavamo skrenuti pažnju djeteta s pretrage i usmjeriti pažnju na nešto drugo, ovisno o dobi djeteta. Najčešće su to različite vrste igara, gledanje crtića ili razgovor – zaključuje i ohrabruje liječnica iz Poliklinike Medikol.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Medikol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:24