Prilika za uštede

Dvije godine bez poskupljenja struje? Vodeći čovjek HOK-a objasnio kako je moguće ostvariti taj pothvat

U startu je odmah istaknuo kako 2022. nije bila laka za gospodarstvenike, pogotovo kada se stavi u isti red s rekordnom 2019. godinom

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

 Tomislav Krišto/Cropix

Obrtnici i poduzetnici će se 2022. prisjećati s gorko-slatkim okusom u ustima. Godina je to u kojoj smo zabilježili rekordnu inflaciju, dobavljačke probleme zbog rata u Ukrajini, kao i ogromni rast cijena energenata. No, s druge strane, gospodarstvo se napokon počelo oporavljati od pandemije i brojni turistički objekti su ostvarili bolje rezultate nego rekordne 2019. Tijekom ove neizvjesne godine došlo je također do promjene u vodstvu unutar Hrvatske obrtničke komore (HOK), najveće strukovne obrtničke organizacije u zemlji. Na čelno mjesto izabran je Dalibor Kratohvil, dosadašnji potpredsjednik HOK-a u dva mandata. Stoga smo se s njim osvrnuli na tekuću te okrenuli prema narednoj godini gdje će u fokusu svakako biti proširenje njihova krovnog programa HOK Obrtnik plus.

U startu je odmah istaknuo kako 2022. nije bila laka za gospodarstvenike, pogotovo kada se stavi u isti red s rekordnom 2019. Pandemija COVID-19, inflacija, rat u Ukrajini, kao i poskupljenje energenata samo su neki od faktora koji su utjecali na poslovanje obrtnika i poduzetnika u posljednje tri godine.

- Taman kada se riješimo jedne krize, dočeka nas druga. No, mi obrtnici znamo dobro plivati u ovakvim vremenima – govori Kratohvil.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kao veliku pomoć u proteklom razdoblju navodi Vladine pakete pomoći gospodarstvenicima, kao i nedavnu mjeru da se zamrznu cijene struje i ukapljenog plina. Do potonjeg je došlo upravo na zahtjev HOK-a, a Kratohvil ističe da će u ime Komore tražiti od Vlade da se mjera ograničene cijene električne energije produži sve do kraja iduće godine umjesto da završi s prvim danom travnja 2023.

UŠTEDITE KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Značajne uštede

Ujedno, kada sumira kompletnu situaciju na tržištu vidi koliki potencijal ima projekt HOK Obrtnik plus. U sklopu njega, obrtnici imaju mogućnost zaštititi svoje poslovanje od cjenovnih udara koristeći pogodnosti koje nude partneri projekta. Povoljnije cijene za struju s ugovornom garancijom dvije godine, povoljnije cijene na gorivo, industrijske proizvode, zaštitnu opremu, repromaterijal, digitalizaciju poslovanja te različite medicinske usluge, samo su dio pogodnosti. I to sve bez dodatnih troškova osim plaćanja HOK članarine, s time da je to opcija koju mogu koristiti obavezni te dobrovoljni članovi.

Naime, znatan je dio obrtnika, na poziv Hrvatske obrtničke komore, već nakon prvih najava o poskupljenju struje u studenom 2021. godine, potpisao Sporazum o suradnji s HEP Opskrbom. Na taj su način zaštitili svoje poslovanje od cjenovnog udara i to na dulje razdoblje jer ugovor s HEP Opskrbom u okviru projekta HOK Obrtnik plus omogućava zajamčene dvije godine nepromijenjenih cijena, bez obzira na tržišna kretanja. Jedini uvjet za prijavu u projekt jest plaćanje članarine HOK-a.

Uštede koje se na taj način mogu ostvariti su značajne, ističe Kratohvil. Na primjeru obrtnika manjeg ugostiteljsko-trgovačkog obrta one mogu biti od 800 do 1000 kuna mjesečno u obliku ušteda na različitim poljima, od struje i goriva do nabave repromaterijala.

