POVEŽITE SE

‘Dovoljno im je tako malo...‘ Usamljeni su i izolirani, nemojte zaboraviti na njih ovog Božića

‘Više puta smo se osvjedočili da su videopozivi značajniji i emotivniji od običnog poziva. Taj vizualni aspekt puno znači‘, rekla nam je socijalna radnica

Marijan (77) i Ivona Grce

 Sandro Lendler/HT

Marijan sate provodi na tabletu. Gleda smiješna videa i pokazuje ih ekipi, čita novosti na portalima, obavezno svako jutro provjeri vremensku prognozu, a obožava i 'uradi sam' videa jer ga inspiriraju za kreativne radionice. Uvijek je naoružan digitalnim uređajima - u jednoj ruci nosi tablet, a u džepu mu je smartphone, zato je dobio nadimak TikToker.

Barbara je, pak, redovito na videopozivu s obitelji. Iako, često se uplaši sama sebe kada se vidi na kameri, pa većinu vremena priča o tome kako izgleda i popravlja si frizuru na prednjoj kameri tableta.

Marijan i Barbara na prvu se ni po čemu ne razlikuju od drugih korisnika interneta i njihove digitalne vještine uopće ne bi bile neobične da Marijan nema 77 godina, a Barbara 93.

- Koliko se dobro snalaze u digitalnom svijetu više je iznenadilo obitelji korisnika, nego njih same. Mnoge je to ponukalo da nabave vlastite smartphone i tablete starijim članovima svoje obitelji koji su smješteni kod nas u domu. Sjajan primjer gospodin Marijan kojemu je sin nedavno nabavio vlastiti tablet, nakon što je vidio koliko Marijana zabavlja tablet koji svi koristimo. A gospođa Barbara je naša najstarija korisnica koja se zna služiti tabletom i zbilja je sve iznenadila svojom digitalnom spretnošću - otkriva nam Ivona Grce, 27-godišnja socijalna radnica koja već gotovo dvije godine radi u Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe u Buzinu.

image

Ivona Grce, socijalna radnica

Biljana Blivajs/Cropix

Bila je s korisnicima i lani u ovo doba kada su blagdane proveli odsječeni od obitelji, djece i unuka, u panici zbog korone koja je tada bila u punom jeku, a cjepiva još nije bilo na vidiku.

Upravo u tom periodu, Hrvatski Telekom ovom je domu, u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno, donirao dva tableta. Riječ je projektu pokrenutom u okolnostima pandemije covid-19 i ograničenih kontakta sa starijim članovima našeg društva kojima je u tom trenutku otkrivanje i upoznavanje digitalnog svijeta umanjilo osjećaj samoće i izoliranosti. Štoviše, stariji članovi našeg društva postali su itekako povezani, što dobro oslikavaju Marijan i Barbara s početka priče.

- Tableti su nam stalno u uporabi, bilo da se radi o videopozivima korisnika s obiteljima, unucima izvan Hrvatske, s rodbinom i prijateljima, online šahu, puštanju glazbe za njihove proslave rođendana ili stvaranje božićnog ugođaja, provjeravanju vremenske prognoze što je korisnicima uvijek zanimljivo ili čitanju novih vijesti na portalima - rekla je socijalna radnica.

Ona u domu, koji se nalazi u novozagrebačkom naselju Buzin, svakodnevno vodi radnu terapiju, a minimalno dva puta mjesečno održava digitalnu radionicu prostranom domu koji se proteže na 2.600 četvornih metara koji trenutačno ima 70-ak korisnika.

Korak po korak

- Važno je napomenuti da većina ovih korisnika nije prije pandemije imala ni mobitel, a sada neki od njih znaju koristiti i smartphone i tablet. Krenuli smo s jednostavnim funkcijama, korak po korak. Prvo sam im pokazivala što je touch screen na tabletu i kako funkcionira, pa kako mogu fotografirati i snimati, otkrili smo funkcije poput kalendara i kalkulatora, a ubrzo su potom stigli videopozivi, igrice i surfanje internetom - nabraja Ivona Grce koja svakodnevno pomaže korisnicima s tabletima, no ističe kako isprva nisu svi bili jednako zainteresirani za digitalni svijet.

- Korisnici su se većinom bojali da će nešto stisnuti na tabletu i da će se pokvariti pa ih je trebalo ohrabriti i pokazati im da su vrlo jednostavni za korištenje. Neki su bili radoznali, ali skeptični pa su prvo gledali druge i kad su vidjeli kako je njima zabavno i sami su se okušali. No, ima i onih koje to uopće ne zanima. Neki su, pak, znali stalno zapitkivati koliko košta korištenje tableta, pa bi ostali u šoku kada bih im rekli da je to besplatno. Oduševilo ih je kada su shvatili da se radi o projektu koji misli na njih - rekla je.

Ponosno ističe da trenutačno u domu ima 20-ak korisnika koji su savladali korištenje tableta za svoje potrebe.

