Velika fobija

Čak 92 posto Hrvata ima izražen jedan strah: Boje ga se više nego smrti i bolesti, ali je rješiv!

On utječe i na karijeru jer povećava stres i ograničava profesionalne potencijale
 Josip Moler/CROPIX

Napetost. Srce kao da je iz prsa skočilo u grlo, kuca sto na sat. Ruke postaju hladne i vlažne, znoj probija na čelo, a trnci prolaze kroz cijelo tijelo. Misli idu u krug. Glas nije spreman, drhti.

Tako otprilike izgleda osjećaj straha prije javnog nastupa kojeg su, čini se, osjetili gotovo svi Hrvati. Naime, više Hrvata se boji javnog nastupa nego smrti ili bolesti, pokazalo je istraživanje "Trema i strah u javnom govoru", koje je objavljeno na 10. konferenciji Financije, ekonomija i turizam. Čak 92 posto ispitanika ima neki oblik treme i straha prije javnog nastupa, a najčešći među simptomima su upravo ubrzani rad srca, zamuckivanje, suhoća usta, drhtanje ruku i znojenje dlanova.

Strah od svjetala pozornice i fokusa kamere brojnim ljudima utječe na karijeru tako što im povećava stres, ograničava potencijale i sprječava da iskoriste sve prilike za networking i promociju. No, srećom, postoje tehnike uz pomoć kojih se na ovoj fobiji može raditi, a s vremenom je se može i kompletno riješiti. Svoje viđenje javnih nastupa, problema koji s njima idu te njihovih rješenja s nama dijeli troje sugovornika koje veže to što su dobili priliku 16. studenog nastupiti na jednom posebnom događanju. Glumac, prezenter i kineziolog Mario Valentić, stručnjakinja za prodaju Ana Brajković te magistar kriminalistike i doktor kaznenopravnih znanosti i kriminologije dr.sc. Josip Pavliček neki su od govornika na ovogodišnjem zagrebačkom izdanju TEDx-a, koje će se odviti na Zagrebačkom Velesajmu.

Kamen pored glave

Mario Valentić jedan je od onih koji su karijeru, između ostalog, izgradili upravo na izostanku straha od javnog nastupa. Ušao je u naše domove uz "Zabranjenu ljubav", čija je prva epizoda emitirana prije 20 godina, a kroz godine se, osim kao glumac, profilirao i kao voditelj, model te promotor zdravog života. Jedan od prvih javnih nastupa koje pamti je turnir u hrvanju, dok je kasnije nosio revije te nastupio na Izboru za mistera Hrvatske.

image

Mario Valentić

CROPIX

- Izbor za mistera bio mi je vjerojatno prvi veći nastup te vrste. Bili smo u prijenosu uživo, a kao natjecatelji smo šetali po pisti, plesali, odgovarali na pitanja i slično. Sve mi je to došlo prilično prirodno i generalno ne pamtim neke blamove u karijeri. Na pamet mi pada samo jedna nepredvidljiva situacija. Prije 15-ak godina sam vodio večernji program Noći uvale Lapad na kojoj je nastupao Jasmin Stavros. Bilo je jako puno ljudi, a meni je u jednome trenu pored glave proletio kamen. To me omelo, ali sam zadržao fokus i nastavio – prisjeća se Valentić.

Iako kaže da mu nikada nije bio problem stati pred publiku, redovno i danas ulaže vrijeme i novac u edukacije koje mu pomažu da poboljša kvalitetu javnih nastupa. Prošao je brojne radionice govorništva i moći uvjeravanja.

- Usavršavao sam se kako bih izbrusio svoj talent. Zajednički nazivnik svih tih edukacija su vježbe disanja koje smiruju tijelo, osvještavanje posture tijela kako bi glas zvučao čvršće te druge tehnike suzbijanja treme i uzbuđenja – kaže.

Skok u zrak

Tijelo bi prije i prilikom javnog nastupa trebalo biti uspravno. Noge je najbolje postaviti razmaknute u širini ramena kako bi težina bila pravilno raspoređena. Ramena je poželjno maknuti od ušiju kako bi se smanjila napetost. Jednom kad stanete ovako, zauzet ćete svoju punu visinu i isijavati samopouzdanje. O ovoj je posturi, zanimljivo je, u svojem TED govoru govorila profesorica s Harvarda Amy Cuddy, a snimku je pogledalo nevjerojatnih gotovo 70 milijuna ljudi.

Za one koji nisu sigurni dišu li pravilno postoji korisna i vrlo jednostavna vježba. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Ako vam se pomiče samo ruka na prsima, vaše je disanje plitko. Probajte disati iz trbuha. Dišite duboko i polako, a udasi i izdasi neka traju otprilike isto vrijeme. To će umiriti vaše tijelo.