UŠTEDITE KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Da se radi o perspektivnom projektu pokazuju i brojke. Primjerice, do kraja ožujka 2022., 417 HOK članova potpisalo je ugovor s HEP Opskrbom. Sa zadnjim danom rujna se ta brojka popela na 1688, a uz to treba dodati da pogodnosti povoljnijih cijena na gorivo koristi gotovo 2500 njihovih članova.

HOK Obrtnik plus

Članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori zatražio je i značajan broj drugih poduzetnika koji nisu obrtnici, danas ih je 700. Gotovo svi oni koriste jednu ili više pogodnosti iz programa HOK Obrtnik plus koje su i bile glavni poticaj za ulazak u dobrovoljno članstvo Komore. Samo u 2022., 300 poduzetnika, odnosno društava s ograničenom odgovornošću postalo je dobrovoljnim članom HOK-a.

- Trenutno projekt funkcionira na način da su pogodnosti koje nude partneri u projektu HOK Obrtnik plus dostupne svim članovima s uredno podmirenim komorskim doprinosom te se ostvaruju izravnim kontaktiranjem željenog partnera. Lista partnera s opisom pogodnosti i kontaktima partnera dostupna je na webu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnik se treba obratiti željenom partneru uz napomenu da želi ostvariti pogodnost u okviru programa HOK Obrtnik plus. Partneri imaju pravo zatražiti OIB obrtnika radi provjere ostvaruje li pravo na popust, odnosno, podmiruje li komorski doprinos. U tu svrhu, implementirano je i javno sučelje u koje partner upisuje OIB te dobiva informaciju ostvaruje li član pravo na pogodnost – objašnjava Kratohvil te dodaje da planiraju uvesti HOK Obrtnik plus aplikaciju koja će im omogućiti lakše praćenje svih korisnika pogodnosti HOK Obrtnik plus programa.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Strateški partneri

Prednosti programa ne prepoznaju pritom samo članovi, već i partneri. HOK Obrtnik plus trenutno ima ukupno 21 aktivnog partnera na nacionalnoj razini, a samo ove godine uključili su šest novih: Hrvatski Telekom, Croatia Osiguranje, Veleučilište Effectus, Tokić, Tebam.hr i PCTOGO. Kako navodi Kratohvil, u Hrvatskoj je danas registrirano više od 100.000 obrtnika i ta respektabilna brojka govori sama za sebe, pogotovo u pogledu prednosti koje mogu imati i partneri ako se uključe u projekt HOK Obrtnik plus. Stoga planiraju nagodinu proširiti broj suradnji, a na popisu je već nekoliko zvučnih imena, kao što su Pevex i osiguravajuća kuća koja će ponuditi osiguranje od odgovornosti. Osim toga, namjeravaju u projekt uključiti i banke koje će moći kvalitetno pratiti zahtjeve i potrebe obrtnika u njihovom poslovanju.

- Trenutno je položaj obrtnika u poslovnim bankama vrlo loš, stoga želimo pronaći strateškog partnera gdje obrtnika neće biti sram doći i zatražiti financijsku pomoć, ne samo za prevladavanje krize već i za širenje poslovanja – kaže Kratohvil te dodaje da će tražiti nadogradnju postojećih ugovora s partnerima, kao i nove strateške kompanije za suradnju na projektu HOK Obrtnik plus.

UŠTEDITE KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Za kraj smo se još dotaknuli gospodarske situacije u 2023. i valja naglasiti da Hrvatska obrtnička komora ima vrlo pozitivan pogled na blisku budućnost – predviđaju stagnaciju ili blagi rast BDP-a, pad stope inflacije te umjereni rast kamatnih stopa. Kako kaže predsjednik HOK-a, s prvim danom nove 2023. godine Hrvatsku čeka ulazak u Schengenski prostor i europodručje koji će ipak otvoriti nove perspektive i opipljive koristi hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim obrtnicima i poduzetnicima.

- Ulaskom u Schengenski prostor i europodručje past će brojne barijere u turizmu i vjerujem da će se otvoriti brojne prilike za gospodarstvenike koji će moći napokon razmišljati o ulaganju, a ne samo štednji – zaključuje Kratohvil.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:35