- Svim su se korisnicima jako svidjeli videopozivi pa je u početku najveći izazov bilo to što si neki od njih ne mogu sami držati tablet sat-dva koliko znaju potrajati njihovi razgovori s obitelji i bližnjima. Zato bih cijelo to vrijeme ja bila uz njih držeći uređaj. No, u komunikaciji s HT-om, poslali su nam i stalke za tablete pa je to sada puno jednostavnije, a korisnici imaju privatnost - ispričala nam je Grce.

U prve dvije faze nacionalnog programa Generacije zajedno, koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta U dobrim rukama, Hrvatski Telekom uručio je donaciju za 30 domova za starije, među kojima je bio i Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe u Buzinu.

Tijekom 2020. i 2021. godine programom je povezano više od 1.500 starijih osoba. Zahvaljujući ovom projektu čak 600 korisnika domova obavilo je više od 2000 poziva u ukupno trajanju više od 6000 minuta, a u Programu su sudjelovali i članovi Kluba volontera HT Grupe.

Suze nisu rijetkost

Videopozivi, kaže socijalna radnica, često probude velike emocije, posebice sada u doba pandemije kada korisnicima obitelji dolaze rjeđe u posjetu.

- Suze nisu rijetkost, dirne ih kada vide najmilije koji im nedostaju - otkriva Ivona Grce koja je nastavila u sklopu projekta Generacije zajedno podučavati starije čarima digitalnog svijeta. Mnogima se, pa čak i njezinim kolegama, to u početku, priznaje, činilo Sizifovim poslom jer postoje predrasude da su stariji nesposobni shvatiti moderne stvari, no ispostavilo se suprotno.

- Mnogi brzo odustanu pa zato vjeruju da se starijima ništa novo i moderno ne može objasniti, no to nije istina. Treba im znati pristupiti i važno je ponajprije vjerovati da oni to mogu. Ako stvorimo dramu oko nečega, stariji će se najčešće povući od straha. Zato pri upoznavanju s tabletom, primjerice, ne valja govoriti 'pazite da se ne slomi', 'oprezno da vam ne ispadne' i slično. Treba biti jako strpljiv i puno puta ponoviti jednu, naizgled jednostavnu, stvar. Također, starije ne treba zamarati funkcijama koje su im nepotrebne i koje ih ne zanimaju. Ako se netko interesira za tablet samo kako bi mogao igrati online šah, ne treba ga opterećivati funkcijama kamere, primjerice. Pristup modernim uređajima treba biti zabavan, kroz igru, a treba ga prilagoditi interesima i dobi starije osobe - ispričala nam je socijalna radnica otkrivši kako i sami možemo pomoći starijima u našoj obitelji ili okolini.

Blagdanska atmosfera

Ove godine blagdani u Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe u Buzinu proteći će u znatno pozitivnijem raspoloženju nego što je to bilo lani. Svi su korisnici sada cijepljeni protiv covida-19, a i posjete su moguće, ali ograničene na jednu osobu.

image
Sandro Lendler/HT

- No, mi u domu imamo puno korisnika koji imaju djecu i unuke koji žive izvan Hrvatske, pa je taj kontakt iznimno važan. Više puta smo se osvjedočili da su videopozivi značajniji i emotivniji od običnog poziva. Taj vizualni aspekt korisnicima puno znači, kao i obiteljima koje su udaljene - objašnjava Grce.

U domu, kaže, već vlada vesela božićna atmosfera.

- Trudimo se da korisnici zamijete da je posebno doba godine, da su dani veseliji i topliji u odnosu na svakodnevicu. Ukrasili smo dom, puštamo božićnu glazbu, pripremamo tradicionalnu hranu, zaposlenici nose božićne kape ili sobovske rogove, što uvijek razveseli korisnike - opisuje.

No, unatoč svom trudu zaposlenika, starijima u ovo blagdansko doba godine obitelj posebno nedostaje. Zato socijalna radnica Ivona Grce ističe koliko je važan kontakt s bližnjima te na koje sve načine možemo pomoći starijima da se ovih blagdana ne osjećaju usamljeno.

- Starijima je najvažnije da u blagdansko vrijeme budu u kontaktu sa svojim obiteljima, bilo to uživo ili online putem. Oni ne traže puno, dovoljno im je da ih mogu vidjeti i razgovarati sa svojim najdražima. Još ako im donesu domaće specijalitete i kolače, koji su im uvijek draži od naših obroka, danima će biti presretni. Cijeli dom se posebno veseli čestitkama i razglednicama koje nam stignu poštom pa ih sve izlažemo na vidljivo mjesto. A više od bilo kakvih poklona, videopozivi s članovima obitelji koji ne mogu doći u posjet, našim su korisnicima neprocjenjivi - zaključila je socijalna radnica.

image
HT

Kako bi ta komunikacija bila što lakša, Hrvatski Telekom je i ovog prosinca donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 12 domova za starije diljem Hrvatske u sklopu nacionalnog programa digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, kojeg provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije s Hrvatskim Telekomom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:35