Valentić nam daje dodatne savjete za opuštanje tijela i koncentraciju.

- Za suzbijanje treme i otpuštanje stresa je dobra i vježba opuštanja kroz pretklon u kojoj prilikom izdaha treba izbaciti i glas, ton. Tako iz tijela izbacujemo negativnu energiju. Ako na nastupu moram pokazati vrlo pozitivno raspoloženje, ponekad prije izlaska na pozornicu napravim nekoliko skokova ili prakticiram qigong vježbe – govori Valentić.

Dodaje kako je dobra priprema temelj svake kvalitete. Ako si dovoljno puta odradio probu, jedva čekaš izaći pred publiku.

image

Mario Valentić

CROPIX

- No, sam sadržaj nije sve. Vrlo je važan prvi dojam. Kako si obučen, kako se držiš, neverbalna komunikacija, osmijeh i slično. Kad se svidiš publici na prvu, kasnije sve prolazi. Sve u svemu, recept je prilično jednostavan. Što više utakmica imaš u nogama, to je tvoje samopouzdanje veće, a strah manji. Kao i sa svime, najvažnije je vježbati – kaže.

Na koncu nam otkriva i detalje o svojem TED govoru. Bit će to, najavljuje, interaktivno predavanje, formata neuobičajenog za TED evente.

- Cilj mi je ukazati na važnost tjelovježbe u funkciji zdravog života, posebice u kontekstu toga da danas živimo sjedilački. Pokušat ću inspirirati ljude i potaknuti ih na konkretnu akciju. Najviše me veseli kad do mene dođe informacija da sam nekoga potaknuo na konkretnu promjenu – zaključuje.

‘Stručnjak za laž‘

Dok je Valentiću cilj motivirati ljude na pozitivnu promjenu, doktoru kaznenopravnih znanosti i kriminologije Josipu Pavličeku dobar dio karijere vrti se oko toga da u ljudima odgonetne njihovu mračnu stranu. A već više od 15 godina i prenosi svoje znanje na katedrama raznih fakulteta te kao konzultant. Gotovo svakodnevni dio njegovog posla su predavanja studentima na nekoliko fakulteta, brojne konferencije i medijski nastupi.

image

Josip Pavliček






Nikola Vilić/CROPIX

- Iz sadašnje perspektive doista ne mogu više govoriti o strahu od javnog nastupa. Moji javni nastupi vezani su u najvećoj mjeri uz teme kojima se bavim dugi niz godina tako da se na neki način nalazim u zoni komfora pa onda nema niti prevelike treme. Određena doza napetosti i iščekivanja prije nastupa se još ponekad javi, no kad krene izlaganje i to nestane. U početcima sam nelagodu povezanu s javnim nastupom suzbijao detaljnim pripremama koje su mi pomogle uspostaviti potrebno samopouzdanje – otkriva nam dr. Pavliček, kojeg mediji često zovu i "stručnjakom za laži".

Njegovo je zanimanje nesvakidašnje, a karijerni put iznimno zanimljiv. Okidač za interes za kriminalistiku mu je bio udžbenik kojeg je kao srednjoškolac pronašao u knjižnici.

- Ima nečeg magičnog u primjeni znanstvenih spoznaja u istraživanju kriminaliteta. Kad na mjestu počinjenja ubojstva možemo pronaći tragove počinitelja za koje on nije svjestan da ih je ostavio, kad na osnovi kapljice krvi možemo zaključivati o radnjama koje je počinitelj poduzimao, kad možemo od sudionika događaja dobiti i one informacije koje oni početno nisu namjeravali podijeliti, malo tko može ostati ravnodušan prema kriminalistici. Zato kriminalistika počiva na multidisciplinarnim temeljima. Kriminalisti trebaju znati puno o puno stvari. Izazovi rješavanja kompleksnih kriminalističkih problema jednostavno obuzmu čitavog čovjeka. Zato i u stvarnosti, ali i na filmovima možete vidjeti detektive koji zanemare privatni život – kaže.

image

Josip Pavliček





Nikola Vilić/CROPIX

Tijekom karijere je napravio tisuće kriminalističkih i drugih vrsta intervjua, zbog čega se izbrusio kao vrsni komunikacijski stručnjak. Učio je, kaže, na vlastitim greškama. Jedna od najvećih je, govori, bila to što je dosta zaključaka donosio na temelju analize neverbalne komunikacije. Danas zna da ipak treba više pažnje posvećivati verbalnoj i paraverbalnoj razini komunikacije.

