OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Evo koja je štednja najisplativija za zaposlenike i poslodavce

Razgovarajte s Gospodinom Finom na Viberu i saznajte odmah kako dobiti do 750 kuna državnih poticaja na dobrovoljnu mirovinsku štednju!
Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i Infobipom
 UMFO

Uz prosječnu neto plaću od 7038 kuna u veljači ove godine, dio zaposlenih prosječno je dobio i 633 kune neoporezivih primitaka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Riječ je o prosječnom iznosu neoporezivih naknada zaposlenih koji su takav primitak dobili, a među njima su neoporezive naknade kao što su nagrade za radne rezultate, troškovi prehrane, vrtića ili jubilarne nagrade. Među neoporezivim naknadama koje svojim zaposlenicima mogu isplatiti poslodavci su i uplate u dobrovoljni mirovinski fond.

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu fleksibilan model nagrađivanja zaposlenika od kojih koristi imaju i zaposleni i poslodavci.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO FLEKSIBILNO NAGRADITI ZAPOSLENIKE

Poslodavci po jednom zaposleniku mogu neoporezivo uplatiti dobrovoljnu mirovinsku štednju do 500 kuna mjesečno ili do 6000 kuna godišnje. Cijeli iznos koji uplate porezno je priznati rashod koji će im umanjiti osnovicu poreza na dobit. Poslodavci pritom mogu fleksibilno odrediti iznose koje svojim zaposlenicima žele uplatiti u treći stup, kao i dinamiku uplata, koje mogu biti u rasponu od mjesečnih do godišnjih.

Važno je znati da će zaposleni kojima poslodavci uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju na osobni račun u trećem stupu dobiti iznos koji je uplatio poslodavac. Uz to, dobrovoljna mirovinska štednja uvijek je u vlasništvu zaposlenika, čak i ako poslodavac prekine s uplatama ili zaposleni promijeni posao. Na ukupne uplate u dobrovoljni mirovinski fond zaposlenik ostvaruje još i prinose fonda. Zaposlenik kojem poslodavac u treći stup uplaćuje 500 kuna mjesečno ili 6000 kuna godišnje, nakon pet će godina, uz prinose od 3 posto, na računu imati 36.213* kuna. To znači da je uz uplate poslodavca dodatno ostvario zaradu od 6123 kune na državnim poticajima i prinosima fonda.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz pomoć kojih ćete dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(*Izračun je informativan i nije jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!

1. Dobrovoljna mirovinska štednja jedan je od najisplativijih modela nagrađivanja za poslodavce i zaposlenike.

2. Poslodavci mogu neoporezivo uplatiti do 500 kuna mjesečno ili 6000 kuna godišnje po zaposleniku.

3. Dobrovoljna mirovinska štednja uvijek je vlasništvo zaposlenika.

U mirovinu pet godina ranije

Jeste li znali da ako odlučite izdvajati 5 posto svoje plaće u treći mirovinski stup tijekom radnog vijeka, sa 65 godina ostvarit ćete 60 posto mirovine u odnosu na svoju plaću. To je pet godina ranije u usporedbi s nekim tko nije investirao u dobrovoljnu mirovinsku štednju.

Napravite dobar plan za svoju mirovinu

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

image
Razgovaraj s Gospodinom Finom
UMFO

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:53