- Pogreške koje sam činio česte su teme mojih današnjih seminara u kojima klijentima pomažem u poboljšanju njihove vještine intervjuiranja i sposobnosti detekcije laganja – govori.

Upravo će to biti temelj za njegovo TED predavanje.

- Želio bih donijeti malo drugačije poglede na istinu i laž. Osvijestiti dimenzije govorenja istine i laganja koje baš ne uzimamo svakodnevno u obzir i podijeliti nekoliko savjeta o tome kako prepoznati laž u komunikaciji. TEDx pozornica pruža osobitu čast, ali je i veliki izazov. Već sama krilatica "ideje vrijedne širenja" izaziva odgovornost koju temu odabrati i još više, kako je približiti što širem krugu ljudi. Iako će možda pesimisti reći da živimo u svijetu laži, ipak mi se čini da još uvijek istina dominira i da nam sposobnost detekcije laganja treba kako bi prepoznali laž među istinama, a ne obrnuto. Zato je i naziv mojeg predavanja "Otkrivanje laži među istinama" – najavljuje Pavliček.

Fokus na publiku

I Ana Brajković, direktorica tvrtke Circled, jedna je od onih kojima je zbog posla nužno stati na pozornicu. Posljednjih desetak godina radi kao trenerica komunikacije, prodaje i upravljanja ljudskim potencijalima, zbog čega gotovo svakodnevno ima priliku za javni nastup. Iako joj je to danas prirodna stvar, dugo je, govori, izbjegavala svjetla bilo kakvih reflektora.

- Po prirodi sam bila introvertirana i vrlo sramežljiva. Moji su prvi javni nastupi bili na fakultetu. Znao mi je drhtati glas, izgubila bih fokus od straha i jedva sam čekala da sve to završi. Kad sam već radila za jednu korporaciju, poslali su me da dam kratku izjavu oko novog projekta za emisiju na TV-u. Nisam spavala dan prije, a u to sam vrijeme radila i grešku učenja napamet. Čim su se upalile kamere, zaboravila sam što trebam reći, pričala sam nepovezano, kapao mi je znoj s čela i znala sam da se crvenim od straha – prisjeća se Brajković.

Zaključila je tada da jednostavno nije rođena za javne nastupe. Čak i kad je postala direktorica odjela, radije bi prepustila prezentacije i gostovanja u medijima kolegama.

image

Ana Brajković

privatna arhiva

- No, s vremenom jednostavno nisam mogla pomiriti ulogu koju sam imala u svom timu i svoj strah od izlaganja te sam počela ići na treninge javnog nastupa i prezentacijskih vještina kako bih ipak mogla na kvalitetan način predstavljati svoj tim i projekte. Neke od najvažnijih stvari koje sam naučila su kako se dobro pripremiti, kako prebaciti fokus sa sebe na svoju publiku i kako ne učiti sadržaj napamet već ga prilagođavati u interakciji s publikom – kaže Brajković.

Za svakoga tko se muči s javnim nastupom ima savjet.

- Prebacite fokus sa sebe na publiku. Vi ste "samo" netko tko prenosi određenu poruku. Duboko dišite prije toga kako bi postigli mirnoću i krenite uživati u prenošenju poruke. Gledajte na to kao na nevjerojatnu privilegiju da baš vi imate priliku nekome nešto reći, ne kao prijetnju i strah. I vježbajte – govori.

image

Ana Brajković

privatna arhiva

Po tim je načelima i sama pripremala nadolazeći TEDx govor, kojem je tema uloga čovjeka u digitalno doba prodaje.

– Pripremila sam drugačiji pogled na prodaju i povezala to s našim svakodnevnim odnosima i zamkama u ovom zanimljivom i izazovnom digitalnom dobu. Neću puno otkrivati o detaljima kako bi to ipak ostalo iznenađenje svim posjetiteljima ovogodišnjeg TEDx Zagreb eventa. Izuzetna mi je čast imati priliku ove godine biti jedan od govornika jer i sama pratim TED već godinama kao nepresušan izvor novih informacija, znanja, ideja i drugačijih pogleda na neke poznate teme – kaže Brajković, dodajući kako već neko vrijeme radi na svojem govoru kako bi bio što zanimljiviji i primjenjiv svima, a ne samo ljudima koji rade u prodaji.

Osim Marija Valentića, Josipa Pavličeka i Ane Brajković, na zagrebačkom izdanju TEDx eventa govorit će i Ana Čerenšek, Anna Danes, Davor Rostuhar, Zvonimir Galić, Martina Martinić Kavur te Krešimir Macan. Ulaznice su dostupne ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza medije i Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:41